אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ עליזה לביא הגישה הצעת חוק לפירוק בזק צילום: רמי זרנגר

ח"כ עליזה לביא הגישה הצעת חוק לפירוק בזק

גלעד ארדן, שהתמנה לשר, הודיע שלא יגיש את ההצעה. במקומו הודיע ח"כ איתן כבל שיעשה זאת, אך ח"כ לביא מיש עתיד הקדימה אותו והגישה כבר היום הצעה לפיצול החברה

26.05.2015, 13:14 | אופיר דור

חברי הכנסת מהאופוזיציה מתחרים על הצעת החוק לפירוק חברת בזק לאחר שגלעד ארדן, שהתמנה אתמול לשר לביטחון פנים, הודיע כי לא יגיש אותה לבסוף. ארדן אינו יכול להגיש הצעת חוק פרטית נגד עמדת הממשלה לאחר שהצטרף אליה, אך אמר כי הוא יתמוך בהצעת חוק אם תוגש על ידי האופוזיציה.

קראו עוד בכלכליסט

 
השר גלעד ארדן אתמול בדרך להשבעתו בכנסת, צילום: עמית שאבי השר גלעד ארדן אתמול בדרך להשבעתו בכנסת | צילום: עמית שאבי השר גלעד ארדן אתמול בדרך להשבעתו בכנסת, צילום: עמית שאבי

ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הודיע הבוקר כי הוא מרים את הכפפה ומתכוון להגיש לכנסת הצעת חוק לפירוק בזק בתוך חודש. אולם ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) הקדימה אותו והניחה על שולחן מזכירות הכנסת את ההצעה כבר היום.

לביא מציעה תיקון קצר אחד בלבד לסעיף אחד בחוק התקשורת לפיו "ראה הממונה על ההגבלים העסקיים כי בזק פועלת למניעת תחרות בתחום הבזק, בין היתר באמצעות הפרת תנאי רישיונה, יהיה בסמכותו לפעול להגברת התחרות בתחום התשתית רחבת הפס".

בדברי ההסבר להצעה של לביא נכתב כי "הצעת החוק נועדה לתת בידי הממונה על ההגבלים העסקיים כלי משמעותי להבטחת התחרות בשוק התקשורת שיאפשר לו למנוע את שליטתה המונופולית של בזק בתחום התשתית, ככל שהיא אינה מאפשרת את הגברת התחרות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי".

לביא התייחסה להחלטתו של ארדן לסגת מהגשת ההצעה ולפיטוריו של מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר שהוביל את הרפורמה בתקשורת הקווית על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמרה כי "לא ייתכן שמהלך כל כך חשוב להורדת יוקר המחיה ייעצר בשל אינטרסים פוליטיים. הצעת החוק תשים קץ לקשיים שמערימה חברת בזק על יצירת התחרות בשוק התקשורת, בניגוד להחלטה על יישום רפורמת פס הרחב. בזק מונעת מהלך הכרחי שנועד לטפל ביוקר המחיה. חובה עלינו להמשיך ולהיאבק למען יישום רפורמת שנועדו להיטיב עם האזרחים, גם למורת רוחם של גופים עסקיים גדולים וחזקים או גורמים פוליטיים אינטרסנטים".

החל ב-17 בפברואר בזק מאפשרת למתחרים להשתמש ברשת האינטרנט שלה כחלק מהרפורמה בשוק הקווי. כך יכולים ספקי האינטרנט למכור חבילות משולבות של תשתית וספק אינטרנט במחיר אחד. אולם בניגוד לדרישות משרד התקשורת בזק טוענת כי אינה יכולה לפתוח את רשת הטלפוניה הקווית שלה לשימוש מתחרים מבחינה טכנולוגית.

עם זאת, כבר היום חוק ההגבלים העסקיים מאפשר לממונה לפנות לבית הדין להגבלים ולבקש ממנו להורות למונופול לבצע מכירת נכס או פיצול פעילות. הוא רשאי לעשות זאת אם הוא סבור שהציבור נפגע באופן משמעותי מפעילות המונופול, ושזוהי הדרך היחידה לקדם תחרות בשוק. כך שהצעת החוק של לביא אינה מחדשת דבר למעשה.

על פי הצעת החוק שארדן הודיע שיקדם, תישאר בזק חברת תשתית בלבד שלא תמכור שירותים ישירות לצרכן. בזק תחויב למכור את מרכיב השירות הישיר לצרכן כמו גם את אחזקותיה בתחום התוכן, כמו אתר וואלה.

ארדן אמר כי "בשנים האחרונות נקטה בזק בכל פעולה אפשרית כדי לתקוע ולעכב את יישום הרפורמה, שתוזיל בעשרות אחוזים את העלויות לציבור. לכן הגעתי למסקנה שהדרך הנכונה להתמודד עם מונופול כה עוצמתי היא לחייב את בזק למכור את כל אחזקותיה בתחום התוכן והשירותים ולהשאירה כחברת תשתית בלבד".

"היה יותר זול לטוס לארה"ב מלהתקשר לשם"

מוקדם יותר אמר כבל ל"כלכליסט" כי "הוא עדיין לומד את הנושא ולא בטוח שהצעת החוק שיגיש תהיה זהה לזו שיזם ארדן אך העיקרון המרכזי יישאר והוא הפרדה בין תשתית לשירותים כדי לעודד תחרות ולהוריד מחירים. כשהייתי צעיר היו צוחקים שיותר זול לטוס לארצות הברית מאשר להתקשר לשם. אבל מאז השוק נפתח וקמו חברות מתחרות. שוק התקשורת חייב להמשיך להתייעל". לדברי כבל, מאז שנודע הבוקר כי הוא זה שיגיש את ההצעה הוא כבר קיבל פניות מהלוביסטים של חברת בזק.

ח"כ איתן כבל, צילום: שאול גולן ח"כ איתן כבל | צילום: שאול גולן ח"כ איתן כבל, צילום: שאול גולן

לדברי כבל, "הצעת החוק שלו תנסה למצוא איזון בין טובת הציבור לבין הגנה על העובדים של בזק, שאין לי דבר וחצי דבר נגדם". כבל הוסיף כי "אם לא הייתי מאמין שלהצעת החוק יש סיכוי, לא הייתי הולך על זה. לעיתים הצעת חוק פרטית גורמת לממשלה להציע הצעה משלה וזה גם טוב. המטרה היא לייצר דיון ושיח שיעודד פעולה ויגרום לטלטלה בשוק".

התקדים של פירוק מפעיל התקשורת המרכזי מגיע מבריטניה, שם פוצלה בריטיש טלקום BT לחברת תשתית ולחברת שירותים. בישראל שמר משרד התקשורת את הנושא של פיצול בזק כאיום בלבד, אם החברה לא תשתף פעולה עם היוזמה לפתיחת רשת התקשורת שלה לשימוש מתחרים.  

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
הציבור חשף את הדרך העקומה של מ. התקשורת להתמודד עם המדיניות שמ.התקשורת קבע
הדרך העקומה של משרד התקשורת להתמודד עם המדיניות שהוא קבע לגבי פיקוח התעריפים על הטלפוניה של בזק: במקום לאפשר לבזק להוזיל את תעריפי השיחות לטובת לקוחותיה ולטובת התחרות מודיע משרד התקשורת כי לא יעדכן את תעריפי בזק כלפי מעלה בשיעור של 2%-4%. עדכון התעריפים הוא חלק מנוסחה שנקבעה לפני למעלה מעשור על-ידי פרופ' ראובן גרונאו, והיא אמורה לאפשר את ייקור תעריפי החברה בהתאם לנוסחה קבועה שמשקללת מספר פרמטרים. אלא שב-4 השנים האחרונות המשרד לא מייקר את תעריפי החברה בגלל שאף אחד מהשרים לא רצה להיראות כאילו הוא מייקר את תעריפי התקשורת לצרכנים, ולכן בניגוד למדיניות המשרד, בוטל העדכון כל שנה מחדש. אלא שביטול העדכון מלמד עד כמה מדיניות המשרד ארכאית לגבי הפיקוח על בזק, משום שבידו השנייה המשרד מונע מבזק להוריד מחירים, וכמעט כל בקשותיה לאישור סלי תעריפים מוזלים נדחות כל פעם מחדש. אז מצד אחד משחררים הודעה לתקשורת ומתגאים בכך שלא מעלים את תעריפי בזק על-פי נוסחת העדכון - ומצד שני לא מאשרים לחברה להוריד מחירים, כי חוששים שהורדת התעריפים תפגע בתחרות. יוצא איפה שמשרד התקשורת הוא זה שכופה על בזק תעריפים גבוהים, מחשש שתעריפים נמוכים יביאו לפגיעה במתחרותיה. איך שלא מסתכלים על זה, הציבור יוצא נפגע, כי ברור שהמחירים המפוקחים של בזק גבוהים מדי, כך שלמעשה למשרד יש אחריות לרווחיות הגבוהה שמציגה החברה, ומצד שני התחרות לא מגיעה לשיאה, משום שבזק לא יכולה להתחרות ולהוריד מחירים. החשש של המשרד מפני הורדת תעריפים בבזק מבוסס ובמידה רבה אולי צודק, וזאת משום שמצב מתחרותיה של בזק הוא בכי רע. כל חברות התקשורת נמצאות היום בנסיגה מלבד בזק. המתחרות הפוטנציאליות של בזק כמו סלקום ופרטנר מוגבלות ביכולת שלהן להתחרות בבזק, על רקע הפגיעה הקשה ברווחיות הסלולר. יוצא שהיום משרד התקשורת אוכל את פירות הבאושים של מדיניותו מלפני 4 שנים, משום שכאשר היה צריך להכניס את חברות הסלולר לתחרות בשוק הקווי, וכאשר היו להן מקורות ורווחיות לעשות זאת לפני כמה שנים, הוא עיכב את כניסתן, משום ש"התברבר" במשך שנים בהשלמת המדיניות שתאפשר זאת. כעת, כשמצבן הולך ונשחק, והן לפני הפסדים, המשרד מצפה שהן ייכנסו לשוק הקווי ויתחרו בבזק. המחיר שאנו משלמים, כאמור, הוא בכך שקיים חשש גדול שהורדת מחירים בבזק תפגע קשות בתחרות שרק מתחילה בשוק הקווי, ולכן רוב הציבור לא יכול ליהנות מתחרות משוכללת עד הסוף. האם היתר לבזק להוריד תעריפים יהרוס את התחרות המתפתחת? כששואלים את מתחרותיה, התשובה ברורה. אבל אם ישאלו את הצרכנים - לא בטוח שהתשובה תהיה זהה.
גלעד נחמיאס  |  28.05.15
17.
סערה בכוס תה
מצד אחד כובלים את ידיה של בזק בכך שמחייבים אותה לגבות מחיר גבוה על השרותים שהיא מספקת, הרי מי שקובע את המחירים של בזק זה משרד התקשורת. מצד שני מאפשרים לחברות ענק כגון סלקום ופרטנר להתלבש על תשתיות בזק במחירים אפסיים ולייצר רווחים נאים ללא מאמץ או השקעה מצידן. מדהים שלא מתעסקים כלל עם הוט שבכלל אינה מאפשרת שימוש ברשת שלה (בזק מאפשרת התניידות אוטומטית). תפקחו את העיניים.... פופוליזם זול , על חשבון הציבור.
אברהם  |  26.05.15
15.
בישראל הפופוליזים גובר על הגיון בכל קבלת החלטות בתחום התקשורת והתשתיות!גועל נפש
צעדיו התקשורתיים של כחלון/ארדן ועליזה לביא יתקבלו בתשואות ע"י נשיאי ביילורוס, רוסיה וגם מדינות ערב. צעדים אלה בהפסקת ההשקעות בתשתיות כאן ו"הלאמת" תשתיות 3 חברות הסלולר ו-2 בעלות תשתית קווי/אינטרנט מקדמים את ישראל לשאר מדינות ערב. זה מקומנו ואלו הם מנהיגנו שאותם אנו מממנים מכספינו .... איכסססססססססססססססססססססססס
@@@####@@@  |  26.05.15
לכל התגובות