אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רומנו משאיר את שינוי הכיוון של פרטנר למחליפו צילום: אוראל כהן, בועז אופנהיים

רומנו משאיר את שינוי הכיוון של פרטנר למחליפו

חיים רומנו שרד את חילופי הבעלים בפרטנר והצליח לשקם את המותג, אבל בינתיים התחרות עברה להתמקד בחבילות תקשורת מלאות ולחברה עדיין אין חבילה משלה. המנכ"ל הבא יצטרך גם למצוא דרך לקבל את אישור הוועד לקיצוצים

20.05.2015, 08:43 | אופיר דור

מנכ"ל פרטנר חיים רומנו הודיע אתמול לדירקטוריון החברה על החלטתו לפרוש מתפקידו לאחר כמעט ארבע שנים. במקביל החליט הדירקטוריון למנות את המשנה למנכ"ל איציק בנבנישתי למחליפו, והמינוי ייכנס לתוקף ב־1 ביולי. יו"ר דירקטוריון פרטנר אדם צ'זנוף אמר כי הוא ביקש מרומנו להמשיך ללוות את החברה, אך עדיין לא ברור באיזו מתכונת.

קראו עוד בכלכליסט

פרישתו של רומנו עמדה באוויר מאז הצטרף בנבנישתי לפרטנר באוקטובר 2014. בנבנישתי שימש בעבר כמנכ"ל בזק בינלאומי והיה ברור שהגיע לפרטנר כדי להחליף את רומנו; רק עיתוי הפרישה לא היה ידוע.

רומנו, מדור המייסדים של פרטנר ב־1998, חזר לקדנציה שנייה בחברה באוקטובר 2011, לאחר שכיהן כמנכ"ל אל על, והחליף את יעקב גלברד. מינה אותו לתפקיד הדירקטוריון, שהיה אז בראשות אילן בן־דב, והוא נשאר בחברה לאחר העברת הבעלות לקבוצת סבן ב־2012.

רומנו נכנס לסיבוב שני בפרטנר רגע לפני התחרות

 

רומנו חזר לפרטנר בעיתוי בעייתי מאוד, רגע לפני כניסת המתחרות החדשות, HOT mobile וגולן טלקום, לשוק הסלולר, צעד שהוביל לשחיקה חדה בתעריפים בשוק, ובזמן שבמותג פרטנר היה בנקודת שפל. נוסף על כך, פרטנר היא חברת הסלולר היחידה שלא היתה חתומה על הסכם לאירוח אחד מהשחקנים החדשים על הרשת שלה; גולן טלקום התארחה אצל סלקום ו־HOT mobile אצל פלאפון. עובדה זו, שנקבעה לפני שהגיע לחברה, פגעה בתוצאות של פרטנר לאורך כל שנותיו של רומנו.

חיים רומנו. פרישתו עמדה באוויר, צילום: סיון פרג חיים רומנו. פרישתו עמדה באוויר | צילום: סיון פרג' חיים רומנו. פרישתו עמדה באוויר, צילום: סיון פרג

האסטרטגיה של רומנו היתה להחזיר עטרה ליושנה ולהשיב את ערכי המותג המקוריים לפרטנר בהתבסס על שיפור השירות ללקוח וקידום הנושא הטכנולוגי. פרטנר היא כיום חברת הסלולר בעלת הפריסה הרחבה ביותר של רשת דור רביעי (LTE) בישראל.

כמו כן, בשנים האחרונות היא מדורגת כחברת הסלולר שהתקבל עליה מספר התלונות הנמוך ביותר במשרד התקשורת. רומנו גם הצליח "לגנוב" את אירוח HOT mobile מפלאפון, ותוצאות המעבר אמורות לבוא לידי ביטוי בדו"ח הרבעון הראשון של 2015 שיפורסם היום.

מבקריו של רומנו יטענו שהוא נותר מכוון סלולר, אף שהפוקוס של החברה היה צריך לעבור לשוק הקווי — טלפוניה קווית, אינטרנט וטלוויזיה. בפרטנר האמינו שהדור הרביעי בסלולר יהיה מקור צמיחה משמעותי, אבל כרגע לא ברור אם זה אכן יקרה ואם לקוחות יסכימו לשלם פרמיה עבור הרשת המתקדמת יותר.

רומנו גם נקט גישה זהירה יותר בוגע לכניסה לטלוויזיה והעדיף לשבת על הגדר ולא להשיק את השירות בשלב הזה. החלטה זו עלולה להציב את פרטנר בעמדת נחיתות ביחס לסלקום, שכבר השיקה טלוויזיה ומציעה כיום חבילה משולבת מלאה של תקשורת ביתית. ואולם, רומנו סבר כי סלקום לוקחת סיכונים מיותרים בניסיון להתחרות ראש בראש ב־HOT ו־yes, ואלה מאיימים על היציבות הפיננסית שלה.

החלטה משמעותית נוספת של רומנו היתה להקים מותג מוזל, 012 מובייל. בפרטנר מייחסים להחלטה זו את ההאטה בנטישה של לקוחות בהשוואה לזו של סלקום למשל. עם זאת, בתעשייה יש שטוענים כי המותג המוזל מביא לקניבליזציה ולשחיקה מהירה יותר בהכנסה מכל לקוח.

גרף שכר גבוה באל על, ויתר על הבונוס בפרטנר

 

בשנותיו כמנכ"ל אל על נמתחה ביקורת חריפה על שכרו הגבוה של רומנו ונטען כי הוא לא מושפע מביצועים של החברה, שהמשיכה להפסיד. בשנתו האחרונה באל על עמדה עלות שכרו של רומנו על כ־8.2 מיליון שקל, כולל מענק פרישה שניתן לו. בפרטנר שינה רומנו גישה ובמשך שלוש השנים המלאות שלו בחברה, ועל רקע הפגיעה המתמשכת בתוצאות של החברה, הוא ויתר על הבונוס לו היה זכאי והחליט להעביר אותו לעובדי החברה. בסך הכל ויתר רומנו על בונוסים בהיקף של 6 מיליון שקל.

עלות שכרו של רומנו עמדה ב־2013 על 3.9 מיליון שקל, אך האופציות שקיבל, בשווי 1.3 מיליון שקל, חסרות ערך ממשי לאור שער המניה הנוכחי, כלומר הן "מחוץ לכסף". בשנת 2014 עמדה עלות שכרו על 3.32 מיליון שקל, אך גם במקרה הזה האופציות שקיבל חסרות ערך ביחס לשער מניית החברה. על פי מדיניות התגמול בפרטנר, לא אמור רומנו לקבל "מצנח זהב" עם עזיבתו.

בחברה מדברים על מודל שונה לטלוויזיה, בלי לפרט

 

מחליפו של רומנו יצטרך להוביל את שינוי הפוקוס המורכב של החברה משוק הסלולר לשוק הקווי. בשוק הסלולר לא צפויה רגיעה בתחרות האינטנסיבית והאכזרית בין השחקנים ונראה שלשלוש החברות הוותיקות יש בעיקר מה להפסיד. כמו כן, יצטרך בנבנישתי להכריע האם ומתי להיכנס לשוק הטלוויזיה ובאיזה מודל. בפרטנר נוהגים לומר כי הם מתכננים להציע אלטרנטיבה שונה מזו של סלקום, אך קשה עדיין להבין באיזה מודל מדובר.

מכיוון שהתחרות בשוק הסלולר לא נרגעת, יצטרך בנבנשיתי להתמודד עם הצורך להמשיך ולקצץ בהוצאות של פרטנר כדי להתאים אותן להכנסות, זאת כשבחברה כבר פועל ועד עובדים. במהלך תקופתו של רומנו קטנה פרטנר בצורה דרסטית במצבת כוח האדם, מ־9,000 משרות מלאות ל־3,500 משרות, אולם כעת פרטנר מוגבלת ביכולתה לבצע תהליכי התייעלות וצריכה לקבל את הסכמת ועד העובדים.

איציק בנבנישתי: היה מיועד למנכ"ל מרגע הגעתו לחברה

> איציק בנבנישתי, לשעבר מנכ"ל בזק בינלאומי, סומן בתוך קבוצת בזק כמי שצפוי להחליף את מנכ"ל פלאפון גיל שרון. אלא ששרון, המנכ"ל הוותיק ביותר בענף, לא מיהר לעזוב את הכיסא, ובפברואר 2014 הודיע בנבנישתי על פרישה מבזק בינלאומי. באוקטובר אותה שנה הוא חצה את הקווים ומונה למשנה למנכ"ל פרטנר, כשהיה ברור כי זה רק עניין של זמן עד שימונה למנכ"ל. עכשיו, עם פרישתו של חיים רומנו, הקידום של בנבנישתי יוצא לפועל.

איציק בינבנישתי, צילום: אוראל כהן איציק בינבנישתי | צילום: אוראל כהן איציק בינבנישתי, צילום: אוראל כהן

בנבנישתי הוביל את בזק בינלאומי במשך שבע שנים ונחשב למנכ"ל מצליח מאוד. גם לכיסא המנכ"ל בבזק בינלאומי הוא הגיע מתפקיד משנה למנכ"ל דאז אבי גבאי (שעזב בהמשך לטובת תפקיד מנכ"ל בזק). בתקופתו המשיכה בזק בינלאומי לצמוח, למרות התחרות העזה בשוק ספקי האינטרנט והשחיקה המשמעותית בתעריפי השיחות הבינלאומיות.

ההצלחות הגדולות של בנבנישתי בבזק בינלאומי היו מיצובה של החברה בתחום פתרונות המחשוב (IT) לעסקים, תחום שהפך למקור הכנסה משמעותי. כמו כן הוביל בנבנישתי את פריסת הכבל התת־ימי של בזק בינלאומי, שמחבר את ישראל לרשת העולמית. הכבל התת־ימי הפך לאחד העוגנים של החברה בשנים האחרונות, שהציגה אותו כמה שמבטיח גלישה מהירה יותר ללקוחות. כך הצליחה בזק בינלאומי להמשיך לגבות את התעריפים הגבוהים בשוק ועדיין לצמוח במספר הלקוחות.

הבאתו של בנבנישתי לפרטנר סימנה את השינוי שהחברה היתה צריכה לעבור אז, מחברת סלולר לחברת תקשורת מלאה שמנוע הצמיחה שלה הוא השוק הקווי (טלפון קווי, אינטרנט ובעתיד גם טלוויזיה). בפגישות נהג רומנו להתייחס אל בנבנישתי כמומחה בכל הנוגע לתחום הקווי.

בנבנישתי (50) הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במינהל עסקים עם התמחות במימון ובשיווק, שניהם מהאוניברסיטה העברית. לפני בזק בינלאומי הוא שימש כדירקטור וכמנהל חטיבת המחשוב האישי בחברת HP ישראל. בנבנישתי סיים את תפקידו ב־HP ב־2006 על רקע חילופי האשמות בין הסניף הישראלי למטה העולמי בנוגע למכירת ציוד בשוק האפור.

איציק בנבנישתי (50)

השכלה: תואר ראשון בכלכלה, תואר שני במינהל עסקים, האוניברסיטה העברית

תפקידים קודמים: מנכ"ל בזק בינלאומי, מנהל חטיבת מחשוב אישי ב־HP ישראל

עוד משהו: חובב ריצות,

השתתף בעבר בתחרות איש הברזל בגרמניה

תגיות