אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק המשפחתיות המשומשות: המחיר יורד, זה רק המחירון שנשאר גבוה

שוק המשפחתיות המשומשות: המחיר יורד, זה רק המחירון שנשאר גבוה

חברות הליסינג, הצרכניות העיקריות של מכוניות משפחתיות, מדווחות ללוי יצחק על מחירי רכישה גבוהים, אך בעת מכירה הן מוזילות את הרכבים בעשרות אחוזים ומשפיעות על השוק כולו. הצרכן נהנה ממגמה זו, אבל על חלקי חילוף וביטוחים ימשיך לשלם ביוקר

11.05.2015, 08:18 | תומר הדר

קרה לכם שהגעתם אל מגרשי הטרייד־אין בפי גלילות כדי לרכוש מכונית משפחתית משומשת מתוצרת מאזדה למשל? אם כן, ודאי גיליתם תופעה משונה: מאזדה 3 משומשת בת שלוש שנים מיד ראשונה מוצעת במחיר מחירון במגרש של רשת טרייד־אין גדולה, ואילו במגרש סמוך חברות הליסינג מציעות אותה במחיר הנמוך ב־25% ממחיר המחירון הרשמי, אף שלפי לוי יצחק יש להפחית ממחיר המאזדה רק כ־10% על שימוש בליסינג. בתנאים אלה רבים מהצרכנים יעדיפו לקנות את המכונית שמציעה חברת הליסינג, ומוכרי הרכב הפרטיים ייאלצו בסופו של דבר ליישר קו ולהוריד מחירים אף הם.

חברות הליסינג "מענישות" יבואנים

למרות כניסתו לתוקף של מתווה המיסוי הירוק לפני חמש שנים ומעבר של יותר ויותר צרכנים פרטיים לרכישת מכוניות מיני או רכבי כביש־שטח קטנים, שהם לא הרבה יותר יקרים מדגמים משפחתיים מסוימים, בשוק הרכבים המשומשים משפחתיות עדיין נחשבות לכלי הרכב המועדף על ישראלים, ומי שקובעות את התעריפים בשוק זה הן חברות הליסינג, שמוכרות את הרכבים במחירים הנמוכים משמעותית מאלה הנקובים במחירונים הרשמיים. יותר מכך, חברות הליסינג גם אחראיות למחירים הגבוהים של אותם תעריפונים רשמיים, כפי שמציין גורם בענף.

"שוק המכוניות המשפחתיות נשלט כיום באופן שרירותי לחלוטין בידי חברות הליסינג", מסביר גורם בענף. "הן שרוכשות אותן, לרוב בהנחה משמעותית שמגיעה ל־20% מערכן, ואחרי שלוש שנים הן מוכרות אותן. הבעיה היא שקובעי המחירונים מסתמכים על המידע שמתקבל מהרוכשים העיקריים של המכוניות המשפחתיות, קרי חברות הליסינג, ולכן המחירונים של הדגמים האלה מנופחים ואינם מייצגים את השוק".

לדברי אחד היבואנים, חברות הליסינג עושות במחירי הדגמים המשפחתיים ככל העולה על רוחן. "הכללים משתנים על בסיס שבועי", אומר היבואן. "אפשר לראות זאת היטב בפערים שבין מחירי המכוניות במודעות המכירה של חברות הליסינג ובין מחירי המחירון הריאליים של המכוניות הללו. חברת ליסינג יכולה לבחור אם להעניש יבואן רכב או לצ'פר אותו באמצעות הזרמה של מכוניות מדגם מסוים לשוק. אם יבואן יוצא במבצע מכירות וחברת ליסינג מסוימת משחררת לשוק שבוע לאחר מכן אלפי מכוניות מדגם מסוים, היא יכולה לפגוע בו קשה ביותר". 

קיה פורטה, מודל 2010 קיה פורטה, מודל 2010 קיה פורטה, מודל 2010

ממודעות המכירה של חברות ליסינג עולה שכיום מוצע למכירה מלאי ענק של מכוניות במחירים נמוכים משמעותית ממחירי המחירון, אולם הירידה הזאת אינה מגולמת במחירונים הרשמיים. במודעות המכירה של חברת LEASE4U למשל מצוין שמחירה של קיה פורטה מודל 2010 הוא 47 אלף שקל. המחירון הרשמי שלה הוא 66 אלף שקל. מחירה של קיה פורטה לאחר הפחתת השימוש בליסינג הוא 60 אלף שקל. מאזדה 3 מודל 2012 נמכרת בחברת הרץ ב־60 אלף שקל. המחירון הרשמי הוא 84 אלף שקל, ומחיר המכירה הריאלי, לאחר הפחתה בגין שימוש בליסינג, הוא 76 אלף שקל.

מחירון רשמי גבוה מרגיע את הבנקים

"הבעיה אינה מחירי המכירה של המכוניות, אלא הפער האדיר בין מחירי המחירון הרשמיים למחירי המכירה הריאליים", טוען גורם בכיר בענף הליסינג. "המלאים של חברות הליסינג מהווים ביטחון למערכת הבנקאית. אם בחברות הליסינג יאפשרו לערכי המלאי האמיתיים להתגלות, המערכת הבנקאית תסגור להן את הברז. דמיין מצב שבו חברת ליסינג חושפת בפומבי שהיא יכולה למכור את המכוניות שלה לכל היותר במחיר הנמוך ב־20% מהמחירון. מנהלי הבנקים יחטפו חום".

בחברות ממהרים להתנער מן ההאשמות. "מדובר במהלך חברתי. אנחנו מאפשרים לציבור לרכוש מכוניות במחירים נמוכים בהרבה ממחירי המחירון הרשמיים, ומנגישים אותן בפועל למי שאינו יכול לרכוש אותן במחירי המחירון המלאים במגרשי הטרייד־אין של יבואני הרכב", מסביר גורם בענף הליסינג. "אלמלא מבצעי המכירות של חברות הליסינג, הציבור היה רוכש מכוניות במחירים גבוהים הרבה יותר".

יבואני הרכב מתקוממים על המהלכים שנוקטים בענף הליסינג. "העובדה שחברות הליסינג לוקחות כביכול אחריות למהפכה חברתית לא פחות ממגוחכת", אומר יבואן רכב. "הן שאחראיות למחירים הגבוהים במחירונים של המכוניות המשפחתיות מלכתחילה. לקוח פרטי שמעוניין למכור את מכוניתו מגלה שהמכירה בלתי אפשרית מפני שחברות הליסינג שולטות כיום במחירים וגם במימון. אין דבר חברתי ביצירה של מנגנון שמנפח מחירים של מכוניות ואז, מתוך טוב לב, מציע הנחה. ההנחות שנותנות חברות הליסינג אינן נובעות ממניעים פילנתרופיים, אלא ממצב המלאי שלהן ומהצורך שלהן לגייס כספים".

המחיר הגבוה של ביטוחים וחלקי חילוף

לכאורה לצרכן הישראלי אין יותר מדי על מה להתלונן. אלא שהתעריף הרשמי הגבוה מביא לייקור הוצאות נלוות: ביטוחי הרכב נקבעים בהתאם למחירון הרשמי, וכך גם חלקי החילוף והטיפול ברכב.

גם במקרה של תאונת דרכים היקף הנזק למכונית נקבע בהתאם לערכה במחירון: יש לשקם את הרכב רק אם סכום הנזק קטן יותר ממחצית ערכה של המכונית במחירון. אלא שבפועל ערכן של מכוניות רבות נמוך משמעותית מזה המצוין במחירון, ועל כן יש לשקמן.

הרגולטורים עדיין אינם רואים לנכון להתערב במצב. כך או כך, קופת המדינה מתעשרת ממסים, ולרגולטור נוח מאוד במצב שבו הביקורת על מחירי הרכב הגבוהים נבלמת בשעריהן של חברות הליסינג השונות.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
לוי יצחק, יבואנים רשמיים של רכב, חברות ליסינג
לוי יצחק, יבואנים רשמיים של רכב, חברות ליסינג ומעסיקים יצרו מציאות מדומה ומכריחים את כולנו לשחק לפי הכללים שלהם. הנה מספר "חוקי ברזל" שלהם: 1. "רכב מיבואן יותר טוב מרכב ליסינג ולכן יותר יקר". בפועל, הרכבים יוצאים מאותו פס ייצור, לפעמים עם הפחתות אבזור מינוריות לחברות ליסינג, אבל ממש לא רציניות.  2. "רכב מליסינג במכירה חייב בהפחתת מחיר". למה- נהג בליסינג נסע ברכב בשטח טרשי ולא בכבישי ישראל? בטיפול 10000 במוסכי ליסינג במקום שמן מנוע שמו לו שמן קנולה? אל תסכימו להפחתת מחיר במכירת רכב ליסינג! ההנחה שקיבלתם שייכת לכם וזה לא אות קלון לרכב! קובע קר המצב המכני והקילומטראז'! 3. "רכב ליסינג מעבודה יותר זול". ספרתם? אם תספרו טוב, תופתעו. בפועל מעסיקים עוד מרוויחים על העובדים כשנותנים להם "רכב מעבודה" הכל כך נחשק. ועל הרכב שהעובד משתמש בו לצורכי העבודה- בכלל אין סיבה לשלם שקל- זה כלי עבודה ולא הטבה לעובד! לסיכום: fuck the system! תקבעו כללים משלכם ותעשו מה שנכון לכם. כל השאר- הם לא חוקים אלא תרמיות ואחיזות עיניים, "חוקי העולם התחתון", שאין בהם שום צדק ורק החלשים מחויבים להם. השאר -עסקני רכב- עושים מה שבא להם
Car  |  18.06.16
16.
כותב הכתבה הסתמך על פרסומים של חברות ליסינג. טעות!
במודעות מציינות חברות הליסינג מחיר נמוך לרכב המפורסם בצירוף "החל מ...". כשתגיעו לאיש המכירות במשרד תגלו שהמכוניות הזולות הן אלה שעברו תאונות שילדה או שיש להן קילומטרז'גבוה במיוחד, 150 אלף ק"מ למכונית בת 3 ואף יותר. ההנחות שתקבלו בליסינג יהיו לפי המלצות המחירון, אם תחשבו נכון, הורדה על ליסינג, קילומטרז' גבוה, פגיעת שילדה, ואולי עוד 5% הנחה אם מדובר ברכב לא פופולרי.
מנחם  |  19.05.15
15.
זכותו של יצחק לוי יצחק לטעות ולכתוב בניירות שלו כל מספר.
מותר ליצחק לוי, לטעות בתום לב. איני סבור שמשלמים ליצחק בשביל להטעות ולהונות את הציבור הרחב. מה גם שאף אחד לא חושב שהנייר של יצחק לוי יצחק משקף שווי שוק אמיתי, ידוע שמדובר בשווי היפוטטי שטוב רק לצרכי מאזנים וביטוחים. כל מי שמוציא את האף החוצה לשוק הער הקיים ברכבים יד שניה, נוכח מייד, מעבר לכך ספק שהנייר של יצחק אינו משקף את שווי השוק, נוכח ומצחקק.
לוי ניסים , רמת יצחק  |  19.05.15
14.
הטרייד אין הוא פתרון אידיאלי להרבה משפחות אך לחפש את במקום הנכון לזה
לי היה קאיה פיקנטו 2011 חפשתי לעשות טרייד אין על רכב חדש אך לא להפסיד הרבה כסף ברכב הישן, בדקתי הרבה מקומות , המקום היחידי שנתן לי מחיר מחירון לאוטו באלבר שווה לכל מי שרוצה להחליף את האוטו ולקחת חדש לבדוק שם
יהודית , מרכז  |  14.05.15
13.
ענף ההייטק יצר את טימטום הליסינג. צריך להחזיר את הגלגל לקדמותו
שכל אחד יקנה רכב לעצמו מקסימום יקבל הוצאות אחזקה ודלק. כל הליסינג הזה בסופו של דבר יוצא בעוכרינו.גורם לבזבוזי דלק וזיהום אוויר מיותרים, וחוסר יעילות בהובלת נוסעים. רכבים שמרבים היום שוכבים בחניונים של חברות הייטק ומשלמים עליהם שווי מס גבוה ממה שבאמת צריך.
eran  |  13.05.15
לכל התגובות