אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

דוד ברודט: "המדינה יכולה לעשות יותר עבור העסקים הקטנים"

יו"ר בנק לאומי אמר בוועידה לעסקים קטנים ובינוניים של "כלכליסט" כי "ערוץ המימון העיקרי בישראל של עסקים קטנים הוא האשראי הבנקאי. מעל ל 95% מהאשראי לעסקים קטנים ניתן על ידי בנקים, כ-65 מיליארד שקל. לאומי גדל באשראי לעסקים קטנים בכ-6% בשנת 2014. לעומת זאת היקף המימון שנתנה המדינה לעסקים קטנים בשנת 2013 עמד על כ-2 מיליארד שקל"

11.05.2015, 10:00 | תומר ורון

"הסטטיסטיקה קוראת תיגר על אלו ששוקלים לפתוח עסק קטן חדש. כשבוחנים את תוחלת החיים הממוצעת של עסק קטן בישראל, מגלים שכ-50% מהעסקים שנפתחים בשנה מסוימת צפויים להיסגר ב 5 השנים הראשונות לקיומם", כך אמר הבוקר יו"ר בנק לאומי, דוד ברודט, בכנס העסקים הקטנים של "כלכליסט".

"יש לך כמה הסברים", המשיך ברודט. "ראשית, אלו החיים. 'החזק שורד'. אך העסקים הקטנים גם נתקלים בחסמים: בירוקרטיה סבוכה, היעדר התמקצעות בניהול, היעדר הכנה לפני הקמת העסק ועוד".

 

 

לדברי ברודט, אי אפשר להפנות אצבע מאשימה רק לחסמים: "כל מי שנמצא פה כבעל עסק קטן יודע, שבשביל 'להתניע' הוא צריך דבר פשוט ובסיסי – מימון, מימון שמגיע מהמדינה באמצעות קרנות שהיא מקימה ומהבנקים כמובן".

"מקובל להניח כי מימון עסקים קטנים הוא 'עסק מסוכן'. טראומת משבר 2008 גרמה לכל ספקי האשראי - לקפוץ את ידם", אמר ברודט. "התודעה השתנתה. זהירות הפכה לשם המשחק. התכנסות החליפה את ההתפשטות כאסטרטגיה, העסקים החלו להיתקל בקשיים הולכים וגוברים בהשגת אשראי. בדיוק במקום הזה, ממשלות בעולם נכנסו לתמונה, והגדילו חלקם בקרנות מימון אשר עיקר מטרתן הינו סיוע לעסקים הקטנים". .

יו"ר לאומי דוד ברודט בוועידה הבוקר. "הנרי פורד אמר בזמנו ש יו"ר לאומי דוד ברודט בוועידה הבוקר. "הנרי פורד אמר בזמנו ש'העסקים הקטנים הם הקטר שמניע את גלגלי הכלכלה האמריקנית'. זה נכון גם אצלנו" | צילום: נמרוד גליקמן יו"ר לאומי דוד ברודט בוועידה הבוקר. "הנרי פורד אמר בזמנו ש

בישראל, ערוץ המימון העיקרי של העסקים הקטנים הוא הבנקים שכן האפיק החוץ הבנקאי עדיין לא מפותח מספיק בנושא זה. "מעל ל 95% מהאשראי לעסקים קטנים ניתן על-ידי בנקים - כ-65 מיליארד שקל", אמר ברודט. "עכשיו תסתכלו על הפער ולא תוכלו להישאר אדישים אליו, היקף המימון שנתנה המדינה לעסקים קטנים בשנת 2013 עמד על כ-2 מיליארד שקל המסתכם לכדי 3% מהיקף המימון שהעמידו הבנקים באותה שנה - יש מדינות באירופה שהשיעור הוא גבוה יותר. עם יד על הלב – אני סבור שהמדינה יכולה וצריכה לעשות יותר למען העסקים הקטנים, אם ברצונה לעודד כלכלה בריאה.

"הנרי פורד אמר בזמנו ש'העסקים הקטנים הם הקטר שמניע את גלגלי הכלכלה האמריקנית'. זה נכון גם אצלנו. העסקים

הקטנים הם אולי 'קטנים' בהגדרתם המילונית, אבל חשיבותם לקיומו של משק ישראלי בריא הינה מכרעת".

כיום, עם התפתחות התחרות על האשראי העסקי מצד הגופים המוסדיים המחזיקים בהיצע כסף רחב וזול, התחום הקימעונאי והעסקים הקטנים הם מנוע צמיחה משמעותי עבור הבנקים והמגזר שמספק תשואות גבוהות מהממוצע עבורם. "כבר לפני לא מעט שנים והרבה לפני שזה הפך לאופנתי, הגדרנו את המיקוד בעסקים הקטנים כנדבך מרכזי באסטרטגיית הקו הקמעונאי שלנו", אמר ברודט.

במסגרת קו זה הקים לאומי את קרן לאומי לעסקים. "הכרזתי על הקמת הקרן הזאת בכנס הזה, ממש פה לפני שנתיים", אמר ברודט. "אנו יכולים לומר היום שמאות עסקים קטנים כבר נהנו מהקרן באזורי הפריפריה, בבית שאן, בשלומי בצפון בדימונה , באר שבע ושדרות בדרום. הנתונים האלו סותרים את הטענות על התנהלות הבנקים על כך שהם מעמידים אשראי רק לעסקים הגדולים", ציין יו"ר בנק לאומי. 

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כן אדוני הנשיא, בין היתר העסקים גם משלמים את יום הבחירות לא פעם ב4 שנים כפי
שהחוק מגדיר אלא כל הזמן. העיוות הזה חייב להיפסק ואולי כך הקואליציות יחזיקו מעמד יותר זמן כי אם זה ישולם מתקציב הבחירות אולי כולם יעשו חשבון פעם נוספת אם לפרק את הקואליציה. וגם אדוני הנשיא, מדוע שלא תכפה על אלה שהמליצו לך על המועמד המתאים להרכיב את הממשלה להצטרף למועמד עליו המליצו? כן אדוני הנשיא, העסקים הקטנים משלמים את כל המיסים ועומדים בכל התקנים כי הם הכרית הרכה של כל מערכת האכיפה שצריכה להראות ביצועים אבל לא מתמודדת עם המפעלים הגדולים. שלא נדבר על היבוא ממדינות מתפתחות ששם הייצור אינו דורש לעמוד בכל הסטנדרטים שנדרשים בישראל. מקווה שמשהו ישתנה כאן
11.05.15
לכל התגובות