אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד קופיקס מבטיח: "לא אתן לקופיקס להתקלקל כמו חברות שמכרתי" צילום: עמית שעל

ראיון כלכליסט

מייסד קופיקס מבטיח: "לא אתן לקופיקס להתקלקל כמו חברות שמכרתי"

רשת הקפה ב־5 שקלים נכנסת לבורסה ומעניקה למתחרות הצצה למספרים שלה. בעל השליטה: "אני מקווה שלא נצטרך לגייס בשנתיים הקרובות"

06.05.2015, 07:18 | רחלי בינדמן

הכניסה של רשת קופיקס לבורסה בתל אביב מאפשרת לכל המתחרים, ששברו את הראש בשאלה איך עושים רווח מכוס קפה ב־5 שקלים, להציץ מקרוב בנתונים של קופיקס. זו תיכנס לבורסה בדלת האחורית: פעילותה תעבור לתוך השלד הבורסאי של חברת אגרי כנגד הקצאה של כ־84.5% ממניות קופיקס, והציבור יחזיק ביתרה. בשיחה עם "כלכליסט" מציג היזם ובעל השליטה אבי כץ את הרקע למהלך.

קראו עוד בכלכליסט

מדוע החלטת להנפיק את קופיקס?

"אני המייסד של קרן ההשקעות הגשמה, שבה 18 אלף משקיעים (בעיקר בתחום הנדל"ן — ר"ב). בשנה האחרונה הם שאלו אותי בלי הפסקה שתי שאלות: האם העסק הזה מרוויח? ואיך הם יכולים להשקיע בו? ההפיכה של קופיקס לציבורית עונה על שתיהן: היא מאפשרת להם להשקיע בה ולהיווכח שזה עסק שיודע להרוויח".

מה המטרה של הפלטפורמה הציבורית — לגייס כסף לשנתיים הקרובות?

"הגאון שהמציא לפני כמה מאות שנים את האפשרות של החברות להיסחר בבורסה ביקש לתת לציבור אפשרות להשקיע בחברות שהוא אוהב ועושות לו טוב בהיבט הציבורי ובהיבט האישי. קל להאשים את הרגולציה בצמצום השוק בישראל, אבל החברות הציבוריות לא פחות אשמות בכך, משום שהן השתמשו בשוק ההון להרפתקאות לא ברורות בשיטת מצליח — אם נצליח נרוויח ואם לא אז הציבור ישלם. קופיקס פועלת בדיוק הפוך: קודם כל השקענו את הכסף הפרטי שלנו וראינו שזה עובד, ועכשיו הציבור מקבל הזדמנות להשקעה".

אם החברה תבצע גיוס היא תפנה להנפקת אג"ח או מניות?

"אני מקווה שלא נצטרך לגייס בכלל. רשת בתי הקפה לא צריכה כסף, היא עומדת על הרגליים. אם נכניס שותף אסטרטגי לסופר קופיקס, שזו החלופה המועדפת, לא נזדקק בכלל לגיוס. לראייתי יש שני תרחישים בלבד לגיוס כסף. הראשון הוא שרשת המרכולים תצליח מאוד ואז כדי להמשיך ולהתרחב הציבור יצטרך לקחת בה חלק. בתרחיש השני ניכנס לפעילות חדשה, בתנאי שהיא תהיה כזו שמשנה שוק, כמו רשת הקפה ורשת המרכולים הצפויה".

אבי כץ, צילום: אוראל כהן אבי כץ | צילום: אוראל כהן אבי כץ, צילום: אוראל כהן

הערכת השווי שהזמנת מחברת הייעוץ גיזה אבן זינגר קבעה לפעילות הזאת תג מחיר של 90 מיליון שקל. לא מעט מנופח?

"אני חושב שהשווי מוצדק. השלד הבורסאי של אגרי לא שווה 30 מיליון שקל לבדו, בלי שום פעילות? בורסה זה נטו מה שמוכנים לשלם ומה שמוכנים למכור".

בכוונתך להשתמש בפלטפורמה הציבורית כדי לרשום לעצמך אקזיט?

"אין לי לאן ללכת שנתיים לפחות, אני חסום במכירת המניות שלי. עם זאת, ברור שמייסדי קופיקס לא יכולים לסחוב לאורך זמן את העסק הזה על גבם, והציבור יחליט אם הוא רוצה גיוס אג"ח או מניות".

בהסתכלות חמש שנים קדימה, אתה בקופיקס כדי להישאר?

"החברות הקודמות שהקמתי בדם ובזיעה, שהיו רווחיות ומצוינות, התקלקלו לאחר שמכרתי אותן. לא אתן לזה לקרות לקרן הגשמה ולקופיקס". כשכץ מדבר על עסקיו הקודמים, הוא מתכוון בין השאר לרשת כפר השעשועים. קבוצת אלון, המחזיקה ב־35% מרשת כפר השעשועים, נאלצה לבצע הפרשה של 35 מיליון שקל בגין אחזקתה ומנסה לפרק את השותפות.

תגיות