אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קטאר השקיעה 26.2 מיליארד דולר במטרה לזכות באירוח המונדיאל צילום: איי אף פי

קטאר השקיעה 26.2 מיליארד דולר במטרה לזכות באירוח המונדיאל

מחקר חדש שפורסם במייל און סנדיי חושף את היקף העסקאות שסגרה המדינה העשירה בנפט מול נציגי המדינות שבחרו במונדיאל, מהזמנת מטוסים בצרפת ועד לעסקאות אנרגיה בפרגוואי

26.04.2015, 13:43 | שירות כלכליסט

קטאר השקיעה 26.2 מיליארד דולר (17.2 מיליארד ליש"ט) במטרה לזכות באירוח המונדיאל, כך נחשף במחקר חדש שפורסם במייל און סנדיי. המחקר חושף את היקף ההבטחות שפיזרה המדינה העשירה בנפט לנציגי המדינות שבחרו במונדיאל כחלק מקמפיין שערכה לפני ההצבעה שנערכה ב-2010. סכום זה כולל, לפי המחקר, עסקאות ישירות ועקיפות. פרסום המחקר נעשה על רקע התחדשות הקריאות לפיפ"א לבטל את ההחלטה השנויה במחלוקת להעניק לקטאר את זכויות האירוח למונדיאל 2022.

קראו עוד בכלכליסט

הדמיית אצטדיון בקטאר. הושקעו מיליארדים, צילום: איי אף פי הדמיית אצטדיון בקטאר. הושקעו מיליארדים | צילום: איי אף פי הדמיית אצטדיון בקטאר. הושקעו מיליארדים, צילום: איי אף פי

קטאר זכתה בסיבוב ההצבעות האחרון שנערך בקרב חברי הוועד הפועל בהפרש של 14 מול 8 שהצביעו עבור ארה"ב.

מרבית ההוצאות הוקצו לסחורות ושירותים עבור קטאר, כולל הזמנת מטוסים, רכישת קבוצת כדורגל, הסכמי ספונסרשיפ, רכישת קרקעות וחשיפה כללית. כמו כן הועברו תשלומים של מיליוני ליש"ט לשורה של בכירים בעולם הכדורגל מקרנות חשאיות שבשליטת חבר הוועד הפועל הקטארי מוחמד בין חמאם.

התשלומים האלה וכן פרטים חדשים על האופן שבו בין חמאם פעל כדי להבטיח את זכייתה של קטאר מפורטים בספר שפורסם בשבוע שעבר, "המשחק המכוער" (The Ugly Game), שכתבו העיתונאים החוקרים היידי בלייק וג'ונת'ן קלברט.

כריס איטון, לשעבר ראש מערך האבטחה של פיפ"א טען כי כל פיסת מידע חדשה צריכה להישקל על ידי פיפ"א, זאת על אף שהוא עובד כיום עבור קטאר. כמו כן, קבוצה של פוליטיקאים בכירים באירופה – הכינוס הפרלמנטארי של הנציבות האירופית – אישרה החלטה שקוראת לפיפ"א לקיים מחדש את הליך ההצבעה ה"לא חוקי".

קטאר היא המדינה העשירה בעולם מבחינת הכנסה לנפש, כך ש-26.2 מיליארד הדולרים שהיא הוציאה הם טיפה בים לעומת התקציב של 200 מיליארד דולר עבור מתקני המונדיאל והתשתיות התומכות.

איך קטאר שילמה את הכספים הללו?

למשל למישל פלאטיני ולצרפת "הועברו" 14.72 מיליארד ליש"ט עבור הקול שלהם. הכסף יועד להזמנת מטוסים מחברת איירבוס הצרפתית, רכישת פריס סן ז'רמן, הקמת beIN SPORTS ורכישת זכויות השידור של ליג 1 הצרפתית, לאחר פגישה בנובמבר 2010 בין השייח' תמין מקטאר, נשיא צרפת בשעתו ניקולא סרקוזי ופלטיני. נשיא אופ"א מודה שהצביע עבור קטאר, אך טוען ששוכנע לעשות זאת ולא אולץ.

ניקולס לאוז מפרגוואי קיבל הבטחה בשווי 1.33 מיליארד ליש"ט. הכסף יועד לעסקת אנרגיה עליה הסכימו שייח' חמאד מקטאר ופרננדו לוגו מפרגוואי ב-18 באוגוסט, 2010, זאת לאחר שביקור מתוכנן של בין חמאם כדי לשכנע את לואז הוחלף בביקור ממשלתי מטעם המדינה.

ווראווי מקודי העביר את קולו לקטאר עבור 1.23 מיליארד ליש"ט שהובטחו לתאילנד. הכסף יועד לעסקת גז שנבעה מפגישה שארגן בין חמאם בין עוזרים מרכזיים של מקודי בהתאחדות הכדורגל של תאילנד ובכירי סקטור האנרגיה של קטאר. הפגישה התקיימה ב-16 באוגוסט, 2010 בדוחא.

בלייק וקלברט חושפים בספרם את כל הסכומים שקטאר שילמה כדי לקבל את הזכות לארח את המונדיאל. הסכומים הללו, כאמור, לא כוללים את ההוצאות של קטאר על המונדיאל, שעל פי הערכות, עומדות על יותר מ-200 מיליארד דולר.

תגיות