אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית התעסוקה הממשלתית מדשדשת: רק 45% מהחרדים ו-32% מהערביות עובדים צילום: בלומברג

תוכנית התעסוקה הממשלתית מדשדשת: רק 45% מהחרדים ו-32% מהערביות עובדים

על פי נתונים שפרסם האוצר היום הגידול שנרשם בתעסוקת נשים ערביות וגברים חרדים עוד רחוק מלהתקרב ליעדים שהציבה לעצמה הממשלה לקראת 2020; נקודות האור היחידות עליהן ניתן להצביע - שילוב נשים חרדיות וגברים צעירים במגזר הערבי

10.05.2015, 15:06 | מיקי פלד
שיעורי התעסוקה של נשים ערביות וגברים חרדים עדיין רחוקים מהיעדים הרב שנתיים שהציבה לעצמה הממשלה ב-2010, כך עולה מסקירה של משרד האוצר שפורסמה היום (א'). הכלכלן הראשי באוצר, יואל נווה, כותב כי בעוד היעד שהציבה לעצמה הממשלה הוא להגדיל את שיעור התעסוקה בקרב נשים ערביות מ-23.4% ל-41% בשנת 2020, שיעור התעסוקה שלהן עדיין נותר נמוך. על פי נתוני התקופה שבין הרבעון השני של 2014 לרבעון הראשון השנה שיעור התעסוקה של נשים ערביות עומד על 32.6%, כך שישנו שיפור משמעותי אך לא מספק.

קראו עוד בכלכליסט

במקרה של גברים חרדים הנתונים אף לא מראים סימנים גדולים של אופטימיות. הממשלה הציבה לעצמה יעד של העלאת שיעור התעסוקה מ-40% ב-2010 ל-63% ב-2020, אך נכון לתחילת השנה הנתון הוא 45.7% בלבד, רחוק מאוד מהיעד, ולמעשה בניגוד לנשים ערביות בקרב גברים חרדים כמעט ולא ניכר שינוי משמעותי ביציאה לתעסוקה. לשם השוואה, שיעור התעסוקה הכללי בישראל הוא 76.2%. באוצר לא מתייחסים ליכולת ההשתכרות של נשים ערביות וגברים חרדים, שבשני המקרים בשל סיבות שונות – בין אם בשל השכלה שלא מתאימה לשוק התעסוקה, רצון לעבוד במשרה חלקית בלבד, אפליה וכדומה – היא נמוכה.

יעדי התעסוקה הם תוצאה של עבודת ועדה בראשות מי שהיה אז המשנה לנגיד בנק ישראל, פרופ' צבי אקשטיין. לכאורה אפשר לומר כי יש עוד חמש שנים עד שהמדינה תעמוד ביעדים שהציבה לעצמה, אך כבר עתה, כותבים באוצר, ניתן לראות כי בשני סקטורים היעדים כבר הושלמו ואף מעבר לכך.

נשים ערביות בחממה בבאקה אל גרביה (ארכיון), צילום: נמרוד גליקמן נשים ערביות בחממה בבאקה אל גרביה (ארכיון) | צילום: נמרוד גליקמן נשים ערביות בחממה בבאקה אל גרביה (ארכיון), צילום: נמרוד גליקמן

נקודת אור אופטימית: נשים חרדיות וגברים ערבים צעירים

הראשון הוא גברים ערבים בגילאי 20-24, שם היעד היה שיעור תעסוקה של 65% וכבר עתה הוא עומד על 67.4%. המגזר השני הוא נשים חרדיות, שם היעד היה 63% של שיעור תעסוקה וכבר עתה מדובר על שיעור תעסוקה של לא פחות מ-71.4%. כלומר שעמידה ביעדים כבר בתקופות קצרות יותר היא אפשרית.

השאלה היא כמובן מדוע היעדים הושגו דווקא במגזרים הללו ולא באחרים. בסקירה של נווה לא ניתנת תשובה לכך, אך מן הסתם במשרד האוצר סבורים כי מאז קיצוץ הקצבאות הגדול של 2003 על ידי שר האוצר דאז בנימין נתניהו, יחד עם עליית יוקר המחייה בישראל, אפשר לראות מגמה של השתלבות הולכת וגדלה של הציבור החרדי והערבי בשוק העבודה.

תשובה אחרת היא שזו תוצאה של ההשקעה הגדולה של הממשלות האחרונות בהקמת מרכזי תעסוקה ייעודיים לערביות וחרדים, יחד עם שיפור התחבורה הציבורית בעיקר בערים הערביות. לא מן הנמנע כי כל התשובות הללו הן נכונות, יחד עם שינויים תרבותיים שמאפשרים קבלה של עצם היציאה לעבוד.

נשים חרדיות בשוק העבודה (ארכיון). היעד עמד על 63% עד 2020 וכבר עתה הגיע ל-71.4%, צילום: צביקה טישלר נשים חרדיות בשוק העבודה (ארכיון). היעד עמד על 63% עד 2020 וכבר עתה הגיע ל-71.4% | צילום: צביקה טישלר נשים חרדיות בשוק העבודה (ארכיון). היעד עמד על 63% עד 2020 וכבר עתה הגיע ל-71.4%, צילום: צביקה טישלר

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
מותר לבני זוג להחליט
מי מבני הזוג יעבוד ומי לא. העובדה, אלפי נשים חילוניות לא עובדות (כמו אלו שקונות אצלי בחנות בשעות הבוקר ומסתובבות בקניונים) ואף אחד לא דורש מהן לצאת לעבוד. בציבור החרדי, יש זוגות שהחליטו שדוקא האשה תעבוד, יש כאלו שהגבר ויש ששני בני הזוג. למה אסור להם להחליט לבד ??? אגב, אין שום חק במדינה שמחייב את שני בני הזוג לעבוד, זה עדיין לא רוסיה. ואף חרדי לא חי על חשבון חילוני, אלא על חשבונו, או על חשבוני וחשבון חרדים אחרים כמוני וכולנו חיים מתקציבים אמריקאים!!!! אז די לצביעות!!
אני  |  11.05.15
7.
המדינה לעולם לא תעמוד ביעד שהציבה לעצמה. המדינה
החליטה להגדיל את קצבאות האברכים ובזה היא מעודדת אותם לא לצאת לעבודה, המדינה מעודדת פרזיטיות . אם רוצים שמגזר זה או אחר יצא לעבודה צריך לעודד אותו לכך , לא להעלות קצבאות מיותרות. כל עוד החרדים לא רוצים לעבוד ומקבלים קצבאות מהמדינה, ולא רוצים ללמוד לימודי ליבה כך שלעולם ילדיהם לא יוכלו להשתלב בשוק העבודה במקצועות טובים ולהרוויח משכורת ראויה, לעולם הם יחיו על חשבון המדינה ויהיו עניים. הורים עניים שמחנכים את הילדים שלהם לתרבות של פרזיטים ומובילים את הילדים שלהם בעיניים פקוחות לחיי עוני. דור רודף דור וזה בעידוד המדינה. אז למה מישהו מתפלא שזה המצב? הכל נעשה מרצון והמדינה תומכת בזה. מי שמשלם את המחיר זה הציבור העובד ומשלם מיסים. ישראל המדינה היחידה בעולם שציבור גדול אומר אני לא רוצה לעבוד ועוד תשלמו לי על זה, והם מקבלים. מדינת חלם זה כאן.
רונית  |  11.05.15
5.
מצדי שהחרדיות והערביות יעבדו בבית בגידול הילדים, ושהגברים החרדים והערבים יצאו לעבוד!
אני עוברת לא מעט בבני ברק, והרחוב מלא גברים צעירים, במלוא כוחום ואונם מסתובבים ברחובות בחוסר מעש. מעניין גם לדעת את תוחלת החיים של נשים ערביות וחרדיות שמכלות את גופן בלידות מרובות ובעבודת פרך בבית ובחוץ.
חגית , מרכז  |  10.05.15
לכל התגובות