אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקום שני: יואב טל, מיטב דש צילום: תומי הרפז

מקום שני: יואב טל, מיטב דש

"משברים הם ההזדמנויות הכי טובות לעשות כסף"

29.04.2015, 10:15 | רחלי בינדמן
יואב טל, מנהל קרנות נאמנות במיטב דש, מאמין בהשקעות נגד המגמה. "יש הרבה תסכול בשוק, כי אין מספיק פיצוי על הסיכון, וצריך לחפש השקעות בנרות. אבל אסור לחרוק שיניים: צריך לחיות את השוק ולהגיב בהתאם להתפתחויות. נראה שוק תנודתי כמו שראינו בדצמבר 2014, ואז נקבל עוד הזדמנויות", הוא אומר. "בכלל, משברים מהווים את ההזדמנויות הכי טובות לעשות כסף. אני לא מפחד משווקים שמתרסקים. זו אחת הסיבות לביצועים הטובים שלי: הליכה נגד המגמה. ב־2008 וב־2011 לקחתי הזדמנויות והגדלתי חשיפות נגד המגמה, ולכן הקרנות שלי תפקדו טוב יותר מהתעשייה בהסתכלות רב־שנתית".

"המצב עכשיו הוא ששוק האג"ח מתוח. מרווחי הסיכון מול התשואות של אג"ח ממשלתיות נמוכים מאוד, והם נגזרת של הריבית הנמוכה השוררת במשק: הרבה כסף זורם לתעשייה עקב גיוסים, המחירים עולים ועולים והמרווחים יורדים. זו התוצאה של היעדר אלטרנטיבות השקעה. מה שמאפיין את הקרנות שלי הוא שהן מוכנות ליום הדין עם נזילות גבוהה, מח"מ קצר וניירות סחירים כמו אג"ח של בנקים, אג"ח ממשלתיות ארוכות, אג"ח צמודות מדד קצרות".

יואב טל, מיטב דש, צילום: תומי הרפז יואב טל, מיטב דש | צילום: תומי הרפז יואב טל, מיטב דש, צילום: תומי הרפז

ויש מקום לחשש? אתה צופה העלאת ריבית שתייצר הפסדי הון?

"אני לא רואה את השינוי בכיוון הריבית. אפשר לצפות לתנודתיות רבה בשוק".

במיטב דש מדברים כבר הרבה זמן על זה שהריבית תעלה ושצריך להיזהר. בינתיים זה לא קורה, ומי שהחזיק באג"ח במח"מ ארוך שיחק אותה.

"הגישה שלי בהשקעות היא לבחון את המצב בכל יום מחדש. גם אם ב־2014 חשבתי שתם עידן ירידות הריבית וטעיתי בגדול, אז אני מתקן את עצמי. לאורך 2014 חיכיתי להעלאת ריבית עם מח"מ קצר, ובסוף 2014 היתה נפילה בשווקים וניצלתי את ההזדמנות להגדיל סיכונים. ראיתי שהקרנות שלי ירדו פחות מהתעשייה והמדדים, אז לקחתי סיכון הפוך מהמגמה וקניתי. באותה עת הבנתי שהריבית לא תעלה כל כך מהר, וכך שמרתי על המיקום הטוב שלי בתשואות".

אתה צופה אפשרות להורדת ריבית נוספת?

"אני לא מעריך שתהיה הורדת ריבית נוספת, אלא שריבית זו תישאר עוד הרבה זמן. עדיין יש הזדמנויות. בשוק המניות, למשל מניות הבנקים הן בתמחור נוח ביחס להון העצמי, גם חברות הנדל"ן המניב מעניינות; הן מגייסות חוב בריביות נמוכות, מה שמשאיר מרווח השקעה גדול. לדעתי, הכי נכון היום לבצע חשיפה משולבת של אג"ח ומניות. רכיב האג"ח הוא עוגן ועדיין נדרש; אני מחזיק אג"ח צמודות למדד. רכיב המניות מספק את הסיכון. התמהיל האטרקטיבי מבחינת יחסי סיכון־סיכוי הוא מניות בנפח של 20%–30% מהתיק".

מה תעשה אם יבוא אליך איש עסקים ששמט חוב, לדוגמה, יוסי מימן, שהמשקיעים באמפל שבשליטתו - כולל מיטב דש - ספגו תספורת של 90%, ויבקש לגייס שוב?

"אני אבחן את ההשקעה לגופה. לכל נייר ערך יש מחיר כלכלי, וההתנהלות של בעל השליטה היא בהחלט שיקול. לפעמים שווה להיכנס להשקעה בחברה שמתחילה מגעים להסדר חוב, דווקא משום שכולם ברחו ממנה. אם רואים שהנכסים עולים על ההתחייבויות, יש הזדמנות שכדאי לנצל. אתה קונה את הנייר לפני כולם".

בהנפקת האג"ח של קבוצת דלק של יצחק תשובה, מיטב דש בחרו לא להשתתף. זו לא פסילה מראש?

"בהנפקת האג"ח של קבוצת דלק לא השתתפנו כי התמחור לא היה אטרקטיבי נוכח ההיסטוריה של תשובה שכוללת מחיקות קשות וביקורת ציבורית. אם הוא היה נותן מרווח הולם של 5% מעל אג"ח ממשלתיות, אני מניח שהיינו באים".

הרבה כסף זורם עכשיו לקרנות הנאמנות המחקות, שמשקיעות בין היתר במדדי אג"ח. זו השקעה נכונה לדעתך?

"ממש לא. הציבור שקונה את תעודות הסל והקרנות המחקות לא מבין שהמח"מ שם ארוך, ולכן רמות הסיכון שם גבוהות. בשוק עולה ברור שזה זינק, אבל עכשיו השקעה כזו מסוכנת. בתעודות הסל, למשל, לא כדאי היום להחזיק תעודות על מדדי התל־בונד. ראינו שתל־בונד 20 גם חטף מכות - למשל, אחרי הורדת הדירוג של אג"ח של אפריקה ישראל".

תגיות