אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמנות בעיר המים צילום: כפיר בולוטין

אמנות בעיר המים

על אף הביקורות הפושרות־עד־קוטלות שספגה עד כה, הביאנלה בוונציה כוללת כמה תחנות חובה, ובהן יער קינטי, פאלוס מוזהב וקיר תריסולים של ציבי גבע

25.05.2015, 09:00 | רעות ברנע

זה קורה אחת לשנתיים: כל המי ומי בסצנת האמנות הבינלאומית מגיעים לביאנלה החגיגית בוונציה. אירוע האמנות העכשווית ה־56 נפתח בעיר הגשרים ב־9 במאי, והוא יימשך במרוצת חצי השנה הקרובה (עד 22 בנובמבר, 25 יורו לאדם ליום, מחיר מוזל ליומיים ומעלה, כרטיסים ב־labiennale.org).

הביאנלה היא ההתרחשות האמנותית הקוסמופוליטית הגדולה בעולם, ומשתתפות בה כמה עשרות מדינות בכל פעם. גם מי שלא יגיע השנה לוונציה כדי לחזות בתערוכות יצליח ליהנות כמעט בלייב מן האירועים - הודות לרשתות החברתיות שמוצפות בתמונות ובעדכונים של אלה שכן התמזל מזלם וזכו לצפות בשכיות החמדה בתלת־ממד. התערוכות השונות גדושות סוגיות זהותיות ופוליטיות, החל בעיסוק בדימוי גוף האשה וכלה ביחסי כובש ונכבש. אחת הסיבות לכך קשורה כנראה לעובדה שהשנה לראשונה עומד בראש הביאנלה מנהל אמנותי אפריקאי - אוקוויי אנווייזור שמו. את התערוכה המרכזית הקדיש אנווייזור לנושא "כל עתידי העולם", כתגובה לאירועים החברתיים שהתקיימו במקביל לביאנלה לאורך השנים.

הביתן הישראלי מכוסה בצמיגים, צילום: ציבי גבע הביתן הישראלי מכוסה בצמיגים | צילום: ציבי גבע הביתן הישראלי מכוסה בצמיגים, צילום: ציבי גבע

ספרד: יער קינטי

היער הקינטי שבביתן הספרדי מכיל מערכת אקולוגית ניסיונית שיצרה האמנית סלסט בורסייה־מוגנו, במטרה לחשוף את השינוי התמידי שעובר הטבע באמצעות אור, סאונד ותנועה.

הענק הזהוב של שרה לוקאס הבריטית (משמאל) ומערכת אקולוגית בביתן הספרדי, צילום: Cristiano Corte הענק הזהוב של שרה לוקאס הבריטית (משמאל) ומערכת אקולוגית בביתן הספרדי | צילום: Cristiano Corte הענק הזהוב של שרה לוקאס הבריטית (משמאל) ומערכת אקולוגית בביתן הספרדי, צילום: Cristiano Corte

אנגליה: הענק הזהוב

את מרבית הרעש מעוררת התערוכה של האמנית שרה לוקאס בביתן האנגלי. לוקאס (53), בת כיתתו של האמן דמיאן הירסט, מציגה שלל מפסליה הפרובוקטיביים שמדמים חלקים בגוף האדם. היצירה הכי מדוברת היא ה־"Golden Giant" (הענק הזהוב - ר"ב) - פסל עצום דמוי פאלוס. קרן רייט מעיתון "האינדיפנדנט" האנגלי כתבה שהתערוכה גרמה לה להתגאות בהיותה אשה.

קנדה: ערפול מכוון

הביתן הקנדי מציג תערוכה של קולקטיב אמנותי בשם BGL, שהפך את הביתן שלו לסופרמרקט מקומי. התוויות המודפסות על המוצרים לא בפוקוס, וכך יוצא שכשמנסים לתעד את המיצב, מצלמת הסמארטפון מפקסת את הערפול אוטומטית. פירושו של דבר שכדי לצפות באיך שהעבודה הזו נראית במציאות, תצטרכו לנסוע לוונציה או למצוא דרך להערים על פלאי הטכנולוגיה.

יפן: מפתח לזיכרון הכי מוקדם שלנו

הביתן היפני מציג תערוכה של האמן צ'יהרו שיאוטה בשם "The Key in the Hand" (המפתח שביד - ר"ב), ובמסגרתה בולט מיצב ענק של סירה מוקפת חוטים אדומים שמהם משתלשלים אלפי מפתחות שאסף האמן ברחבי העולם. לצד המיצב מוצג וידיאו ובו מספרים ילדים על זיכרונם המוקדם ביותר.

ישראל: תריסול וצמיג

השנה מייצג את ישראל האמן ציבי גבע (64) בפרויקט בשם "ארכיאולוגיה של הווה", המתחיל כבר מחוץ לביתן שכוסה כולו בצמיגים. בתוכו ישנם אובייקטים, ציורים וחפצי רדי־מייד, שמייצגים את תמצית הישראליות היומיומית, כמו קיר שלם המכוסה תריסולים. הפרויקט מעלה שאלות תרבותיות הנוגעות למקומיות אל מול הגירה, לזהות ולחרדה קיומית.

תגיות