אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק המרכזי בסין הוריד את הריבית - בפעם השלישית בתוך חצי שנה צילום: בלומברג

הבנק המרכזי בסין הוריד את הריבית - בפעם השלישית בתוך חצי שנה

הריבית על הההלוואות נחתכה ב-0.25% לרמה של 5.1%. הריבית על הפיקדונות ירדה בשיעור דומה לרמה של 2.25%. הצעד נועד לתמוך בכלכלה הסינית, בתקופה של ירידה בקצב הצמיחה

10.05.2015, 13:27 | שירות כלכליסט ומיקי גרינפלד

הבנק המרכזי בסין (People's Bank of China) הוריד את הריבית על ההלוואות ב-0.25% לרמה של 5.1%, זוהי הורדת הריבית השלישית שביצע הבנק מאז נובמבר - שלוש ההפחתות הן חלק מצעדים שמטרתם לדחוף את הכלכלה הסינית, בתקופה של ירידה בקצב הצמיחה.  

קראו עוד בכלכליסט

הבנק המרכזי הוריד גם את הריבית על הפיקדונות ב-0.25% ל-2.25%.

בהודעה שפורסמה באתר האינטרנט של הבנק נמסר כי ההורדות יכנסו לתוקף החל מה-11 במאי. מהבנק נמסר עוד כי "המהלך יתמוך בפיתוח הבריא של הכלכלה".

רק אתמול דיווחה סין כי מדד המחירים לצרכן שם באפריל עלייה של 1.5% בלבד לעומת החודש המקביל אשתקד - שיעור הקטן ממחצית מיעד הממשלה ל-2015.

הבנק הוריד את הריבית בפעם האחרונה ב-28 בפברואר גם כן בשיעור של 0.25% לרמה של 5.35%, ולפני כן הוריד ב-22 בנובמבר. ההורדות אמורות להפחית את העלויות הפיננסיות לחברות ממשלתיות ולעודד בנקים ממשלתיים להגביר את מתן ההלוואות. ההחלטות בעניין זה יצאו מהבנק במקביל לשורה של אמצעים נוספים לעידוד הצמיחה.

כך למשל, ב-20 במאי הודיע הבנק הסיני על הורדת דרישת הרזרבה המינימלית לכל הבנקים ב-100 נקודות בסיס. על פי ההוראה החדשה, הבנקים הגדולים במדינה יידרשו להחזיק ברשותם רזרבת מזומן של 18.5% לטובת שוק האשראי. היתה זו ההורדה השנייה של רמת המינימום הנדרשת שביצע הבנק המרכזי בתוך חודש, בצעד שמטרתו לעודד את שוק האשראי הבנקאי לחברות (ההורדה הקודמת שנעשתה ב-4 באפריל היתה ב-50 נ"ב).

לפני כחודש דיווחה סין על נתוני התוצר החלשים מזה 6 שנים: הענקית מאסיה סיימה את הרבעון הראשון בקצב צמיחה שנתי של 7% בהתאם לצפי בשוק, שהיה נמוך מלכתחילה, ובהתאמה למטרה שהציב השלטון הסיני מראש - צמיחה שנתית של 7% בשנת 2015.

ברקע למטרה הצנועה שהציב השלטון הסיני לשנה הנוכחית, מהלך נרחב של רפורמות בשווקים הפיננסים, בשוק האשראי ובשוקי הנדל"ן, במטרה להילחם בשחיתות ולבלום את שוקי האשראי הבלתי רשמיים שפעלו במדינה לאורך שנים - פעילות שעודדה מאד את הצמיחה במדינה, ושהתנהלה בידיעת הממשל. ואולם השלטון הנוכחי החליט לבלום את הפעילות הלא מפוקחת, בשם המאבק האמור בשחיתות.

לאחר ההודעה על נתוני התוצר קראו בבנק נומורה לבנק המרכזי של סין להפחית עוד את הריבית - צעד שכאמור הגיע היום. כך אמרו בנומורה: "נתוני נתוני התוצר, לצד נתוני הפעילות התעשייתית, מעידים כי המומנטום של הצמיחה בסין נחלש, וכי על הממשל לנקוט בצעדים מרחיבים נוספים על מנת לשנות את התמונה. אנו ממשיכים לקרוא להורדה נוספת של הריבית ולהוראות שיתמכו בשוק האשראי בשלושת הרבעונים הבאים. צעדי ההרחבה הקודמים שנעשו מתחילים להראות תוצאות, והדבר יתבטא בקרוב בנתונים. עדיין, אנו צופים כי ברבעון השני יירשם קצב צמיחה שנתי של 6.2% בלבד, וכי רק במחצית השנייה תהיה עלייה. לשנה כולה אנו צופים צמיחה בשיעור של 6.8%".

 
מימין: ראש ממשלת סין לי קצ מימין: ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג ונשיא סין ג'ינפינג נשיא סין | צילום: אי פי איי מימין: ראש ממשלת סין לי קצ

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, אומר בתגובה למהלך של הבנק הסיני כי יוזמות ההרחבה שנקט בחודשים האחרונים נועדו להבטיח שהמדיניות המוניטארית לא תהפוך להיות מצמצמת בשל הירידה בסביבה האינפלציונית. 

"המהלכים האגרסיביים של הבנק המרכזי בסין מגיעים בעקבות שני תהליכים מרכזיים. ראשית, הנתונים החלשים שהתפרסמו לאחרונה העלו את החששות כי הכלכלה הסינית מאטה בסדרי גודל אשר מסכנים את יעד הצמיחה של 2015 אשר עומד על 7%. ההאטה בסין מאפיינת כמעט את כל חלקי הכלכלה עם ירידה בקצב גידול המכירות הקמעונאיות, הייצור התעשייתי וההשקעה במשק. עם זאת, חשוב לציין כי השינוי המבני בסין תופס תאוצה כאשר לראשונה תרומת סקטור השירותים לתוצר עמדה על יותר מ-50%. שנית, העליות המהירות בשוק המניות הסיני מגביר את חששות הממשל כי בשוק מתפתחת בועה וזאת בשל היקף המסחר הממונף הגבוה בו השוק הסיני מתאפיין. לכן, לצד הגבלות רגולטוריות חדשות להקטנת המסחר הממונף ולשכלול השווקים הממשל מנסה למנוע האטה נוספת במשק", מסביר גרינפלד.

תגיות