אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה לא בונים במושב הבונים? צילום: אלעד גרשגורן

דו"ח טכנולוגי

למה לא בונים במושב הבונים?

מושב הבונים שבצפון מעכב מאז 2009 שיווק של כמעט מאה מגרשים בשטח ההרחבה שלו, בדרישה לאפשר לבנים ממשיכים לרכוש כמחצית מהם בהנחה של 67%. בינתיים תושבי ההרחבה באחד השטחים היפים והיקרים בישראל לא מקבלים את התשתיות ששילמו עליהן, וההפסד לקופת המדינה מוערך בעשרות מיליוני שקלים

19.05.2015, 08:41 | דותן לוי

מושב הבונים ממוקם באזור מהיפים בישראל - סמוך לשמורת הבונים, במרחק כמה מאות מטרים מחוף הים ומשקיף על רכס הכרמל. אבל מי שייכנס אליו יבחין בדרכים מוזנחות ושטחים שוממים: לפני חמש שנים פיתוח התשתיות ביישוב הוקפא, תחילה בגלל עצירת ההרחבה מצד המינהל, בהמשך בגלל מחלוקת עם היזם שנשכר להקמת ההרחבה וכעת בשל אי־הסכמה על שיווק יתרת המגרשים. רוכשי המגרשים שכן שווקו, שמרביתם כבר הספיקו לבנות את בתיהם במושב, נותרו ללא תשתיות תאורה וכבישים מפותחות, והם גרים סמוך לעשרות מגרשים ריקים שממתינים לשיווק באחד המקומות היפים והיקרים בישראל. ההרחבה במושב הוקפאה בשנת 2009 בגלל העברות כספים אסורות שנחשפו בין המושב לקבלן המבצע.

קראו עוד בכלכליסט

 

ואולם, אף שמאז נפתרה הסוגיה, המושב משמר את הקיפאון. תושבי ההרחבה שהגיעו אליו לפני כחמש שנים עדיין ממתינים למה שהובטח להם כאשר רכשו את המגרשים - סביבת מגורים מפותחת וחיי קהילה עשירים. "אנחנו גרים באזור מוזנח, יש כאן מפגעים בטיחותיים", אומרת תושבת ההרחבה, "בחלק מהמגרשים כבר החלו להיחפר בורות בעומק 3 מטר, שהם סכנת בטיחות לילדים שלנו. את כרמל סלע, ראש מועצת חוף הכרמל, זה לא מעניין וגם לא את האגודה ביישוב. הם מתנהלים כאילו הם מעל כולם ומנסים לעקוף החלטות. העובדה שרק חלק מהמגרשים שווקו פוגעת בנו ברמה הכי בסיסית, אנחנו משלמים מסי ועד על כל פעילויות התרבות והקהילה, וברור שחלוקה של נטל המס בין 80 משפחות במושב וחלוקה שלו בין 160 משפחות הן לא אותו הדבר".

 

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: ההרחבה במושב הבונים (3 תמונות)

 

המושב הופרט אך נעזר בחוקי קיבוץ

הבונים הוא מושב שיתופי שהופרט במהלך השנים ובתיו עברו הליך של שיוך לחברים. חלק מנכסי האגודה השיתופית הוחכרו לגורמים עסקיים חיצוניים, וחלקים אחרים כמו הרפת של המושב נרכשו בחלקם בידי התאגיד הקיבוצי גרנות. המושב עדיין חבר בתנועה הקיבוצית המאוחדת ולא בתנועת המושבים, עובדה שמאפשרת לו לבקש לאמץ כעת את החלטה 3380 של רשות מקרקעי ישראל המיועדת ליישום בקיבוצים מתחדשים. לפי ההחלטה, קיבוץ שמשווק מגרשים בהרחבה יכול להקצות כמחצית מהם לבנים ממשיכים במחיר של 33% מערך הקרקע.

המושב דשדש בעשור האחרון באינספור מאבקים הקשורים לשיווק הקרקעות בו, ותושביו הוותיקים - חברי האגודה - ביקשו שהמגרשים שלו ישווקו לבניהם, אלא שהדבר לא צלח עד כה היות שרצונותיהם לא תאמו את החלטות המדינה בנושא.

הסאגה החלה להתגלגל בשנת 2007, לאחר שההרחבה אושרה, חתם המושב על הסכם לפיתוח המגרשים עם היזם יפתח בנאי, וזה החל בשיווק. במסגרת ההרחבה היו אמורים לצאת לשיווק כ־85 מגרשים, אלא שלאחר שכ־15 מהם שווקו לרוכשים מחוץ למושב ועוד כארבעה לבנים ממשיכים, נחשף ב"כלכליסט" כי רמ”י עצרה את הבנייה בטענה כי קיים חשד לגביית כספים אסורה.

כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל. הרוכשים בהרחבה טוענים שאינו מעורב מספיק, צילום: אלעד גרשגורן כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל. הרוכשים בהרחבה טוענים שאינו מעורב מספיק | צילום: אלעד גרשגורן כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל. הרוכשים בהרחבה טוענים שאינו מעורב מספיק, צילום: אלעד גרשגורן

כאשר במינהל התרצו והסכימו לשחרר את ההרחבה לשיווק מחודש התנאים כבר היו אחרים: אנשי המושב התבשרו כי 10% מהמגרשים ישווקו במסגרת מכרז, ויתר המגרשים ישווקו לפי המחיר שייקבע. המתווה הזה לא כולל את ההנחה לבנים. במושב החליטו לעצור בשלב זה את ההרחבה, למורת רוחם של אלה שכבר רכשו מגרשים ולמורת רוחו של היזם, שטען כי פיתח מספר מגרשים גבוה מאלה ששווקו בפועל.

בנאי מיהר לתבוע את המושב על 15 מיליון שקל, ונפסקו לטובתו 8.5 מיליון שקל. הנושא מצוי כעת בערעור בעליון, והדיון הבא נקבע לאוגוסט. במקביל תבעו תושבי ההרחבה את בנאי ואת המושב על 3.5 מיליון שקל בגין היעדר התשתיות שהובטחו, והתביעה מתנהלת בימים אלה בבית המשפט המחוזי בחיפה. "כ־500 אלף שקל מתוך כ־1.5 מיליון שקל ששילמנו עבור המגרש הוקצו לפיתוח, אבל מאז נעצרה ההרחבה אנחנו חיים בלי מדרכות, כבישים סלולים כהלכה ושטחי ציבור מפותחים", מספר תושב המקום.

60 בנים צורפו לאגודה ביום אחד

לתושבי ההרחבה ברור כי לניסיון הנוכחי של המושב יש השלכות שישפיעו על עתידם. למושב הבונים נותרו כ־60 מגרשים לשיווק בהרחבה הדרומית וכ־23 מגרשים המיועדים לבנים ממשיכים בהרחבה הצפונית, כלומר 83 מגרשים לשיווק מיידי, ועוד כ־17 מגרשים המיועדים להרחבה בהמשך. כל המגרשים הללו נקלעו למחלוקת על חישוב אחוזים לפי ההגבלות של החלטת רמ”י (ראו מסגרת).

בבחינת עסקאות שנעשו לאחרונה במושב מסתמן כי עלות קרקע נאמדת ב־2.5 מיליון שקל לחצי דונם, כלומר אם הרשות תקבל את בקשת המושב, יהיה זה הפסד של כ־65 מיליון שקל למדינה - ההפרש בין תשלום של 33% לתשלום של 91%.

במושב רואים בקליטת הבנים הממשיכים ערך עליון וטוענים כי ל־80 בנים החברים באגודה החקלאית אין פתרונות מגורים כמתחייב בתקנון. ואולם, המתנגדים טוענים כי מדובר באחיזת עיניים וכי במושב נקטו מהלך לקליטת רוב הבנים במועד שאפשר להם להיכנס ל"יום הקובע" - תאריך הסף לזכאות שמגדיר המינהל: "מושב הבונים הוא זה שעצר את קליטת הבנים ואף מכר מגרשים בלב היישוב לאנשים מבחוץ. ההרחבה נוצרה כמרחב קהילתי, לא לבנים, כי אז לא היו תנאים שאפשרו לקלוט אותם או לשווק להם את הקרקע במחיר מופחת", אומר תושב המקום. "בערב התאריך הקובע נקלטו 60 בנים לחברות באגודה החקלאית. יש כיום אנשים המתגוררים באוסטרליה, תל אביב ויישובים אחרים, שהם כבר בני 45, וזו קומבינת נדל"ן שתאפשר להם לרכוש קרקע במחיר מופחת אף שברור שלא ישובו להתגורר בבונים".

עוד טוענים תושבי ההרחבה כי המשך הדיונים בדרישות המושב החדשות יחייב ארגון מחדש של ההרחבה ויעצור את שיווק המגרשים ופיתוח ההרחבה לשנים רבות נוספות. נוסף על כך, אם בני המושב ירכשו עשרות מגרשים, גם אם לא יתגוררו במקום, אנשי ההרחבה ייוותרו כמיעוט בין חברי האגודה החקלאית. "זה יוביל למצב שבו נהיה מובלעת של תושבים שמסביבה חברי אגודה שיכולים לעשות ביישוב מה שהם רוצים; כבר היום אנחנו לא שותפים להחלטות שמתקבלות במושב וזה עשוי להתעצם", אומר תושב המקום.

החלטה אחת שכבר קיבלו בני המושב חברי האגודה, בניגוד לעמדת אנשי ההרחבה, היא לאפשר למועצה האזורית חוף הכרמל להקים מאגר מי קולחין בשטח חקלאי שברשותם - כ־400 דונם בכניסה המזרחית. ההחלטה, טוענים המתנגדים, התקבלה בין היתר על רקע פסיקת בית המשפט המחייבת את המושב לשלם 8.5 מיליון שקל ליזם יפתח בנאי. הסכמה להקמת המאגר מזכה את המושב בסכום ראשוני של 1.5 מיליון שקל ומאפשרת למשוך זמן מול בנאי עד לדיון נוסף.

 

"נחזיר את היישוב לבנייה במהרה"

 

אלון שפיצר, יו"ר הוועד הממונה במושב הבונים: "אני לא מקבל את אמירת התושבים בהרחבה שלפיה המושב מנסה למקסם את הרווחים משיווק המגרשים. אנחנו מעוניינים להקצות מגרשים למשפחות של חברי הבונים. יש לנו כמעט 80 משפחות של חברים באגודה השיתופית, בני המושב שאין להם כאן בתים, ואנחנו חושבים שנכון יהיה שחברי המושב יוכלו לרכוש את הקרקע ב־33% ולא ב־91% ולבנות את בתיהם במושב, כנדרש מתקנון האגודה. בנוגע לתושבי ההרחבה הם תבעו אותנו ואנחנו מתמודדים איתם בבית המשפט. אנחנו מודעים לבעיות בפיתוח הקיים ומאמינים שנצליח להחזיר את היישוב לבנייה במהרה. אנחנו מקדמים את החלטת השיוך כדי שנוכל להיכנס למהלך שיווק של כל המגרשים במושב, כולל 23–24 מגרשים שהרשות תשווק לתושבים. כך יישארו במושב רק 45 מגרשים, כולל כאלה בהרחבה שיהיו חלק מחלקת המגורים שנוכל לשווק לבנים. כמו כן, יש 17 מגרשים שצריך לתכנן לטווח הארוך. בסך הכל מדובר ב־85 מגרשים (כולל המגרשים שתשווק הרשות) שניתן לשווק בפרק זמן סביר, והתמורות שייגבו מהתושבים החדשים ישמשו לפיתוח.

"בנוגע למאגר זו עסקה טובה שמקנה לנו ערכים כלכליים טובים שהסכמנו עליהם במו"מ. אפשר להגיד שיש קשר לפסק הדין מול היזם. אנחנו יכולים להקדים את תקבולי העסקה ולהשתמש בכסף כהלוואה לצורכי המושב".

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "אם המושב יבקש לבצע שיוך דירות שאינו עולה בקנה אחד עם החלטה 3380, הוא ייענה בשלילה. באשר לשיווק יתר המגרשים שבהרחבה הנושא מצוי בבדיקה, ולאחר השלמתה תפעל הרשות בהתאם".

במועצה האזורית חוף הכרמל בחרו שלא להגיב.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
תגובה ל20
הקול השפויי מחיפה נישמע לי כמו יושב ראש האגודה הזמני .ימים כלילות עובדים על פיתרון לבעייה שאתם יצרתם נישמע לי מופרך והזויי,במיוחד שאנו ממתינים לגמר הפיתח כבר 5 שנים,להאשים את תושביי ההרחבה בבכיינות לאחר שאתם שיתפתם אם הקבלן פעולה בכך שנתתם יד לגזל של סכום הפיתוח כ500.000 אלף שח במקום 150.000 ולאחר מכן להוציא אותו בהסכם בוררות מבלי שסיים את עבודות הפיתוח זו שערורייה וחוצפה. הריביירה הצרפתית שאתם מנסים לימכור לנו בצורת מאגר ייתושים על מנת למחק את החובות הבזיוניים שלכם לטובת בנים ממשיכים זו חוצפה נוספת.ההתממות שלכם באי לקיחת אחריות והטלת האשמה ביושביי ראש לשעבר שאתם בחרתם היא לא מעינייני ולכן אני ממשיך להתבכיין על מה ששילמתי ולא קיבלתי לפי חוק כניראה שנמשיך להפגש בבתיי המישפט.
תושב ההרחבה , הבונים  |  14.06.15
27.
לשוקי, שגר ליד הבונים
נתלונן כמה שנרצה. 1) ערים הן לא פחות חשובות לקיום המדינה מאשר יישובי חקלאיים- גם אתם, תושבי הבונים והסביבה, עובדים באזורי התעשייה והמסחר של חיפה, נתניה, רעננה ועוד, כך יהיה בעתיד וכך קורה כבר לפחות 50 שנים. למעשה רק מיעוטכם עובד או עבד כל חייו בחקלאות, מה גם שקבלת קרקע לחקלאות לא אמורה לזכות אתכם בהנחה על קרקע למגורים. לפי ההיגיון הזה כל מי שאי פעם הקים עסק בעיר- ראוי שיקבל 67% הנחה מערך הקרקע למגורים, הוא וגם ילדיו, אז כל עוד לי לא מגיע הנחה של 450,000 על דירה ממוצעת בעיר, גם לך לא מגיע. 2) לידיעתך, כאשר סבי עבר להתגורר בארץ ישראל בתחילת שנות ה-30 היו בראשותו אדמות רבות שנקנו כדין. שלא כמוכם, כאשר האזור הכפרי שבו הקים ביתו (במו ידיו, לבנה אחר לבנה) גדל והתפתח למושבה ובהמשך לעיר- הוא החליט למכור את כל מה שהיה לו במחיר הגון לעולים חדשים נוספים שהגיעו ארצה בשנים שלאחר קום המדינה. גם אז אדמות חקלאיות שהפכו לאדמות מיועדות לבנייה היו שוות כסף רב. אז תעשה לי טובה, אל תדבר איתי על ציונות או על שוויון בנטל.
עירונית , חיפה  |  22.05.15
26.
לשוקי האיש הקטן מהפריפריה
שלום לך איש קטן ועלוב. בגלל אנשים כמוך המדינה נראית כפי שהיא נראית. נראה שאתה לא מבין למי אתה כותב נראה שאתה לא מבין על מה אתה כותב רגשי הנחיתות שלך בולטים למרחוק וכנראה שלעולם תישאר איש קטן וממורמר. למד את העובדות ואז תחליט אם יש לך את הזכות לבקש מאנשים שאת לא מכיר לקפוץ. היה שלום איש קטן וחוצפן http://www.calcalist.co.il/Story/Images/story_comments_submit.gif
ההוא שלא קופץ  |  21.05.15
25.
לכל הבכיינים ווהקנאים . תמשיבו לייבב
תושבי ההרחבה בכיינים . ולכל העירונים, פעם חשבתם שהכי קול זה לגור בעיר, וליגלגתם על אנשי הפריפריה. אבל.... עכשיו זה הטרנד של בית קרקע בפריפריה , ורצוי ליד הים, אז פתאום אתם קופצים. ...... אז תמשיכו לקפוץ. וגם כחלון יכול לקפוץ .......
שוקי , ליד הבונים  |  20.05.15
לכל התגובות