אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן קלירמרק היא המוסדי שמוביל להסדר באי.די.בי צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

קרן קלירמרק היא המוסדי שמוביל להסדר באי.די.בי

בתוך כך מנכ"ל אי.די.בי חיים גבריאלי ביקש מנאמני האג"ח שדורשים הקדמת הזרמה של 300 מיליון שקל לחברה להתאזר בסבלנות, אך אלה טוענים כי פנייה שלהם לביהמ"ש היא עניין של ימים

27.04.2015, 07:51 | גולן חזני

"אם בעלי השליטה באי.די.בי לא יתחייבו בתוך ימים ספורים להעביר 300 מיליון שקל לחברה עד סוף יוני, מחזיקי האג"ח יכנסו אסיפה כשעל הפרק פניה לבית המשפט, דרישה לעצירת תשלומים והקפאת הליכים לחברה". המשפט הזה לא לקוח מההליכים שניהלו המחזיקים מול החברה לפני שנתיים, אלא מפיהם של מחזיקי האג"ח החדשים, שנה ורבע מאז העברת השליטה לידי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה. אותה חברה אבל עם שחקנים אחרים. 

קראו עוד בכלכליסט

הקופה תתרוקן בספטמבר

לטענת המחזיקים, גם אם אלשטיין יזרים עד אוגוסט 159 מיליון שקל, שאותם הוא מחוייב להזרים במסגרת הנפקת הזכויות, הרי שבספטמבר כבר לא יהיה לחברה כסף לעמוד בתשלום חובותיה. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", בפגישה שערכו עם מנהלי אי.די.בי ונציגיהם של בעלי השליטה דרשו דן אבנון, מנכ"ל הרמטיק הנאמן של סדרה ט', ואורי לזר, נאמן סדרה י', הגדלת ההזרמה והקדמתה. מנכ"ל אי.די.בי חיים גבריאלי ביקש מהם להתאזר באורך רוח. "אנחנו מנסים למכור את כלל ביטוח. היא תימכר ויהיה הרבה כסף לעמוד בהחזר", אמר לנאמנים.

אבל אלה יודעים שבפרק הזמן שנותר עד ספטמבר לא ניתן יהיה לבצע את המכירה. מה גם שבין שני בעלי השליטה קיים סכסוך מר. השניים השקיעו 1.8 מיליארד שקל באי.די.בי מאז ינואר 2014. החברה נסחרת היום בחצי מהמספר הזה. זו ללא ספק ההשקעה הגרועה ביותר במשק הישראלי בשנה האחרונה — הפסד של יותר מ־1.1 מיליארד שקל על הנייר.

כבר בתחילת 2015 היה ברור שאי.די.בי זקוקה מיידית להזרמה נוספת. אלשטיין בן־משה מחויבים להזרים ב־2015 400 מיליון שקל. אלשטיין יזם הנפקת זכויות, הזרים 391 מיליון שקל ועלה לאחזקה של 61% ממניות החברה. בן־משה שדולל ל־16% הודיע שלא יזרים בטענה שיש לפתור תחילה את בעיית הניהול בין השותפים, והוא ממשיך להתנהל כבעל שליטה לכל דבר ולא מוותר על השוויון במספר הדירקטורים. הדבר מוביל את אלשטיין לאמירה של "אם החברה לא תפשיל שרוולים ותעניק לי את היתרון בדירקטוריון, אני לא מתכוון להמשיך להביא מתנות".

אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, בעלי השליטה באי.די.בי, צילום: רותם מלנקי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, בעלי השליטה באי.די.בי | צילום: רותם מלנקי אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, בעלי השליטה באי.די.בי, צילום: רותם מלנקי

 

קלירמרק בתפקיד קרן יורק

בהסדר מול נוחי דנקנר היו אלה קרן יורק, פסגות והפניקס שהובילו את המחזיקים. השחקנים הפעם שונים: הפניקס ופסגות מכרו את רוב אחזקותיהן. יורק אומנם נשארה עם כ־30% מהאג"ח, אבל היא פסיבית, וג'רמי בלנק שניהל את המאבק מול דנקנר יושב בלוס אנג'לס. מי שממלא את מקומה של יורק במאבק הנוכחי היא שחקנית חדשה – קרן קלירמרק שהופכת לאקטיבית יותר ויותר.

קלירמרק, שהוקמה בידי רז כפרי ואילן לבנון, מתמחה בהשקעה בחברות במצוקה ומתמקדת בניצול הזדמנויות השקעה בשוק החוב. ההשקעות מבוצעות בעיקר באמצעות רכישת אמצעי חוב של חברות ציבוריות ופרטיות בשוק המשני, בהשקעה ישירה וברכישת מניות. האקטיביות של קלירמרק באי.די.בי גברה עם הצטרפותו לאחרונה של יניב צלאל שהיה מנהל ההשקעות של מיטב דש. קלירמרק מצויה בימים אלה על סף השלמת גיוס של מיליארד שקל לקרן השנייה שלה.

הכדור נמצא עתה בידי הדח"צים והנהלת אי.די.בי שצפויים לכנס השבוע ישיבת דירקטוריון שיחייב את אלשטיין ובן־משה לקבל החלטות. הדח"צים אמורים להחליט גם אם לתבוע את בן־משה שלא הזרים את חלקו בהנפקת הזכויות – 196 מיליון שקל – ובאילו צעדים לנקוט מול מחזיקי האג"ח. גם הנהלת החברה צפויה לבחון את האחריות המשפטית שלה למצב והאם לקרוא לבעלי השליטה להזרים הון. "כולם יודעים איך נכנסים לבית המשפט. אף אחד לא יודע איך יוצאים ממנו", אמר מקורב למחזיקים, "אי אפשר להמשיך עוד הרבה זמן במצב הזה. זימון אסיפת מחזיקים ומשם בית משפט זה עניין של ימים".

תגיות