אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות הגז באופוריה של היום שאחרי

חברות הגז באופוריה של היום שאחרי

המתווה הממשלתי להסדרת שוק הגז שהוצג אתמול משאיר את דלק ואת נובל אנרג'י עם טעם טוב בפה

14.05.2015, 08:20 | ליאור גוטמן
1. יממה לאחר הצגת המתווה הממשלתי להסדרת שוק הגז היה מי שהתגעגע אתמול לעסקה מול וודסייד האוסטרלית, זו שהתפוצצה שעות ספורות בטרם נחתמה. וודסייד היתה אמורה במרץ 2014 לרכוש כ־25% ממאגר לווייתן תמורת 2.71 מיליארד דולר, אבל המחלוקות עם נובל אנרג'י, דלק ורשות המסים היו גדולות מדי.

היום חברות הגז מודות בחצי פה שיישום העסקה ההיא היה מנטרל כל ניסיון לפגוע בנכסי הגז שלהן. ייתכן שבפעם הבאה שחברה זרה תבקש מהן עוד 5% הנחה על המחיר, הן ישקלו בחיוב לתת אותה.

2. על כל פנים חברות הגז ביום שאחרי יכולות לחוש בעיקר אופוריה. בסקטור הפרטי מזכירים שהחשש הגדול היה מהתדיינות משפטית ארוכת שנים שתתקע את הפיתוח ותמנע מהחברות הכנסות משמעותית.

אלא שבדיעבד הם יכולים להודות שההתנגדות העיקשת של נובל אנרג'י לתכתיב הממשלתי למכור את נכסיה בתמר או בלווייתן גרמה לשאר השחקניות לאמץ קו נוקשה שכופף את משרדי הממשלה פעם אחר פעם: המדינה ויתרה על מכירה בנפרד של הגז מלווייתן, על דילול חלקה של נובל במאגר תמר לרמה חד־ספרתית ועל איסור מכירה של נובל לשוק המקומי. באוצר מאמינים שהם עשו את המקסימום בנסיבות הקיימות. בכל מקרה הסוגיה תתברר בעוד שנה, לאחר השלמת מכירת כריש ותנין לשחקנית חדשה.

סילבן שלום, שר התשתיות. כבר שוחה בחומר, צילום: אוראל כהן סילבן שלום, שר התשתיות. כבר שוחה בחומר | צילום: אוראל כהן סילבן שלום, שר התשתיות. כבר שוחה בחומר, צילום: אוראל כהן

3. שר התשתיות הבא יהיה אחד האחראים העיקריים למימוש ההסכמים. אם שר האנרגיה הבא יישאר סילבן שלום, הוא יוכל ליישם את ההסכם יחסית מהר, ולו רק מפני שהוא כבר למד את החומר. שם אחר שעלה כמועמד למשרד הוא יובל שטייניץ. גם הוא מכיר היטב את עולם הגז, ולו רק מתוקף עבודתו כשר האוצר מול ועדת ששינסקי, שבמרץ 2011 הובילה להעלאת שיעור המס על החברות מ־%37 ל־62%. במשק הגז ציינו אתמול באירוניה שאם שטייניץ ייכנס למשרד ייווצר מצב שהשר ש"תקע" לחברות הגז את ועדת ששינסקי יעזור להן בסופו של תהליך להוציא את לווייתן מהאדמה.

4. אחת ההחלטות הראשונות שהתקבלו במשרדי הממשלה היא לאסור על דלק ועל נובל להגדיל את מכסת יצוא הגז לירדן או להחריג את החוזה ממכסת היצוא הכללית: מכירת 45 מיליארד מ"ק לחברת החשמל הירדנית בהיקף של 12 עד 15 מיליארד דולר ב־15 שנה. בכיר באוצר אמר ש"הם ביקשו זאת, וקיבלו תשובה שלילית". מנגד, המדינה תקדם את הסכם הגז בין מאגר תמר למצרים או בין ירדן למאגר לווייתן.

5. נושא נוסף שעלה בימים האחרונים הוא הפיכתה של ממשלת ישראל לספקית גז רביעית, כדי ליצור תחרות משנית בשוק הגז. המדינה תרכוש גז באמצעות חברה ממשלתית, שתשיג מחיר נמוך בתמורה לרכישת גז בכמות גדולה, שתועבר במחיר עלות לתעשייה או לתחנות כוח חדשות.

תגיות