אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצניחה במדד תגלח למזרחי טפחות שליש מהרווח ברבעון צילום: אוראל כהן

הצניחה במדד תגלח למזרחי טפחות שליש מהרווח ברבעון

ירידה חריגה של 1.6% שרשם מדד המחירים לצרכן ברבעון הראשון של 2015 צפויה לחתוך 220 מיליון שקל מרווחי הבנקים, שנתח ניכר מפעילותם צמוד אליו. מזרחי טפחות, המתמחה במשכנתאות, יספוג את המכה הקשה ביותר. לאומי כנראה ייצא בזול

14.05.2015, 07:38 | תומר ורון

בימים הקרובים יפרסמו הבנקים את דו"חות הרבעון הראשון לשנת 2015. מלבד ירידה נוספת בריבית בנק ישראל לשפל של 0.1% צפוי גורם נוסף להעיב על תוצאות הבנקים — מדד המחירים לצרכן. נתח לא מבוטל מהפעילות הבנקאית צמוד למדד, ולכן הירידה של 1.6% שרשם המדד ברבעון הראשון של 2015 צפויה לפגוע ברווחיהם. מניתוח "כלכליסט" עולה כי הבנקים צפויים לרשום אובדן הכנסות של 350–380 מיליון שקל בעקבות ירידת המדד.

קראו עוד בכלכליסט

מדד המחירים לצרכן מתפרסם נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה (סוף חודש מרץ) ובו משוקללים מחירי דצמבר־פברואר. בחודש מרץ נרשם מדד של 0.3% — המדד החיובי הראשון של שנת 2015. עלייה זו פורסמה באפריל ועל כן תיחשב לבנקים ברבעון השני.

קשה לדעת במדויק את היקף הפגיעה בבנקים, שכן מלבד החשיפה רכיבים רבים מושפעים מהמדד, בהם תשלומי ריבית על אג"ח צמוד מדד שגייסו הבנקים ופיקדונות צמודי מדד.

כך או כך, מזרחי טפחות הוא הנפגע העיקרי, שכן בגלל המבנה מוטה המשכנתאות רבים מנכסיו צמודים למדד. נכון לסוף 2014, ההון הצמוד למדד הסתכם ב־8.38 מיליארד שקל — 72% מהונו של הבנק. בימים של אינפלציה חיובית זה יוצר לבנק הכנסות ריבית נאות. אולם בימים של מדד שלילי הבנק רושם הפסדים במנוע הצמיחה העיקרי שלו.

אלדד פרשר ומשה וידמן , צילום: עמית שעל אלדד פרשר ומשה וידמן | צילום: עמית שעל אלדד פרשר ומשה וידמן , צילום: עמית שעל

ירידת המדד ברבעון הראשון תסב למזרחי טפחות הפסד ברוטו (לפני מס) מוערך של 140–170 מיליון שקל, ולפיכך 110–90 מיליון שקל יגולחו מהשורה התחתונה. הבנק רשם ברבעונים האחרונים רווח נקי ממוצע של 295 מיליון שקל (בניכוי ההפרשה בגין החקירה האמריקאית), ומכאן שהמדד ימחק כשליש מהרווח הנקי הרבעוני שלו.

בפועל מדובר בהפסד חשבונאי, ואם המדד ישוב לעלות ב־2015 ויסיים רבעון שני או אף שנה חיובית, כפי שמעריכים בשוק — הפסדי הבנק יהפכו לרווח. דו"חות הרבעון הראשון של הבנק יתפרסמו ביום שני הקרוב.

גם בנק הפועלים חשוף לשינויים במדד, נוכח עודף נכסים על התחייבויות של כ־6 מיליארד שקל. הפועלים מחזיק בהון העצמי הגדול ביותר במערכת הבנקאית, ועל כן החשיפה למדד מהווה כ־20% מהונו. בהתאם, הבנק צפוי לרשום הפסד הכנסות של 110–100 מיליון שקל בעקבות ירידת המדד, וזה יגרע 70–60 מיליון שקל מהרווח הנקי — כעשירית מהרווח הרבעוני הממוצע ב־2014.

הפועלים ומזרחי טפחות גייסו לאחרונה סדרות אג"ח צמודות מדד. הפועלים גייס 3 מיליארד שקל בחודש מרץ האחרון לפי מדד פברואר, וכל ירידה מתחתיו תובעת מהבנק לשלם תשלומי ריבית מינימליים קבועים.

גם מזרחי טפחות ביצע גיוס, בינואר 2015 — אך זה אינו כולל רצפת ריבית וכל ירידה של המדד מתגלגלת למשקיעים. בשטר הנאמנות שפורסם לקראת ההנפקה צוין כי אם מדד התשלום (המדד בעת פירעון האג"ח) יירד מהמדד היסודי (מדד ינואר 2015), תשלום פירעון הקרן יקטן באותו שיעור ירידה. בהנפקת אג"ח צמודת מדד של מזרחי טפחות מספטמבר 2014, הקביעה היתה שונה: "אם יתברר כי מדד התשלום נמוך מהמדד היסודי, יהיה מדד התשלום כאילו הנו זהה למדד היסודי".

ואכן, מאז אוגוסט נפל מדד המחירים ב־1.8%, מגמה שמעיבה על התשלומים שעל הבנק לשלם עבור 3 מיליארד השקלים שגייס אז. שינוי ניסוח שכזה מביא לתמחור שונה של גיוס החוב, שכן הסיכון לגופים המוסדיים ולציבור גדל.

גם לדיסקונט צפוי הפסד נוכח המדד הצונח, המוערך ב־70–60 מיליון שקל ברוטו. לבנק הבינלאומי צפוי הפסד ברוטו מתון של 11–10 מיליון שקל. החריג הוא בנק לאומי, שבעקבות גידורים שביצע חשיפתו למדד שלילית (התחייבויותיו לעומת הנכסים הצמודים למדד). עם זאת, ללאומי יותר מ־27 מיליארד שקל בפיקדונות מדדיים, בחלקן נקבעה רצפה למדד שמעבר לה עליו לשלם ריבית.

ב־2014 כולה רשם המדד ירידה של 0.1%, שתרמה לשחיקת ההכנסות של המערכת הבנקאית מריבית בעשרות מיליוני שקלים.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
זה רק מוכיח שהפרשי היוון בפירעון מוקדם,לא נועד להגן על הבנק, אלא כדי להגדיל את רווחיו!
בתקופה האחרונה מסתבר שהבנקים לא מוכרים משכנתאות צמודות כאשר המקורות שלהם צמודים, אלא הם מגייסים כספים ממקורות מגוונים, חלקם צמודים וחלקם לא. מי שנטלו משכנתאות צמודות לפני כעשור בהן הריביות היו מאוד גבוהות, מניבים לבנקים היום רווחים עצומים, שכן הבנק בגלל הריבית הגבוהה, גייס בעיקר מימון ממקורות לא צמודים, שכן צפה שהריבית תרד עם הזמן (בין היתר מניסיונו ארוך השנים). על כן, עמלת הפירעון המוקדם (הפרשי ההיוון ולא העמלה התפעולית), נועדה לקבע רווחים, וההסברים שהבנק נתן כאילו היא נועדה להגן על הבנק שגייס בריבית גבוהה, למרות שהבנק מיחזר את מקורותיו וגייס חלק מהכסף או מרביתו בריביות נמוכות בהרבה ולא צמודות. המשמעות היא הטעיית לקוחות על ידי בנק ישראל שלא תיקן את התקנות בתקופה בה האינפלציה נמוכה. במקור הפרשי ההיוון נועדו להגן על הבנקים כאשר לא הייתה יציבות מחירים והאינפלציה הייתה גבוהה, וכך גם הריבית. הם נועדו להגן על הבנקים שגייסו מקורות צמודים ארוכי טווח בריבית גבוהה, ובא למנוע מהבנק הפסדים במקרה שבו מישהו פרע לפני הזמן בתקופה שבה עלות גיוס המקורות ירדה (הריבית ירדה). במצב זה הוגן (למרות שהבנקים נוהגים בד״כ כלפי לקוחותיהם בחוסר הגינות בסיסית), שהלקוח ישלם את ההפרש בין הריבית בעת הגיוס לריבית הנמוכה בעת הפירעון אם היתה נמוכה יותר מריבית הגיוס. אולם מן הצד השני לא קוראים לזה בחוק ובתקנות הפרשי היוון, אלא עמלת פירעון מוקדם, דבר שמעורר חשד שבנק ישראל והפיקוח על הבנקים, חשבו שהבנקים עשויים לנצל את תקופה שלא תהיה בה אינפלציה, כדי לגרוף רווחים עודפים! או במילים אחרות לעשוק את הציבור ברישיון בנק ישראל, כפי שזה אכן נעשה. אם בנק ישראל והפיקוח על הבנקים היה פועל בהגינות, הוא היה קובע שלא מדובר בעמלה אלא בהפרשי היוון, והיה מחייב את הבנקים לחשב לכל לקוח ולקוח את עלות גיוס הריבית בפועל (עלות הגיוס של הבנק, הריבית בה הוא גייס את הכסף להלוואה) וכך הבנק יכל לחשב אם נגרם לו הפסד ביום הפירעון, או לא, שכן היה בוחן אם עלות גיוס המקורות, נמוך, זהה או גבוה מהריבית שהלקוח שילם (בניכוי המרווח המקורי של הבנק). לדעתי ניסוח התקנה, כעמלת פירעון מוקדם והמשמעויות שנלוות ממנה, פועל בניגוד לגישתו המרכזית של הבנק המרכזי, לשמור על יציבות הבנקים. הסיבה לכך נעוצה בתמריץ שיש לחלק מהלקוחות לסגור את המשכנתאות בזמן שיש להם כסף פנוי לעשות, שכן אם הם נדרשים לשלם עשרות אלפי שקלים מיותרים (למרות שהבנק גייס את מקורותיו בממוצע בריבית נמוכה מריבית המקור ואף נמוכה מהריבית ביום הפירעון הרצוי, הם עשויים להימנע מלסגור את המשכנתאות ולהקטין את הסיכון ש״ח הבנק ל-0. במצב כזה הם יכולים להשקיע כספים במקומות מסוכנים ואף לאבד את כספם. בנוסף, בתקופה של שפל כלכלי ומשבר כמו התפוצצות בועתית, הם עשויים למצוא את עצמם במצב של אי יכולת החזר וכך הם מהווים סיכון גבוה לבנק. אם בנק ישראל רוצה לשמור על היציבות הוא צריך לתת תמריץ למי שמחזיר הלוואה לפני הזמן ולא להעניש אותו. התמריץ לא צריך להיות הפסד לבנק, אלא לוודא שהבנק לא מפסיד ומרוויח בדיוק את המרווח שתכנן אך מן הצד השני לא מרוויח רווחי יתר (כפי שהוסבר מעלה) שהמשמעות שלהם רווח קצר מועד אך הגדלת הסיכון של הבנק ושל המערכת הבנקאית (בניגוד למדיניות המוצהרת של בנק ישראל וחוק בנק ישראל). אה
מתי מישהו יגיש תביעה ייצוגית או בגץ נגד המפקח על הבנקים  |  14.05.15