אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"החוסך הסולידי - אחד הנפגעים הגדולים מהמשבר של 2008"

ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים: "ברמת הפרט או משק הבית, רכישת דירה או השקעה בנדל"ן היא תגובה הגיונית לריביות האפסיות או השליליות"

06.05.2015, 13:09 | תומר ורון

"שוקי ההון בעולם ובארץ מאופיינים כיום בתופעה הבולטת של ריביות ריאליות אפסיות ואף שליליות בחלק גדול ממדינות המערב כמו גם בישראל. זה 'הנורמלי החדש' לא מדובר בתופעה זמנית, אלא בריביות שיישארו איתנו גם בשנים הקרובות", כך אמר פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט".

 

גם בישראל החל באחרונה שיח הריבית השלילית להרים את ראשו כאשר הריבית כיום במשק עומדת על שפל של 0.1% ואנליסטים בשוק ההון מעריכים כי תרחיש של הורדת ריבית קרובה מתמיד.

"מדובר לא רק בריביות הקצרות, המושפעות מהמדיניות המרחיבה מאד של הבנקים המרכזיים, אלא גם בריביות לטווחים הבינוניים והארוכים", אמר ליידרמן. "ריביות אלה מושפעות בעיקר מהאינטראקציה בין ההשקעה לחיסכון. העולם החדש הוא עולם שמתאפיין בגדילה מהירה מאוד בכספי חסכון ומנגד אין ביקוש מתאים להשקעות ריאליות. התאוריה הבסיסית של מאקרו כלכלה אומרת שאם החסכון גדל יותר מההשקעה, הריבית הריאלית תהיה נמוכה יותר.

"סביבת ריבית אפסית היא ה-Money-Time, הכסף זול ולכן מי שיכול וצריך להתמנף – מרוויח מכך. מנגד, אחת מהקבוצות שניזוקו הכי הרבה מהמשבר של 2008 זה החוסך הסולידי. החוסכים הקטנים שישבו על השקעות סולדיות של אג"ח ממשלתי הם שמשלמים את המחיר היקר ביותר על אותו משבר פיננסי עולמי".

"המניות הם אחד מהאפיקים ש'נהנים' מהמצב ה'נורמלי החדש'", אמר ליידרמן. "המשקיעים והחוסכים הסיטו ומסיטים מקורות כספיים רבים בתיקי הנכסים שלהם מהשקעות שנחשבו בעבר כ'סולידיות', כגון אג"ח ממשלה, לשוקי המניות. הריבית האפסית משפיעה באופן חיובי על ערך החברות. כתוצאה מכך, מחירי המניות במשקים המובילים בעולם ממשיכים לעלות ולשבור שיאים היסטוריים".

ליידרמן הוסיף כי גם תחום הנדל"ן והתשתיות נהפך למאוד אטרקטיבי במצב החדש. "ברמת הפרט או משק הבית, רכישת דירה או השקעה בנדל"ן היא תגובה סבירה, הגיונית ורציונאלית לריביות האפסיות או שליליות על השקעות האג"ח שנחשבו קודם לכן כ'סולידיות'. אם זה לצורך הפנסיה העתידית או כתמיכה עתידית לדור הצעיר במשפחה, השקעה בדיור היא לגיטימית ביותר, כמו שגם הגיונית הסטה מסוימת של מקורות כספיים לרכישת מניות".

אך לא רק משקי הבית, השקעות בנדל"ן ובתשתיות גדלו משמעותית גם בקרב המשקיעים המוסדיים, כגון קרנות הפנסיה וחברות ביטוח, שהסיטו ומסיטים כספים רבים לאפיק הזה. "השקעה כזאת יכולה להתבצע בדרכים שונות", אמר ליידרמן. "מרכישת נכס מניב בארץ או בחו"ל, דרך השתתפות בפרויקטים של תשתיות, ועד לרכישת מניות או ETF של חברות נדל"ן, קרנות REIT ותשתיות. למעשה, הגופים המוסדיים בעולם ובארץ הקימו מחלקות מיוחדות המטפלות בהשקעות בנדל"ן בצורה מקצועית ומעמיקה והן מחפשות השקעות בברלין, בצרפת ובמדינות רבות בחו"ל".

פרופ פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט" | צילום: נמרוד גליקמן פרופ

עליית ההשקעה של המשקיעים הפרטיים והמוסדיים באפיק ההשקעות בנדל"ן בא לידי ביטוי בעלייה הניכרת של מדדי הבורסה בעולם כמו גם בתל אביב. "מדד ת"א נדל"ן 15 עלה בשיעור של כ-20%מתחילת השנה בהשוואה לעליה של כ- 11% במדד ת"א 100. ובאשר לעולם, הרי כל אחד יכול להשקיע היום בתעודות סל של קרנות REIT גלובליות עלו דולרית בשיעור של כ- 14% מתחילת השנה, באירופה מאז תחילת השנה נרשמה תשואה של 8%", אמר.

ליידרמן סיכם ואמר כי הגידול בהשקעות בנדל"ן ובתשתיות בעולם ובארץ הוא סביר ביותר בתקופה של ריביות אפסיות ושליליות, תקופה שצפויה לכלול גם את השנים הקרובות. "אין שום סיבה, פרט לפופוליזם, להגדיר מראש פעילות זאת כספקולטיבית מאד וכמזיקה למשק ולחברה", אמר ליידרמן כשהוא מכוון לכוונתו של שר האוצר המיועד משה כחלון להגדיל את המיסוי על דירות להשקעה. "להשקעות בנדל"ן ובתשתיות תפקיד חשוב ומרכזי בשווי המשקל של החיסכון הפנסיוני ובהעברת חסכונות מדור ההורים אל הילדים. חשוב שקובעי המדיניות יתחשבו בעובדות אלה מתחומי המאקרו ושוק ההון בבואם להתוות צעדי מדיניות לפתרון משבר הדיור בישראל".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה