אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה לעסקים קטנים

"לאפשר לעסק לגייס במימון המונים גם מעל 35 משקיעים"

מאיר לוין, היועץ המשפטי של מחלקת תאגידים ברשות ני"ע, אמר כי הרשות מתכננת להגביל את סכום הגיוסים לעסק בשל הסכנות הטמונות בכך

11.05.2015, 12:13 | תומר ורון

"יש נתונים שיכולים לספר את הסיפור השלם. עסקים קטנים מעסיקים 69% מהעובדים במשק, אחראים לחצי מהתוצר של מדינת ישראל אבל מקבלים רק 20% מהאשראי העסקי הכולל במשק", כך פתח היום (ב') מאיר לוין, היועץ המשפטי של מחלקת התאגידים ברשות ניירות ערך, את הרצאתו בכנס העסקים הקטנים והבינוניים של "כלכליסט". "מצד שני, העסקים הגדולים שמעסיקים 31% מהשכירים במשק, מקבלים 80% מהאשראי הגדול הכולל".

רשות ניירות ערך מתכננת בקרוב להשיק שני כלים מרכזים שאמורים לשנות את המציאות המימונית הזאת. "אנחנו מביאים לשולחן אופציות מימון עבור בעל עסק קטן. אנחנו מבקשים להכניס תיקון לחוק גיוס כך שעסק יוכל לגייס במימון המונים באינטרנט גם מעל 35 משקיעים", אמר לוין.

"אנחנו שוברים את הראש איך לאפשר מימון המונים בצורה הבטוחה ביותר והאפקטיבית ביותר," המשיך לוין. "אנחנו יודעים שהחיבור הזה בין משקיעים לא מתוחכמים לבין השקעות מסוכנות - מזמן סיכונים. ראינו יזם בארה"ב שגייס הרבה כסף עבור סלט תפוחי אדמה".

לצורך כך רשות ניירות ערך בונה בימים אלו תשתית רגולטורית למימון המונים. כך למשל, הרשות מתכננת להגביל את סכום הגיוסים של עסק ל-2 מיליון שקל לשנה. כמו כן תגביל הרשות גם את סכום ההשקעה על משקיע בודד והיא מתכננת כי הפלטפורמה לגיוס תהיה אתר אינטרנט מפוקח בידי הרשות.

מימון המונים (אילוסטרציה) מימון המונים (אילוסטרציה) מימון המונים (אילוסטרציה)

כמו כן, לוין אמר כי "אחד הכיוונים שהרשות בוחנת בכדי לוודא שתמחיר ההשקעה על ידי הציבור הרחב יהיה הוגן וראוי הוא לעודד משקיעים מתוחכמים להכנס ל-10% מההשקעה במיזם בכדי לתת אמת מידה מוסמכת לגוף שיודע לעשות בדיקת נאותות".

הרעיון השני שמקדמת הרשות הוא קרנות השקעה בעסקים קטנים ובינוניים. "העסקים הקטנים והבינוניים מצליחים לגייס אשראי למימון הון חוזר אבל לא בכדי לבצע השקעות חדשות", אמר לוין.

הרשות מקדמת במקביל למימון המונים גם תשתית רגולטורית של קרנות השקעה נסחרות בבורסה. "הקרן תהיה סחירה ונזילה והמשקיעים יקבלו מידע שוטף", הוסיף לוין.

על פי המנגנון הנבחן כיום, הקרן תגייס הון ממשקיעים בבורסה כך שעל כל שקל שתגייס, היא תוכל לגייס 2 שקל חוב שיהיה בערבות המדינה וכך למנף את עצמה בכדי להיות מסוגלת להציע תשואה גבוהה יותר".

"הקרן תשנה את חוקי משחק בשוק המימון של העסקים הקטנים והבינוניים", סיכם לוין. "הם יהפכו לתשתית עמוקה לתחרות במערכת הבנקאות ואולי אף להקמת בנקים חדשים".

תגיות