אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הביטחון מאשים את האוצר בתקיעת פינוי בסיסי צה״ל צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

משרד הביטחון מאשים את האוצר בתקיעת פינוי בסיסי צה״ל

מנכ"ל משרד הביטחון, דן הראל, שלח מכתב חריף למשרד האוצר וראש הממשלה ובו הוא מאשים את האוצר בהפרת הצעד הראשון בהסכם לפינוי בסיסי צה"ל הכולל העברת 400 מיליון שקל למשרד הביטחון בתחילת אפריל : "יש חשש שהעבודה הרבה שהושקעה תרד לטימיון"

27.04.2015, 16:43 | שאול אמסטרדמסקי

״עצוב״, כך חתם מנכ״ל משרד הביטחון, דן הראל, את המכתב החריף ששלח השבוע למשרד האוצר ולמשרד ראש הממשלה תחת הכותרת ״הפרת הסכם פינוי בסיסי צה״ל (שוהם 3)״. במכתב, מאשים הראל כי ״משרד האוצר הפר את ההסכם באופן חד צדדי כבר במימוש הצעד הראשון שלו, בכך שלא העביר למשרד הביטחון תקציב על סך 400 מיליון שקל ביום 5 באפריל כמתחייב מההסכם״.

קראו עוד בכלכליסט

הראל הוסיף כי ״התנהלות תמוהה זו מעלה חשש של ממש שההסכם לא ימומש והעבודה הרבה שהושקעה תרד לטימיון. כיצד ניתן יהיה לממש הסכם כה מורכב ומאתגר, כאשר כבר בתחילתו מפר משרד האוצר באופן חד צדדי את ההסכם ולא מעביר את התקציב הנדרש?״

הסכם 'שוהם 3' הוא הסכם מקיף לפינוי מרבית בסיסי צה״ל מאזורי הביקוש במרכז הארץ, ביניהם בסיס השלישות ברמת גן, בסיס סירקין ליד פתח תקווה וחלקים מתל השומר, בהיקף של יותר מ-60 אלף יחידות דיור בסך הכל.

בסיס תל השומר שחלקים ממנו נמצאים בהסכם הפינוי, צילום: אריאל שרוסטר בסיס תל השומר שחלקים ממנו נמצאים בהסכם הפינוי | צילום: אריאל שרוסטר בסיס תל השומר שחלקים ממנו נמצאים בהסכם הפינוי, צילום: אריאל שרוסטר

ההסכם נחתם בין משרד האוצר לבין משרד הביטחון במרץ האחרון, בתיווכו של מנכ״ל משרד ראש הממשלה ולאחר חודשים ארוכים של עבודה משותפת. העלות הכוללת של ההסכם היא כ-14 מיליארד שקל. רגע לפני חתימת ההסכם התברר כי החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, מתנגדת למתווה שגיבש אגף התקציבים. עבאדי לא התנגדה לעצם פינוי הבסיסים, אלא לשיטה הכספית שבה ההסכם הזה יתבצע.

לפי המתווה שסוכם בין אגף התקציבים לבין משרד הביטחון, צה״ל יפנה בהדרגה את הבסיסים שהוחלט לגביהם, והאוצר ישלם למשרד הביטחון את עלות בינוי הבסיסים החדשים. התקציב לכך יגיע מהכנסות רשות מקרקעי ישראל ממכירת קרקע. לפי עבאדי-בויאנג'ו, בתמצית, השיטה הזו פסולה משום שהיא יוצרת מסלול עוקף לתקציב המדינה.

אחרי כחודש של התנגשות בין אגף החשב הכללי לבין אגף התקציבים ההסכם נחתם בסופו של דבר, לפי המתכונת שהציע אגף התקציבים. עם זאת, כעת מתברר ממכתבו של מנכ״ל משרד הביטחון כי התשלום הראשון עדיין לא הועבר, למרות שחלפו שבועיים ויותר מהמועד. הגוף שאחרי על העברת התקציבים הוא אגף החשב הכללי במשרד האוצר.

המשמעות של אי העברת התקציב, כך לפי המנכ״ל הראל, היא ש״משרד הביטחון ייצא להתקשרות לתכנון 47 המחנות הצבאיים המתוכננים להעתקה רק עם קבלת התקציב וכלל המהלך ינוע אך ורק לאחר קבלת המשאבים שסוכמו. עד אז, גאנט הסכם שוהם על כלל משמעויותיו לא יתחיל לפעום״.

הסכם פינוי בסיסי צה״ל הוא אחד מצעדי הדגל של הממשלה משום שהוא אמור לפנות קרקעות לבנייה לדיור בעיקר באזורי הביקוש, ובכך להקל בעתיד, בתקווה, על מחירי הדיור. למעשה, לפי אנשי אגף התקציבים, כפי שהסבירו זאת שוב ושוב בחודשים האחרונים בהזדמנויות שונות, הסכם פינוי הבסיסים הוא דוגמא לצעדים שהממשלה צריכה להפעיל בתחום המלחמה במחירי הדיור משום שהם מגדילים את ההיצע, לעומת צעדים שהממשלה לא צריכה להפעיל כמו מע״מ 0% לזוגות צעירים על דירות חדשות.

כעת מתברר שלמרות שמדובר בצעד שחשוב מאוד למשרד האוצר, המשרד בכל זאת לא מעביר את הכסף הנדרש לשלב הראשון למימושו. על כך כתב מנכ״ל משרד הביטחון כי ״התנהלות זו אינה מאפשרת שיתוף פעולה בין משרדי והסכמות בין משרדיות הופכות ל״חוכא ואטלולא״, וחתם - ״עצוב״.

תגיות