אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכז אדוה: חלקם של העובדים בהכנסה הלאומית נותר נמוך ב-2014 צילום: גלעד קוולרצ'יק

מרכז אדוה: חלקם של העובדים בהכנסה הלאומית נותר נמוך ב-2014

על פי הנתונים, חלקם של העובדים בעוגת ההכנסות הלאומית נותר כ-57%, לעומת 61% לפני עשור, פער שמשמעותו אובדן הכנסה חודשית של 818 שקל לעובד הממוצע

01.05.2015, 00:01 | מיקי פלד

חלקם של העובדים בעוגת ההכנסה הלאומית נותר נמוך ב-2014 ועמד על 57%, לעומת 61% לפני עשור, כך עולה מדו"ח של מרכז אדוה. ההכנסה הלאומית היא סך כל השכר וההטבות הסוציאליות ששולמו לעובדים בשנה מסוימת, הרווח של החברות, דיבידנדים ורנטה כמו שכר דירה.

הנתון של ההכנסה הלאומית מהווה פרמטר מרכזי שתואם לנתונים אחרים על שוק העבודה והפערים החברתיים. אפשר לראות זאת במיוחד כאשר מסתכלים על נתוני המגמה לטווח ארוך. בשנות ה-70 חלקם של העובדים בעוגת ההכנסות הלאומית עמד על כ-75%, כך שאפשר לראות כי באופן עקבי לאורך השנים חלקם של העובדים ירד.

תלוש שכר, צילום: גיל נחושתן תלוש שכר | צילום: גיל נחושתן תלוש שכר, צילום: גיל נחושתן

הסיבות לירידה בחלקם של העובדים הן רבות ואינן מיוחדות לישראל, אלא לרבות ממדינות המערב. בין הכלכלנים שחוקרים את התחום אין תמימות דעים באשר לסיבה העיקרית לכך; יש הטוענים כי הסיבה היא ירידה בשיעור העובדים המאוגדים, יש כאלו שמצביעים על מעבר התעשייה מזרחה, על הרובוטיזציה והמיחשוב שמייתרים עבודות כפיים ומדירים עובדים שאינם מיומנים, ועוד.

עם זאת, אין ספק שמדובר בתופעה משמעותית שמשאירה יותר כסף בידי החברות ובעלי המניות שלהן. במקרה של ישראל הפער בעשור האחרון הוא של אחוזים בודדים, אבל כאשר בוחנים את הפער לא באחוזים אלא בשקלים, מקבלים את סדר הגודל המשמעותי. על פי מרכז אדוה ב-2014 עמדה ההכנסה הלאומית של ישראל על 927 מיליארד שקל, כך שאם היה חלקם של העובדים כמו זה של 2004 מדובר היה בתוספת שכר ותנאים סוציאליים של 37 מיליארד שקל או תוספת שנתית ממוצעת לעובד שכיר של 9,815 שקל - 818 שקל לחודש. הכסף שלא הגיע לעובדים נשאר אצל המעסיקים.

תגיות