אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פירמת רו"ח ארנסט אנד יאנג איבדה הכי הרבה לקוחות מתחילת 2015 צילום: בועז אופנהיים

בדיקת כלכליסט

פירמת רו"ח ארנסט אנד יאנג איבדה הכי הרבה לקוחות מתחילת 2015

בדיקת "כלכליסט" מצאה כי שמונה חברות ציבוריות עזבו את פירמת ראיית החשבון בתוך פחות מחצי שנה - מספר חריג שלא נרשם בקרב הפירמות המתחרות. ארנסט אנד יאנג: "במקביל לעזיבת כמה לקוחות הצטרפו לקוחות אחרים"

21.05.2015, 07:00 | עמרי מילמן

מתחילת השנה הפסיקו שמונה חברות ציבוריות לקבל שירותי ראיית חשבון מקוסט פורר גבאי את קסירר (ארנסט אנד יאנג ישראל), כך עולה מבדיקת "כלכליסט". החברות שבחרו לעבור לפירמת ראיית חשבון אחרת הן גאון אחזקות (צינורות המזה"ת), משאבי טבע, מלונות דן, HOT, קבוצת שפיר, סולגרין, BGI וקמן קפיטל.

קראו עוד בכלכליסט

רונן בראל, יו"ר ארנסט אנד יאנג, צילום: בועז אופנהיים רונן בראל, יו"ר ארנסט אנד יאנג | צילום: בועז אופנהיים רונן בראל, יו"ר ארנסט אנד יאנג, צילום: בועז אופנהיים

תיקונים ומחיקות ב־2014

ארנסט אנד יאנג עלתה לכותרות בשנה שעברה בשל כמה מחדלים חשבונאיים שהתרחשו בכמה חברות ציבוריות. כך למשל, ביולי 2014 דיווחה דורי בנייה על סטיות של 441 מיליון שקל בהערכת עלויות של פרויקטים, שנעשתה במשמרתה של פירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג. הסטיות באומדני העלויות לפרויקטים של דורי בנייה נצברו במשך שנים, מה שגרר תיקונים ברווח הנקי, בהפסדים ובהון העצמי והביא אותה לגירעון. באותו חודש מחקה מטריקס, גם היא לקוחה של ארנסט אנד יאנג, 26 מיליון שקל בעקבות שורה של טעויות בחברה הבת ג'ון ברייס מאז שנת 2009.

בתחילת 2014 דיווחה טלדור, לקוחה נוספת של ארנסט אנד יאנג, על אי־התאמות של 49 מיליון שקל בדו"חותיה בעקבות ספירת מלאי שביצעה חברת המחשוב לקראת הדו"חות הכספיים שלה. דורי בנייה, מטריקס וטלדור הן עדיין לקוחות של הפירמה.

ארנסט אנד יאנג היא אחת מארבע פירמות רואי החשבון הגדולות, כך שהיא מחזיקה בנתח מכובד מסך החברות הציבוריות, ולכן כשיש כשל חשבונאי אצל חברה הסיכוי שמדובר בלקוחה של ארנסט אנד יאנג גבוה יחסית.

מתחילת השנה הצטרפו לפירמה החברות תנובה, WTP, המלט, איירקס, מד טכניקה ופלייט.

מי בודק את הנתונים

החברות הציבוריות אמנם מחליפות מדי פעם רואי חשבון מבקרים, אך היקף כזה של תחלופה בקרב החברות, גם אם מקרי, לא היה בשנים האחרונות. הקשר בין רואה החשבון המבקר לחברה שלו הוא קשר של יחסי אמון. רואה החשבון מכיר את כל הסודות החשבונאיים והמקצועיים של החברה, כך שחברות, בדרך כלל, חושבות פעמיים לפני שהן מחליפות רואה חשבון.

הנושא של מידת האחריות של רואה החשבון לטעויות בדו"חות הכספיים עלתה לאחרונה בשיח המקצועי, סביב שאלת בדיקת האומדנים והנתונים שניתנים על ידי הנהלת החברה. רואי חשבון לא יכולים אמנם לחקור את כל האומדנים שניתנים להם על ידי אנשי המקצוע, אך מנגד מצופה מהם לזהות ולאתר טעויות משמעותיות.

רוב החברות לא היו מעוניינות להתייחס לחילופים, כשאחת מהן טענה כי "הסיבות לחילופים הוא הרצון של החברה לרענן את עבודת הביקורת שלה, זאת לאחר שנים רבות שבהן קיבלה החברה שירותים ממשרד רואי החשבון הקודם. הכל נעשה בהסכמה וברוח טובה".

במקרה של מלונות דן, הסיבה להפסקת השירותים של ארנסט אנד יאנג מעט מורכבת יותר. בדו"חות הכספים לשנת 2014 דיווחה החברה כי בסמוך למועד אישור הדו"ח הכספי גילה משרד רואי החשבון "כי קיימת קרבה משפחתית בין נושא משרה בחברה האחראית על מערכת המידע של החברה לבין שותף במשרד רואי החשבון המבקר, שאינו מעורב במתן השירותים לחברה ו/או הליך הביקורת של הדו"חות הכספיים".

בעקבות הגילוי שכר ארנסט אנד יאנג משרד רו"ח חיצוני שילווה אותו בתהליך. בסופו של דבר נדרשה הפירמה לסיים את עבודתה עם מלונות דן בעקבות דרישה של רשות ניירות ערך.

ההערכה היא שחברת הוט החליפה את ארנסט אנד יאנג בדלויט, הפירמה שאיתה עובד בעל השליטה פטריק דרהי עם חברות אחרות שלו בעולם. מעבר של חברה אחרת, קמן קפיטל, ניתן להסביר בכך שהיא החליפה בעלות כשלד בורסאי, מהלך שלעיתים קרובות גורר גם שינויים של רואה חשבון לפי החלטה של בעל השליטה החדש.

סיבה נוספת לחילופי רואי חשבון היא שינוי בפעילות של החברה, דבר שמעלה לעתים את התעריף שגובים רואי החשבון בגלל מורכבות עבודתם.

מארנסט אנד יאנג נמסר כי מכיוון שהפירמה מטפלת בכ־40% מהחברות הציבוריות בישראל, השינויים עשויים להיות בולטים יותר בהשוואה לפירמות אחרות. במקביל לעזיבת מספר לקוחות הצטרפו לקוחות אחרים, ומעבר לזה הפירמה אינה מגיבה באופן ספציפי בנוגע ללקוחות.

תגיות