אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר ההשכלה: כמה עולה ללמוד באוניברסיטה טובה בארה"ב צילום: בלומברג

מחיר ההשכלה: כמה עולה ללמוד באוניברסיטה טובה בארה"ב

חולמים על לימודים באחת מהאוניברסיטאות המפורסמות בארצות הברית? אם תצליחו להתקבל תאלצו להיפרד מעשרות אלפי דולרים לשנה, והמחיר רק הולך ועולה

26.04.2015, 22:39 | מעין מנלה
האוניברסיטאות הטובות ביותר בארה"ב, אלו ששייכות למועדון היוקרתי המכונה 'ליגת הקיסוס' מקבלות לשורותיהן מעט מאוד סטודנטים. למעשה, רק 5.3% מהנרשמים התקבלו השנה ללימודים בהארוורד, לפרינסטון התקבלו כ-7% מהנרשמים ושיעור הקבלה לאוניברסיטת קולומביה עמד על 6.1% בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

שיעורי הקבלה הכמעט בלתי אפשריים הם רק המשוכה הראשונה במרוץ לתואר היוקרתי. כדי ללמוד באחת מהאוניברסיטאות הטובות בעולם יאלצו אותם צעירים מוכשרים שהצליחו להתקבל, להיפרד מעשרות אלפי דולרים בשנה, והמחיר רק הולך ועולה. השנה עלה שכר הלימוד באוניברסיטאות היוקרתיות ב-3.8% בממוצע כאשר אוניברסיטת פנסילבניה, היקרה שבניהן גובה שכר לימוד של 49,536 דולר בשנה. בתוספת עלויות מגורים ומחיה, שנת לימודים אחת תעלה כ-66,800 דולר לפי הערכת האוניברסיטה.

העלות השנתית הממוצעת של לימודים באוניברסיטה מהטובות בארה"ב היא 63,540 דולר לתואר ראשון שמשכו ארבע שנים. כלומר, תואר מלא יעלה כ-250 אלף דולר. לשם השוואה, שכר הלימוד האוניברסיטאי בישראל עומד על 10,228 שקל בשנה, או כ-41 אלף שקל לתואר של 4 שנים.

אוניברסיטת פרינסטון, הזולה מבין האוניברסיטאות היוקרתיות, צילום: cc by davedgd אוניברסיטת פרינסטון, הזולה מבין האוניברסיטאות היוקרתיות | צילום: cc by davedgd אוניברסיטת פרינסטון, הזולה מבין האוניברסיטאות היוקרתיות, צילום: cc by davedgd

למרות שרוב האוניברסיטאות האמריקאיות העלו השנה את שכר הלימוד דווקא האוניברסיטאות היוקרתיות יכולות להרשות לעצמן להציע סיוע כלכלי נדיב לסטודנטים. לדוגמא, סטנפורד הודיעה כי סטודנטים שמגיעים ממשפחות עם הכנסות של פחות מ-125 אלף דולר בשנה יהנו מפטור משכר לימוד. משפחות עם הכנסה של פחות מ-65 אלף דולר יוכלו להיות פטורים גם מדמי מחיה ומגורים.

אוניברסיטת פנסילבניה, היקרה שבין האוניברסיטאות, קיבלה רק 10% מהסטודנטים שהגישו מועמדות השנה. האוניברסיטה הנדיבה ביותר מבחינת שיעור הקבלה הייתה השנה קורנל, אשר קיבלה כמעט 15% מהמועמדים. שנת הלימודים עבור אותם סטודנטים שהתקבלו תעלה 65,494 דולר שכוללים את שכר הלימוד, עלויות מחיה ומגורים.

כדי ללמוד כתלמיד חו"ל בארה"ב יש להוכיח שיש לכם את המשאבים המתאימים. כך, כדי ללמוד באוניברסיטת פנסילבניה, סטודנטים זרים צריכים להראות שיש להם לפחות 56,500 דולר לשנה כדי לכסות את עלות הלימודים והמחיה הבסיסיים.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
החוב הכי גדול היום בארה"ב הוא הלוואות סטודנטים!
לפי הנתונים שאני מכיר, סכום הלוואות הסטודנטים יותר גבוה מהמשכנתאות. לא בטוח שזה נכון, אבל עדיין מדובר במספרים עצומים. נכון שלא כולם צריכים ללמוד באוניברסיטאות עילית, אבל גם באוניברסיטאות טובות שכר הלימוד הוא גבוה, והוא ממומן באמצעות הלוואות שהסטודנטים לוקחים. וההלוואות האלה, אגב, הן אחת הסיבות ששכר הלימוד הוא גבוה: ברגע שאנשים מוכנים לשלם כל כך הרבה כסף, שכר הלימוד עולה - בדיוק כמו מחירי הדיור בארץ. הבעיה היא שבכלל לא בטוח שתואר נחשב יספק קריירה מכניסה, והחזר ההלוואה (יחד עם המשכנתא שמצטרפת בהמשך) הוא עול עצום על המשפחה האמריקאית הממוצעת. יש לעלויות שכר הלימוד השלכות כבדות. לימודי רפואה, למשל, אורכים 7 שנים. העלות שלהם היא עצומה, וההלוואות בהתאם. לכן, רופאים חייבים למצוא עבודות עם הכנסה גבוהה מאד, מה שדוחף את הוצאות הבריאות כלפי מעלה. ומי בסוף נהנה מהעלויות המוגזמות האלה? מוסדות ההשכלה הפרטיים והבנקים. ועוד הערה לסיום: באוניברסיטאות המובילות, סטודנטים אמריקאים לתואר ראשון משלמים שכ"ל מטורף. השכ"ל הזה מממן את המחקר, שמבוצע ברובו על ידי סטודנטים סינים והודיים (בתארים מתקדמים לא צריך לשלם בדר"כ שכ"ל, ומתוך 2+ מיליארד סינים והודים יש *המון* גאונים). לאוניברסיטאות זה טוב - הן "שואבות" את המוחות המובילים בעולם, אבל לאמריקאי הממוצע (ומעלה) זה פחות מוצלח.
27.04.15
לכל התגובות