אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כנסת ישראל יכולה לישון בשקט: סיקרט חיסלה את עצמה

דו"ח טכנולוגי

כנסת ישראל יכולה לישון בשקט: סיקרט חיסלה את עצמה

חייה ומותה של אפליקציית הרכילויות שהפחידה את המחוקקים בארצנו, איך תהפוך פייסבוק לחזקה יותר מכל כלי התקשורת בעולם, מי הדליף את דו"חות טוויטר ומה קורה לפוליטיקאי שמעצבן את ויקיפדיה

30.04.2015, 14:38 | יוסי גורביץ
היה פלופ ואיננו עוד

היתה פעם אפליקציה שדיברו עליה כעל מהפכנית: סיקרט, האפליקציה שאפשרה לכל אחד לפרסם מה שהוא טען שהוא סוד והיה באותה המידה יכול להיות פרי דמיונו הקודח. אי אפשר היה לדעת מי הכותב ובהתאם אי אפשר היה לייחס אמינות כלשהי למה שנכתב שם.

סיקרט, חלומו של כל מוציא דיבה, הצליחה להדאיג אפילו את הכנסת: בנובמבר האחרון, דנה ועדת המדע והטכנולוגיה באפשרות של חסימתה בישראל. למה? כדי למנוע את ההשמצות ובריונות הרשת שהאפליקציה התפרסמה בגללם - דברים שתרמו לאלימות בבתי הספר. נבחרי הציבור ועוזריהם תהו איך אפשר להגביל את האפליקציה, לצנזר אותה או אפילו לחסום אותה לחלוטין כאילו היא הדבר היחיד שעומד בין המצב הקיים במערכת החינוך ובין אוטופיה. השבוע נסגרה סיקרט חרש, ביבבה.

שלום ולא להתראות, סיקרט שלום ולא להתראות, סיקרט שלום ולא להתראות, סיקרט

האפליקציה דעכה במשך חודשים, בין השאר בגלל ההצלחה של היריבה וויספר, אבל גם בשל העובדה שהעובדים הפגינו מרמור גובר לאור העובדה שהמנהלים של החברה לקחו לעצמם כמה מיליונים ואחד מהם קנה מכונית פרארי. השטיק האחרון רווח למדי בעמק הסיליקון: מצוץ את לשדה של החברה כך שאם היא תכשל, לפחות חיית כמו שצריך עד אז. 

סיקרט התחילה לפני 16 חודשים בערך, הפכה לדבר החם כעבור כמה שבועות, והחלה בנפילה הארוכה ביחס שלה כמה שבועות אחר כך. הבעיה העיקרית של האפליקציה היתה ונשארה: איך בונים קהילת משתמשים כשכולם אנונימיים והעקרון הוא שאין גבול למה שאתה יכול לומר? סיקרט לא הצליחה לענות על השאלה הזו, והסוף הגיע. לפחות המייסד נשאר עם הפרארי. אל דאגה: עוד תראו אותו בעתיד, מומחה לענייני סטארט-אפים שמתארח בכנסים ומסביר איך עושים את זה.

התמנון של צוקרברג

פייסבוק משתלטת, לאט אך בשיטתיות, על הרשת. קשה להסביר את זה לאנשים שהתרגלו לחוות את האינטרנט בלי פייסבוק. הרשת היא (או שמא היתה) מרחב מבוזר; כל אדם היה מגיע לקישורים שהוא רצה להגיע אליהם או שהיה מחפש אחרי תוכן חדש. לא היה "שער" לאינטרנט. היו, בשעתו, פורטלים, אבל האחיזה שלהם היתה יחסית קלושה -ומשתמשים "רציניים" נהגו לבוז למשתמשי הפורטלים. הדוגמא הידועה ביותר היתה AOL.

זה כבר לא המצב: פייסבוק הפכה במידה ניכרת לפורטל של חלק מהעולם המערבי - והיא מרחיבה את שליטתה לשאר חלקי העולם. זו המשמעות של internet.org של צוקרברג, שמעניק גלישה חינמית בפייסבוק ומספר אתרים אחרים, ודורש מהמשתמש לשלם על השאר.

רוצה לתפוס את התקשורת בגרון. צוקרברג, צילום: איי אף פי רוצה לתפוס את התקשורת בגרון. צוקרברג | צילום: איי אף פי רוצה לתפוס את התקשורת בגרון. צוקרברג, צילום: איי אף פי

בממוצע, אמריקאים גולשים בפייסבוק 42 דקות ביום בסמארטפונים שלהם; לדברי מארק צוקרברג, גולש הסמארטפון האמריקאי מוציא כחמישית מהדקות המקוונות שלו על פייסבוק. הביקור הממוצע של הגולש הזה באתר ההניו יורק טיימס אורך 4.6 דקות - וזו עוד תוצאה מוצלחת יחסית. פייסבוק הפכה את עצמה לשער שדרכו מגיע המשתמש לשאר התוכן.

יש לה אחיזה יוצאת דופן בצוואר של כלי התקשורת: אם פייסבוק ממש לא מרוצה מהם, היא יכולה לדרוס משמעותית את התעבורה שלהם. זוכרים את "סטטוסים מצייצים" ואיך פייסבוק הרגה אותו תוך שעות? לא רחוק היום בו תוכל פייסבוק לעשות את אותו הדבר גם לכלי תקשורת רציניים.

וזו חברה שמעורבת בשערוריות מהרגע שבו היא נוסדה - למעשה, אם נזכור את ימי התאומים ווינקלבוס העליזים, עוד קודם לרגע שבו היא נוסדה. מדובר בחברה שהפגינה פעם אחר פעם חוסר נכונות להגן על הפרטיות של משתמשיה, שהודתה לאחרונה באירופה שהיא מרגלת אחרי כל המשתמשים ברשת באמצעות כפתור הלייק שלה אבל טענה שמדובר בבאג  -ובחברה שאין לה שום מחויבות לחופש הביטוי. אם מספיק אנשים יתלוננו על מה שכתבתם, פייסבוק תוריד את זה כדי לחסוך לעצמה כאבי ראש.

וזו החברה שהשתלטה על רוב האינטרנט, וכרגע היא מודעת לכוחה די הצורך כדי לאיים.

המידע הפתוח

מניית טוויטר התרסקה ביומיים האחרונים ב-27% (!) לאחר שחברת Selerity, חברת מודיעין כלכלי, פרסמה את הדו"חות הרבעוניים של טוויטר לפני שהחברה הספיקה לפרסם אותם. כלי איתור התוכן שהפעילה סלריטי, שחיפש מידע באתר של טוויטר, מצא את הדו"חות קבורים לקראת הפרסום באחד העמודים הלא מוכרים של אתר היח"צ שלה. 

התוצאה היתה הדלפה של הנתונים 45 דקות לפני הזמן, מה שאיפשר לכמה סוחרים זריזים לארגן חתיכת שורט על המניות של טוויטר. מה שמעניין פה הוא לאו דווקא התרגיל והשורט - אלה כללי המשחק הנתעב - אלא השאלה האם חשיפת המידע הזה היא עבירה על החוק.

המידע היה ברשת. האם מי שפרסם אותו אשם במשהו? המידע היה ברשת. האם מי שפרסם אותו אשם במשהו? המידע היה ברשת. האם מי שפרסם אותו אשם במשהו?

על פניו, ברור שלא. אחרי הכל, טוויטר העלתה את המידע לאתר שלה ולא הגנה עליו בסיסמה. אילו הגנה, העכביש לא היה מוצא את המידע. אלא שבעבר, הממשלה הפדרלית תבעה את אנדרו "וויב" אאורנהיימר בדיוק על העבירה הזו: חיפוש באתר של AT&T ופרסום של מידע משתמשי אייפד שהחברה לא טרחה להסתיר מאחורי סיסמה. אאורנהיימר נשלח לכלא אבל שוחרר בסופו של דבר בשל טעות טכנית בתביעה שהוגשה נגדו - כשבית המשפט מתחמק מלפסוק בשאלה האם הוא ביצע בכלל עבירה כלשהי.

בסלריטי אומרים שהם לא ביצעו שום פריצה: שהם פשוט טענו את העמוד של טוויטר פעם אחר פעם עד שהופיע בו מידע חדש, ואז קראו מהו המידע הזה. 

קצרצרים

1. ויקיפדיה הרחיקה לצמיתות את הפוליטיקאי הבריטי דייוויד קובורן, חבר המפלגה הגזענית UKIP, לאו דווקא בשל הדעות שלו אלא בשל העובדה שהוא ניסה לערוך מחדש את ערך הוויקיפדיה שלו 69 פעמים במשך שישה ימים. אחת העובדות שהגזען הקטן ניסה למחוק היא העובדה שהוא שיבש במכוון פעם אחר פעם את שמה של מועמדת מתחרה לפרלמנט ממוצא אסייאתי (מטעם המפלגה הלאומית הסקוטית דווקא). אחרת נוגעת להתנגדות שלו לנישואי גאים. בסופו של דבר נמאס לוויקיפדיה מהניסיון של חבר הפרלמנט להפוך את דף האנציקלופדיה לעמוד יח"צ, ומחקה את החשבון שלו.

פשוט נמאס ממר קובורן. ויקיפדיה פשוט נמאס ממר קובורן. ויקיפדיה פשוט נמאס ממר קובורן. ויקיפדיה

2. אפל יצאה באזהרה חריגה למשקיעים שלה: לראשונה, מתריעה החברה, יש סכנה שהיא אשכרה תצטרך לשלם מסים שמהם התחמקה במשך עשורים באיחוד האירופי, לאור העובדה שהאיחוד פתח בחקירה וטוען שהעלמת המסים הזו בלתי חוקית. זה יכול להיות הרבה מאוד כסף, ואם אפל אכן תצטרך לשחרר בחזרה כסף שגזלה מממשלות האיחוד - זו המשמעות של העלמת מס - פרשנים יצטרכו לתהות, לשם שינוי בצדק, האם היא איבדה את מגע הקסם שלה. כזכור, הדבר היחיד המהפכני וקסום באפל הוא יכולת העלמת המס שלה.

3. ובידיעת אפל אחרת, מישהו פרץ לביתו של מפתח של החברה וגנב משם אב טיפוס של האייפד. כמו כן, הוא חטף מישהו, אבל התעלמו מזה בדיוק כפי שהכותרת של CNBC התעלמה מהעובדה הזו. ככה פותחים ידיעה חדשותית היום: קודם כל הגאדג'ט שנגנב (אם הוא של אפל) ורק אחר כך הגבר בן ה-20 שנחטף. אם תורשה לעבדכם הנאמן להיות קצת ציני - העובדה שבתקרית מעורב גם גבר חטוף היא ההוכחה העיקרית לכך שלא מדובר בתרגיל יח"צ של אפל, שצריכה נואשות למשוך תשומת לב לאייפדים שלה. אין מצב שעורכי הדין שלה היו מאשרים גם חטיפה.

4. רשתות הסלולר של נפאל קרסו טוטאלית ברעידת האדמה ועד כה לא שבו לאיתנן. הודים שמיהרו לסייע למדינה המוכה הביאו איתם פתרון שהיה מוכר להם מרעידות האדמה הכבדות בסין והאיטי: רדיו חובבים. תחנות רדיו מאולתרות שמשדרות מידע קריטי לניצולים ולמחלצים פועלות כעת בנפאל. שימו לב לידיעה הזו, כי ישראל צריכה לחטוף או-טו-טו רעידת אדמה מהאגדות. כל 80 שנה בערך, לאור העובדה שהתמקמנו על קו השבר הסורי-אפריקאי מגיעה רעידת אדמה הרסנית מאוד. חלפו 89 שנים מאז הרעידה המסיבית האחרונה. אל תצפו לסיוע ממשלתי כשזה יקרה, כי הממשלה שלנו מאמינה בהפרטה. 800 אלף דירות בישראל נמצאות בסכנה מהרעידה המתקרבת. סלולר לא יהיה; כדאי שתתחילו להתאמן כבר עכשיו בשימוש ברדיו.

תגיות