אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוחר אנלוגי בעולם דיגיטלי: הפינטק טורף את הקלפים צילום: שאטרסטוק

השורה התחתונה

סוחר אנלוגי בעולם דיגיטלי: הפינטק טורף את הקלפים

החיבור בין העולם הפיננסי לטכנולוגי גורם לשווקים להישען יותר ויותר על אלגוריתמים ופחות על תבונה אנושית. לא תמיד זה מצליח

11.05.2015, 07:40 | ליאור פאוסט

מילת הבאזז החדשה בשוק היא פינטק. החיבור בין העולם הפיננסי לטכנולוגי הוא כורח המציאות עבור הבנקים בארץ ובעולם, מי מתוך יוזמה וחדשנות ומי תוך הססנות וגרירת רגליים. בין המסתערים על החזית הטכנולוגית ניצב ענק הבנקאות גולדמן זאקס. על פי "business insider", מתוך 33 אלף עובדי גולדמן זאקס, יותר מ־9,000 הם מהנדסים ומתכנתים.

קראו עוד בכלכליסט

לשם השוואה, בפייסבוק כולה עובדים כ־9,000 איש, בטוויטר כ־3,600 ובלינקדאין כ־7,000, ועל פי הערכות, רק חצי מהם עוסקים בתכנות. גולדמן זאקס ידוע כמי שמגייס את העילית בכל תחום, ומעצם ההשקעה הזו הוא יוצר אצל המתחרים מירוץ חימוש. 

אחד התוצרים המשמעותיים של ההשקעה הטכנולוגית הוא מסחר אלגוריתמי, רובוטי. בעקבות הפסדי הענק של חדרי העסקאות של הבנקים הגדולים בעולם ב־2008, פרשיות הפיקסינג (הטיית מחירים) וחדרי הצ'אט העלומים והתהדקות הרגולציה בשנים האחרונות - סוחרים בשר ודם הפכו לזן נכחד, שלא לומר מוקצה מחמת מיאוס. הבנקים הגדולים פונים למערכות אוטומטיות סגורות הרמטית לניהול סיכונים ולמסחר.

וכך אני מוצא את עצמי סוחר אנלוגי בעולם דיגיטלי. אין קולגה בלונדון להתייעץ איתה, כי הקולגות התאדו והרובוטים לא מדברים, רק קונים ומוכרים. קל למנות את יתרונות הרובוט על האדם במהירות, שיקול דעת והטיות רגשיות. אבל נסו לדמיין רובוט דמוי אדם שנדחף בחוזקה בכתפו - ברור שלבני האדם קל יותר לחזור לשיווי משקל. יש פרמטרים רבים המובאים בחשבון בו־זמנית בלי לשים לב - שיפוע הקרקע, עוצמת המכה, כיוונה - ולא כולם בנויים לעיבוד מידע רובוטי. ולכן אם יכניסו אותי עם רובוט לזירת אגרוף - לא אהיה בצד המפסיד.

  , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק   , צילום: שאטרסטוק

גם בעשיית שוק ובמסחר, יש הרבה מאוד פרמטרים שצריך לשקול בו זמנית, לא כולם בנויים לעיבוד מידע הרובוטי. דוגמה לאוזלת ידם של הרובוטים נרשמה ב־15 בינואר, כשהבנק השוויצרי המרכזי משך את השטיח מעל רצפת 1.20 היורו לפרנק שוויצרי. בתוך 49 שניות רשם הפרנק צניחה חסרת תקדים של 20% ל־1.00 יורו. בדקות ספורות נוספות הושלמה

נפילה היסטורית של 35% לרמות של 0.85 יורו לפרנק.

הרובוטים יצאו מאיזון, כי למרות תרומתם המפוקפקת לנזילות בתנאי שוק רגילים, מחוץ לסטיית תקן מסוימת כל שהם יודעים לעשות הוא להשבית את עצמם. בהיעדר סוחרים שיתריעו שיש כאן הזדמנות קנייה, בשוק שצולל עשרות אחוזים - זו לא הפעם האחרונה של תנודות חדות ונזילות מוגבלת בשוק המט"ח.

השורה התחתונה: מירוץ החימוש הרובוטי מותיר את שוק המט"ח חשוף למצבים של אי־נזילות.

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

תגיות