אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס: המשק צמח ברבעון הראשון של השנה ב-2.5% בלבד צילום: בלומברג

הלמ"ס: המשק צמח ברבעון הראשון של השנה ב-2.5% בלבד

זאת לעומת צמיחה של 2.8% ברבעון הראשון בשנה שעברה וכן לעומת צמיחה של 6.6% שנרשמה ברבעון הקודם. הצריכה הפרטית ממשיכה לגדול בשיעור חד: 5.5% ברבעון הראשון של השנה

17.05.2015, 13:23 | אמנון אטד
המשק הישראלי צמח ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 2.5% בלבד, לעומת צמיחה של 2.8% ברבעון הראשון של 2014 וכן לעומת צמיחה גדולה הרבה יותר של 6.6% שנרשמה ברבעון הקודם, כך מתברר מהאומדנים הראשונים של החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של 2015 שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). יחד עם זאת, ההשוואה בין הצמיחה ברבעון הראשון של 2015 לבין זו של הרבעון האחרון של 2014 למעשה אינה אומרת דבר, שכן הצמיחה הגבוהה שנרשמה ברבעון הקודם הייתה למעשה פיצוי על הצמיחה הנמוכה מאוד שנרשמה ברבעון השלישי של 2014 בעקבות מבצע צוק איתן.

קראו עוד בכלכליסט

בתוך כך, עדכנה היום הלמ"ס כלפי מטה את אומדן הצמיחה לרבעון הרביעי של 2014, מ-7% באומדן שפרסמה לפני חודש ל-6.6%. לעומת זאת, אומדן הצמיחה לרבעון השלישי עודכן כלפי מעלה, מ- 0.4% ל- 0.8%. על פי האומדנים שפרסמו היום, התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון הראשון של השנה אף בשיעור שנתי גדול יותר של 3.2%, לאחר עלייה גדולה הרבה יותר של 7.7% שנרשמה ברבעון הקודם. לדברי הלמ"ס, העלייה שנרשמה בתוצר ברבעון הראשון של השנה משקפת את העלייה בהוצאה לצריכה פרטית, ביצוא הסחורות והשירותים ובהוצאות לצריכה ציבורית וירידה בהשקעות בנכסים קבועים.

צמיחה, צילום: SHUTTERSTOCK צמיחה | צילום: SHUTTERSTOCK צמיחה, צילום: SHUTTERSTOCK

אל אומדני הצמיחה הרבעוניים של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה. זאת לאור העובדה שהלמ"ס נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים שלה, שאומדני הצמיחה הם חלק מהם, לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן ממושך. חטיבת המחקר של בנק ישראל בדקה את טיב העדכונים של אומדני הלמ"ס, ובמחקר שפרסמה בנושא בעבר כתבו מחבריו כי "לא ניתן להתייחס אל אומדני הצמיחה הראשוניים כאל נתונים סופיים, ויש לעקוב אחר השינויים המתבצעים בהם לאורך זמן". גם הלמ"ס עצמה מציעה להתייחס אל אומדני החשבונאות הלאומיים שהיא מפרסמת בזהירות רבה. 

 

אומדן הצמיחה החדש של הלמ"ס לרבעון הראשון של השנה מעמיד בסימן שאלה את הסבירות להתממשות תחזית הצמיחה של בנק ישראל לשנת 2015 כולה. לפני חודשיים פרסם בנק ישראל את התחזית המקרו-כלכלית המעודכנת של חטיבת המחקר שלו, שבה העריכו כלכלני החטיבה כי המשק הישראלי יצמח השנה ב- 3.2%. ביחס לשנה הבאה, כלכלני בנק ישראל אף אופטימיים יותר, ולהערכתם בשנת 2016 תסתכם צמיחת המשק ב- 3.5%.

מפירוט אומדני החשבונות הלאומיים שפרסמה היום הלמ"ס מתברר עוד כי הצריכה הפרטית במשק ממשיכה לגדול בשיעורים חדים: 5.5% בשיעור שנתי ברבעון הראשון של 2015, בהמשך לעלייה של 7% ברבעון הקודם ושל 5.1% ברבעון השלישי של השנה שעברה. ההוצאה לצריכה פרטית לנפש, הנחשבת מדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים, גדלה ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.5%. לעומת זאת, בצריכת מוצרים בני קיימה לנפש נרשמה ברבעון הראשון ירידה בשיעור שנתי של 12.9%. ירידה זו היא ככל הנראה תגובה לעליות החדות שנרשמו בסעיף זה בארבעת הרבעונים הקודמים.

עוד מתברר מהאומדנים המתפרסמים היום כי כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי גדל ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.1%, לעומת עלייה גדולה הרבה יותר 10.2% שנרשמה ברבעון הקודם. ביבוא כלל הסחורות והשירותים נרשמה ברבעון הראשון עלייה בשיעור שנתי של 7.1%, לעומת ירידה של 2.2% שנרשמה ברבעון הקודם. היקף ההשקעות בנכסים קבועים במשק הצטמצם ברבעון הראשון של 2015 בשיעור שנתי של 5.8%, לעומת עלייה של 9.2% שנרשמה בסעיף זה ברבעון הקודם.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
יש פה בועה כל כך גדולה, שאנשים פשוט עיוורים לה... מוכרים דירות במחיר, של פי 8 מעלות הבניה...
המשקיעים בסך הכל קונים דירות מתוך היצע קיים ומוגבל ביותר, ולכן זה בהכרח בא על חשבון צעירים שלא קנו. אותם צעירים נאלצים להמשיך לגור בשכירות. כל דירה שנמכרת למשקיע מעלה את ההיצע להשכרה אך גם מעלה את כמות שוכרי הדירות אז מה עשינו פה? שכר הדירה לא מושפע מזה, ומחירי הנכסים מושפעים ועולים כי יש תחרות בין הקונים על כל נכס שעומד למכירה. יש להפוך הכל: ללא המשקיעים הצעירים יקנו יותר דירות. הרבה צעירים שגרים בשכירות יתקדמו סופסוף לדירה משלהם. הם יפנו את הדירה שהם שוכרים. יווצרו דירות ריקות להשכרה ובעלי הבתים הלחוצים יוזילו את המחיר כדי למצוא דיירים אחרים. יהיה להם קשה למצוא אחרים כי לצעירים פתאום תהיה אופציה ריאלית יותר לקנות דירה ולא לשכור. ללא המשקיעים בשוק התחרות בין הקונים על הדירות תיחלש מאוד, והקבלנים יתחילו לרדוף אחרי הצעירים ויציעו להם הנחות רבות. אין צורך בהיצע של דירות חדשות כדי להוריד מחירים זוהי קונספציה שגויה. הבורסות ידעו לרדת ב 50% ויותר מבלי שהוסיפו הנפקות של מניות חדשות. כל שנדרש הוא לשנות את משוואת הביקוש והיצע, כלומר להקטין את מספר האנשים שמעוניינים לקנות, ולהגדיל את מספר האנשים שמעוניינים למכור. בישראל יש 2.5 מיליון דירות קיימות. זה השוק. מתוכם 600,000 דירות להשכרה, שהבעלים שלהן מסוגלים למכור ללא שום סנטימנטים רגשיים, רק לפי שיקול כלכלי, ושיקול כזה מושפע מצעדי מיסוי. הקבלנים מוכרים 27,000 דירות בשנה, ולא ישנה הרבה אם זה יהיה 37,000 או 17,000 וגם אם היו פה עוד 100,000 דירות (כלומר 2.6 מיליון במקום 2.5) לא היה הבדל משמעותי ברמת המחירים. הגדלת היקף הבניה אולי טובה לישראל, אבל היא לא הפתרון. יש לעוות את השוק מבחינת יחס קונים מוכרים, בצורה נגדית לעיוות שיצרה הריבית הנמוכה. היזם חג'ג' הסביר שהיום בתל אביב הקרקע עולה לו פי 8 מעלות הבניה עצמה. ב 1989 בערים המרכזיות של יפן , דירות נמכרות במחיר של פי 12 מעלות הבניה, והנה- מאז שוק הנדלן ביפן ירד ב 75%... ואגב- במשך כל התקופה הזו הריבית היתה אפס. המדינה לא צריכה להגדיל היצע כדי שהמחירים יפלו. זה יקרה לבד כי הביקוש יצנח ברגע שאנשים יבינו שרכישה בתל אביב זה דבר לא כלכלי שרק גורם להם להפסדים. כיום, דירה בת"א מניבה 2.5% תשואה ועולה 1.5% בריבית משכנתא. התשואה היא רק 1%. לכן עליית ריבית קטנטה תספיק כדי שהדירה תניב 0%. שלא לדבר על מס רכישה והוצאות תיווך ועורך דין, שיגרמו לתשואה להתחיל מרמה של מינוס 20%. יש פה בועה כל כך גדולה שזה מדהים. אנשים מהמרים שהריבית תישאר אפס לתמיד, ושהמחירים ימשיכו לעלות ויהיו להם רווי הון ושבח. כשהמחיר יתחיל לרדת אף משקיע לא יקנה, ובת"א רוב הרוכשים הם משקיעים ותושבי חוץ
הסיבה לברוך  |  17.05.15