אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש מינהל התכנון לשעבר יציג תוכנית שתסייע לגבש תמ"א ראשונה למרחב הימי צילום: ליאור מזרחי

ראש מינהל התכנון לשעבר יציג תוכנית שתסייע לגבש תמ"א ראשונה למרחב הימי

התוכנית מציעה הפעלת מערך רישוי ופיקוח במרחב הימי וכן הקמת מנגנון ממשלתי שיהיה אחראי לבקרה, אכיפה ותיאום בין הגופים השלטוניים הרבים. עוד בתוכנית – הקמת מאגר מידע ימי לאומי שהמידע בו יהיה פתוח לציבור

29.04.2015, 12:05 | יעל דראל

ראש מינהל התכנון לשעבר, שמאי אסיף, מי שהוביל את גיבושה של תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35), יציג היום (ד') תוכנית ראשונה מסוגה למרחב הימי של ישראל, בפני צוות היגוי של מינהל התכנון במשרד הפנים. שמאי, המשמש כיום כפרופ' בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, פועל בשנה האחרונה לגיבוש התוכנית החדשה במרכז לחקר העיר והאזור בפקולטה. בחודש האחרון הושלם חלקה השני של התוכנית החדשה – אשר מטרתה היא יצירת תשתית לגיבושה העתידי של תוכנית מתאר ארצית חדשה בתחום המרחב הימי.

בתוכנית החדשה צוין כי המרחב הימי של ישראל משתרע מערבה מקו החוף ועד למרחק של כ-200 ק"מ מול דרום הארץ וכ-130 ק"מ מול צפונה. חלקו של מרחב זה - מקו החוף ועד למרחק של 22 ק"מ ממנו הוא המים הטריטוריאליים של ישראל (שטח בריבונות ישראלית מלאה) ואילו יתרו מוגדר כמים כלכליים – אזור שבו יש למדינה זכויות של ניצול, ניהול ותכנון, לצד חובות סביבתיות ומחויבויות לאמנות בינלאומיות. מרחב זה, שגודלו למעלה מ-27,000 קמ"ר - גדול משטחה היבשתי של מדינת ישראל ולדברי אסיף טמון בו פוטנציאל נרחב לפיתוח כלכלי וסביבתי.

חוף הים של ישראל, צילום: עמית שאבי חוף הים של ישראל | צילום: עמית שאבי חוף הים של ישראל, צילום: עמית שאבי

התוכנית מציעה בין השאר הפעלת מערך רישוי ופיקוח במרחב הימי וכן הקמת מנגנון ממשלתי אשר יהיה אחראי לבקרה, אכיפה ותיאום בין הגופים השלטוניים הרבים. עוד בתוכנית – הקמת מאגר מידע ימי לאומי שהמידע בו יהיה פתוח לציבור. במסגרת הקמת המאגר תטיל המדינה על יזמים פרטיים, במסגרת רישיונות לחיפושי נפט וגז למשל, למסור למרכז המידע נתונים ימיים הנאספים על ידם.

בשיחה עם כלכליסט ציין אסיף כי "מדובר בעבודה מקיפה וראשונה מסוגה שמתייחסת אל המרחב הימי של ישראל על מגוון היבטיו – הן בהיבטים של פיתוח תשתיות ושירותים עבור המשק והן בהיבטים אקולוגיים, סחר ימי וביטחון. התוכנית הנוכחית מציבה יעדים, ובמידה רבה מנהלת דיאלוג עם מהלכים שהמדינה עצמה מבקשת כבר תקופה רבה לקדם".

אסיף ציין כי הכנת התוכנית "אמורה להשתלב עם שורה של יוזמות המובלות עתה על ידי הממשלה וביניהן הכנת מסמך מדיניות למרחב הימי ביוזמת מינהל התכנון במשרד הפנים, הכנת תסקיר סביבתי אסטרטגי ימי על ידי משרד האנרגיה, המים והתשתיות הלאומיות ובמקביל להצעת החוק לאזורים הימיים של ישראל שיזם משרד המשפטים".

תגיות