אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש יוני על כנה - ברמה של 0.1% צילום: עמית שאבי

בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש יוני על כנה - ברמה של 0.1%

בנק ישראל אינו ממהר כעת לבצע מהלך נוסף של הפחתת ריבית, שישוב ויחליש את השקל; בנוסף, עליית מחירי הדירות נמשכת והפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות, מגדילה את הביקושים ותורמת בכך להמשך התייקרות הדירות

25.05.2015, 16:00 | אמנון אטד

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1% שאליה היא הורדה לפני שלושה חודשים. במועד בו ביצע את אותה הפחתת הריבית האחרונה הסביר בנק ישראל כי המהלך נועד למנוע את המשך ההתחזקות של השקל מול המטבעות החשובים בעולם. כעת מזכירים בבנק ישראל כי השיקולים להותרת הריבית על כנה כוללים בין היתר את המשך העלייה במחירי הדירות.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף השבוע חזר שער השקל כמעט לרמה שבה היה ערב הפחתת הריבית בסוף פברואר (ירידה של 0.5% בלבד מול שער סל המטבעות). אולם בנק ישראל אינו ממהר כעת לבצע מהלך נוסף של הפחתת ריבית שמטרתו היא לשוב ולהחליש את השקל. הסיבה העיקרית לכך היא שהגורם הנוסף שהצדיק אז את הפחתת הריבית - שורה של מדדים שליליים - לא קיים יותר. ריבית נמוכה יותר מגדילה את הביקושים במשק ופועלת בדרך זו לעליית מחירים ולדחיפת האינפלציה בחזרה אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

סיבה נוספת להשארת הריבית ללא שינוי, כאמור, היא המשך העלייה במחירי הדירות. בחודש מרץ עלו מחירי הדירות ב- 0.6% נוספים, בהמשך לעלייה של 0.4% בחודש הקודם. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 3.8% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים" ולכן מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. 

בחודשיים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור מצטבר של 0.9%, וגם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים התייצבה לאחרונה ברמה של 1.1%. היפוך המגמה בהתפתחות האינפלציה מסמן למעשה את סוף עידן המדדים השליליים, שנבעו בעיקר מאירועים חד-פעמיים כמו ההוזלות היזומות של הממשלה במחירי המים והחשמל, והירידות במחירי הדלק בעולם. ההערכה למדדים החיוביים שצפויים להירשם בחודשים הקרובים תואמת גם את תחזית בנק ישראל, לפיה האינפלציה בפועל צפויה לשוב ולהתכנס כבר במהלך השנה הקרובה אל תוך תחום היעד.

הבנק כותב בהודעתו כי האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים מהמקורות השונים נותרה סביב הגבול התחתון של היעד השנתי, ואילו בציפיות לאינפלציה לשנתיים ולטווחים הבינוניים נרשמה עלייה לכיוון מרכז היעד. כן מציין הבנק כי במחירי הדלק העולמיים חלה לאחרונה התייצבות.

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, צילום: אלעד גרשגורן נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג | צילום: אלעד גרשגורן נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, צילום: אלעד גרשגורן

עוד מציין הבנק כי תמונת הפעילות הריאלית במשק ממשיכה להיות מעורבת, ולהצביע על המשך צמיחה בקצב ששרר בשנתיים האחרונות. התוצר של הסקטור העסקי צמח ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.2%, ושיעור האבטלה הוסיף לרדת. נתוני גביית המיסים מצביעים על המשך הגידול בצריכה הפרטית. לעומת זאת, נתוני היצוא החודשיים במונחים דולריים מצביעים בחודשים האחרונים על התכווצות ביצוא הסחורות ועל היעדר גידול ביצוא השירותים.

בנושא הכלכלה העולמית, מזכיר בנק ישראל כי צמיחת התוצר ברבעון הראשון בארצות הברית הייתה נמוכה מהצפוי, אך ההערכות הן שזו בעיקר תוצאה של גורמים זמניים. בגוש היורו נמשכת התאוששות מתונה, אך המשבר ביוון ממשיך להוות סיכון משמעותי לכלכלת הגוש. במשק הסיני נמשכים סימני חולשה, ונמשכת אי הוודאות לגבי מועד התחלת העלאת הריבית בארצות הברית.

תגובות אנליסטים

"בבנק ישראל מחכים להעלאת הריבית של הפד על מנת לאותת על שינוי של מגמת המדיניות המוניטארית", כך כותב אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות, "עד אז, בבנק ינסו לשמור על רמת הריבית הנוכחית ויאלצו להפחיתה רק אם ירשם תיסוף משמעותי בשקל אל מול סל המטבעות".

אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי, כתב כי "בנק ישראל נמצא בעמדת המתנה אבל אנו ממשיכים להאמין כי הוא ייאלץ להוריד את הריבית בשבועות הקרובים לנוכח מלחמת המטבעות וההרחבות הכמותיות המתרחשות בעולם. ההודעה הינה בהתאם לרוב הצפיות ששררו בשוק אשר צפו כי הנגידה תדחה מעט מהלך של הורדת ריבית לאור החשש מאינפלציית נכסים בשוק האג"ח ובשוק הנדל"ן למגורים. עם זאת, לאור התחזקות השקל מול סל המטבעות בחודשים האחרונים הערכנו כי קיים סיכוי להורדת ריבית ואולי אף להרחבה כמותית במטרה לתמוך בייצוא ובפעילות העסקית במשק המקומי. אנו מניחים כי בחודשים הבאים נוסיף לראות מדדים חיוביים עקב נתונים מעודדים המתפרסמים אודות הפעילות הכלכלית והצריכה הפרטית. עם זאת, המדדים גם עשויים להפתיע כלפי מטה בתמיכתו של השקל החזק ובתמיכת הממשלה החדשה אשר עתידה לבצע צעדים להוזלת יוקר המחיה. במידה שהמדדים לא יהיו חיוביים כפי שמעריכים בשוק ובמידה שגם השקל יוסיף להתחזק מול סל המטבעות, סביר שנראה פעולה נוספת של בנק ישראל בהכרזה הבאה".

תגיות