אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

סטנלי פישר: "להערכתנו הריבית בארה"ב תהיה 3.5% בעוד שלוש או ארבע שנים"

נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן יו"ר הפד כיום אמר היום בכנס בהרצליה כי תהליך עליית הריבית יהיה הדרגתי, אך אין ביכולתו לנקוב בתאריך: "אם הצמיחה הכלכלית תהיה איטית, אנחנו נחכה. ואם הכלכלה תצמח בקצב גבוה, נקבל החלטה"

25.05.2015, 19:35 | שאול אמסטרדמסקי

"מתי הפד יעלה את הריבית שלו? אנחנו מדברים על תחילתו של תהליך שעל פני כמה שנים הריבית תחזור לרמת ריבית נורמלית יותר. זה לא קורה מהיום למחר. ולפי הערכתנו בעוד שלוש או ארבע שנים אנחנו חושבים שהריבית תהיה בסביבות 3.5%. אבל כולם מחכים לצעד הראשון. אבל צריך להבין שבכל מקרה אנחנו מדברים על תהליך הדרגתי, לא על קפיצה. זה יהיה הדרגתי ומאוד איטי", כך אמר היום (ב') סגן יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי ונגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ׳ סטנלי פישר, בכנס של מכון אהרון למדיניות כלכלית במרכז הבינתחומי בהרצליה.

מחירו של הסכסוך מחקר: פתרון שתי מדינות יגדיל את התוצר בכ־120 מיליארד דולר מכון ראנד בחן את ההשלכות הכלכליות של תרחישים שונים בסכסוך הישראלי־פלסטיני. עימות אלים בין הצדדים יעלה לישראל כ־250 מיליארד דולר עמרי מילמן, 9 תגובותלכתבה המלאה

פישר המשיך: "אנחנו לא יודעים מתי זה יתחיל. אנחנו לא רוצים להעלות את הריבית מוקדם מדי, בשביל שלא נגיע למצב שנצטרך שוב להוריד אותה לאחר מכן. מצד שני, ההסתברות שנצטרך להעלות את הריבית בחדות אם נחכה יותר מדי, עולה, ואנחנו לא רוצים להיות גם במקום הזה".

עוד הוסיף פישר לגבי התחזיות: "השווקים חושבים שנתחיל להעלות את הריבית בספטמבר. אבל אנחנו לא קובעים לגבי הריבית לפי תאריכים, אלא לפי המידע הכלכלי שאנחנו מקבלים. אם הצמיחה הכלכלית תהיה איטית, אנחנו נחכה. ואם הכלכלה תצמח בקצב גבוה, נקבל החלטה".

סטנלי פישר במרכז הבינתחומי בהרצליה. "זה לא קורה מהיום למחר", צילום: עמית שעל סטנלי פישר במרכז הבינתחומי בהרצליה. "זה לא קורה מהיום למחר" | צילום: עמית שעל סטנלי פישר במרכז הבינתחומי בהרצליה. "זה לא קורה מהיום למחר", צילום: עמית שעל

הנגיד לשעבר פישר התייחס גם לעליית מחירי הדיור בישראל ואמר: "המערכת הפיננסית שלכם חזקה ולא התמוטטה, אבל בגלל משתנים חיצוניים צריך לשמור על הריבית נורא נמוך, ולכן תהיה לכם בועת נדל"ן. ואם תסתכלו מסביב לעולם תגלו שישראל היא לא היחידה עם מחירי דיור עולים, זה גם באוסטרליה, בסינגפור ובמדינות נוספות". לדבריו, "התנאים הבין לאומיים חייבו את הפחתת הריבית לרמה מאוד נמוכה, ולאנשים לא היתה בעיה ללוות כסף בשביל לקנות דירות ובתים".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
ל- 3 ו- 4 - קשה לחזות מתי זה יתפוצץ
כי עד עכשיו כולם בודקים את מספר המשכורות הממוצעות הנדרשות לרכוש דירה ולא את גובה ההחזר החודשי הצפוי של המשכנתא ביחס לשכר הממוצע. עליית ההחזר החודשי הוא הרבה יותר מתון מקצב עליית המחירים בגלל ירידת הריבית. נניח שהריבית תעלה בשני אחוזים. במקרה של משכנתא של מיליון ש"ח כששליש ממנה הוא צמוד לפריים התוספת לתשלום החודשי תסתכם בקצת יותר משלוש מאות ש"ח. מי שלוקח משכנתא כזו עכשיו צפוי להחזר חודשי של 5000 ש"ח בערך (נניח שהשאר נלקח ל- 20 שנה בקל"צ של 3%). מה זו כבר תוספת של עוד שלוש מאות ש"ח ביחס להחזר החודשי? לא הרבה. לא שאני מזלזל בסכום אבל זה לא ישבור את הלווים. מצד שני, מי שלוקח היום משכנתא נהנה מתנאי מימון טובים מאוד. בהנחה שהריבית תעלה (ויחד איתה גם התשואות לאג"ח ממשלתי לטווח ארוך) בממוצע של שני אחוז, אז מי שייקח באותו יום משכנתא של מיליון ישלם כ- 1000 ש"ח יותר ממי שלוקח היום, כאשר הקל"צ יעלה ב- 700 ש"ח בערך. אז מי שלוקח היום משכנתא של מיליון ש"ח ישלם בעתיד 5300 ומי שייקח אחרי עליית הריבית ישלם כ- 6000 ש"ח - תוספת של 13%. בהנחה שמי שייקח בעתיד משכנתא ירצה שההחזר החודשי שלו יהיה 5300 ש"ח עם אורך חיים זהה - הוא יוכל לקחת משכנתא בגובה של בערך 100 אלף שקל פחות, כלומר 900 אלף ש"ח. הסכומים הם די מדוייקים. תבדקו אותי. ועכשיו לשאלה המרכזית: במידה והריבית תעלה בשני אחוזים, האם מחירי הדירות יירדו ב- 100 אלף ש"ח? נניח שהמיליון ש"ח משכנתא מייצגים 60% מהנכס. 100 אלף ש"ח הם 6% מערך הנכס. האם המחירים יירדו ב- 6%? קשה לי להאמין שזה יכול לקרות מבלי שתינתן תמיכה בדמות תנופה בבניה. אבל האם הם יכולים להיעצר ואולי לרדת ב- 2%-3%? בוודאי. מה שכן, כל עוד הריבית על פקדונות בבנק היא אפס, מי שקונה נכס היום מנצל תשואה של כ- 3%-3.5% על דמי שכירות. כלומר, ירידה של 3% במחירי הדיור כל שנה באופן עקבי זה משהו שהציבור יכול לעמוד בו. ואם הריבית תעלה, אז ירידת מחירים של 5% בשנה למשך 3 שנים זה גם משהו שמי שקנה דירה עכשיו לא ירגיש מקופח. העיקר שיהיה לנו בהצלחה.
יניב , רמת גן  |  26.05.15
8.
"המערכת הפיננסית שלכם"
איזה מילים יש לנגיד לשעבר "המערכת הפיננסית שלכם" לא שלנו !!! , הרי מי היה הדמות הדומיננטית במערכת הפיננסית שלכם , לא אנוכי אני קטונתי ולא יכול להתערב רק לתת דוגמאות מהצד , כנראה שזאת פליטת פה אבל עדיין צורם מאד לאוזן שאדם כזה לא לוקח אחריות והופך את הטעיות שלו לשלכם !!!
26.05.15
7.
אדם מביש שגרם לחורבן
תעלומה הכיצד אדם זה שכשל ונתן יד לזשוד שכר ופנסיות במוסד חשוך זה. נתן יד לאבטלהסמויה והיה. בובת קש בידי ועד בריוני שמימנו בעשרות מיליונים גרם לכולנו חורבן וכאוס והלך מבלי לעמוד לדין.חיבת לקום ועדת חקקירה על הפשע הכלכלי שאדם זה נתן יד.
אליפז וגמלאי צהל  |  26.05.15
6.
ה"פד" לא יעלה את הריבית בטווח הנראה לעין. הבורסות בארה"ב יודעות את זה מצוין
סטנלי יכול להמשיך "לרמוז" / "לאותת" / "להתכוון" אבל, הוא לא מעיז להעלות את הריבית. הוא יודע שהוא כבר "איחר את הרכבת". הבורסות בארה"ב התנפחו מאד, והן שלחו מסר חד-משמעי שהן יתרסקו מגובה רב, אם הריבית תעלה. לכן, סטנלי פישר יכול להמשיך ללהג ו"לעבוד" על הציבור הרחב, איך "יום אחד", "אי-שם" תעלה ריבית ה"פד". הבורוסת יודעות שהריבית לא תעלה ולכן, הן ממשיכות להתנפח בנחת. הריבית האפסית של ה"פד" מיטיבה מאד עם בעלי הנכסים והעשירים, שמתעשרים עוד יותר. מעמד הביניים משלם מחירים גבוהים.
אחת העם  |  26.05.15
לכל התגובות