אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"סיפור שמעטים מכירים"

"סיפור שמעטים מכירים"

מה שהחל כעניין אישי של האמן והאוצר הסיני צ'נג פינג נגמר בתערוכה חדשה שנפתחת היום בירושלים ומתעדת את יהודי שנגחאי במלחמת העולם השנייה

10.05.2015, 09:44 | רעות ברנע

"המטרה שלי היא לגרום לאנשים צעירים להכיר טוב יותר את ההיסטוריה של המקום שהם חיים בו", אומר האמן והאוצר הסיני צ'נג פינג (Ping Zhang). "בסין וגם בישראל רק מעטים מכירים את הסיפור של יהודי שנגחאי. אני נולדתי וגדלתי בעיר, ומאז ששמעתי על קורותיהם של היהודים בה התעניינתי בסיפור".

נטועים בסביבה זרה

 

מה שהחל בתור סקרנות אישית של צ'נג (53) הוביל ל"אהבה ללא גבולות — היהודים בשנגחאי", תערוכה שתיפתח היום ותוצג למשך שלושה שבועות במרכז הקונגרסים הבינלאומי בבנייני האומה בירושלים. בתערוכה יוצגו ציורים שצייר צ'נג המתארים את חיי הקהילה היהודית בעיר בזמן מלחמת העולם השנייה ואחריה. כ־20 אלף פליטים יהודים הגיעו בשנות השלושים והארבעים לשנגחאי, לאחר שנמלטו מהשלטון הנאצי.

צ צ'נג פינג. "לרוב הסינים דעה חיובית על ישראל" צ

שנגחאי שבסין, שהיתה אז במלחמה עם יפן, לא היתה מקום אידיאלי לחיות בו — אך ההגירה אליה היתה קלה יחסית. הפליטים מאירופה הצטרפו אל ראשוני היהודים שחיו בעיר, שהגיעו אליה מעיראק וחיו בה מתחילת המאה. יחד נוצרה קהילה קטנה, שבה הוקמו מוסדות תרבות, בתי כנסת ומסעדות כשרות. ב־1941, כאשר כבשה יפן את שנגחאי, רוכזו היהודים בחלק של העיר שזכה לכינוי "גטו שנגחאי". התנאים בגטו היו קשים, אך מרבית השוהים בו שרדו את המלחמה, ובסופה עזבו את העיר — חלקם לישראל וחלקם לאירופה ולארצות הברית.

ציוריו של צ'נג ריאליסטיים ותיאטרליים, ומצליחים להעביר תחושה חזקה של חיי היומיום. את הדימויים הוא ביסס על מסמכים, תמונות וסיפורים שעלו מתוך מפגשים שניהל. הסצנות המתוארות ביצירות נראות במבט ראשון כאילו היו יכולות להתרחש בכל קהילה יהודית אירופית במאה הקודמת — הודות למאפיינים היהודיים המוכרים — אבל מהר מאוד מבחינים שהסביבה המתוארת אינה קרקוב או וינה. הסביבה שבה נטועים היהודים סינית לחלוטין, בין אם אלו הילדות שמשחקות בבובות בעלות עיניים מלוכסנות ובין אם אלה האנשים בשוק, פקידי הממשל או החברים ברחוב.

ילדה יהודייה בשנגחאי. סין לחמה ביפן, אך ההגירה אליה היתה קלה יחסית ילדה יהודייה בשנגחאי. סין לחמה ביפן, אך ההגירה אליה היתה קלה יחסית ילדה יהודייה בשנגחאי. סין לחמה ביפן, אך ההגירה אליה היתה קלה יחסית

"התחברתי לסיפור מפני שגם על העם הסיני עברו תקופות קשות בהיסטוריה", אומר צ'נג. "השנה מציינים 70 שנה לסיום המלחמה, וזהו גם יום השנה ה־70 לניצחון המין האנושי על הפשיזם. שנגחאי היתה אחד המקומות היחידים שקיבלו בזרועות פתוחות את הפליטים היהודים, ולרגל התאריך הזה חשבתי שיש צורך להביא את הסיפור המיוחד הזה לידיעתם של אנשים נוספים".

דעה חיובית על ישראל

 

ב־2007 הוקם מוזיאון הפליטים היהודים בשנגחאי במימון הממשלה הסינית. המוזיאון שוכן במבנה בית הכנסת אהל משה בלב רובע הונגקואו בעיר, שבו שכן הגטו היהודי, וציוריו של צ'נג הוצגו בו בטרם הגיעו לישראל.

התערוכה הוצגה כבר בסין. האם היא עוררה שם מודעות לנושא?

"לא מספיק, לדעתי. הנושא הזה לא מדובר או מסוקר מספיק מבחינה תקשורתית, אבל אפשר היה לראות שאצל האנשים שבאו לצפות בתערוכה היא הזיזה משהו. הסיפור נגע ללבם".

כמה יודעים הסינים היום על ישראל והיהודים?

"לרוב הסינים דעה חיובית על ישראל, בעיקר בגלל שיתופי הפעולה הכלכליים בין המדינות".

זיכרון השואה עדיין רלבנטי ביחסים בין המדינות?

"אני חושב שאנשים בימינו הם סבלניים יותר. כיום בסין אנחנו לא מטילים את אשמת השואה על מדינה מסוימת, אבל זה לא משנה את העובדה שזהו אירוע היסטורי שיש לזכור וללמוד ממנו".

תגיות