אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבן שלך משתמש באפליקציה הזאת? שישכח מתעודת בגרות צילום: סי די בנק

דו"ח טכנולוגי

הבן שלך משתמש באפליקציה הזאת? שישכח מתעודת בגרות

מחקר חדש מגלה שניתן לנבא ציוני תלמידים דרך ניתוח אופי השימוש שלהם בסלולרי - במחיר הפרטיות והשפיות שלהם, מדיניות עדכון מערכות ההפעלה של מיקרוסופט מסבכת את ממשלת בריטניה וטרנד מוזר שוטף את טוויטר: זימון שד מקסיקני

27.05.2015, 14:28 | יוסי גורביץ

הסלולרי אמר שתצטרך לחזור על שנה ב'

ציון ה-GPA, שבהשאלה גסה נקרא לו פה ממוצע מבחני הבגרות, הוא אחד הנתונים החשובים בחייהם של תלמידי תיכון בארה"ב - על כל פנים, אלה מהם שרוצים להמשיך לאקדמיה. הוא מדיר שינה מעיניהם, או על כל פנים מעיני הוריהם. עכשיו מציעים להם כמה חוקרים להתקין להם אפליקציה שתחשב מראש, בדיוק ניכר, את הציון העתידי שלהם.

איך זה עובד? ובכן, האפלקציה תשתה את כל המידע על החיים של התלמיד; היא תדע כמה זמן הוא מקדיש לשינה, לפעילות חברתית, לפעילות ספורטיבית, ללימודים. היא תנסה לגלות כמה מלחיצה אותו סוגיית הלימודים ואיך הוא מתמודד עם העניין - והיא תשתמש לשם כך בכל האפליקציות שהוא מתקין על הסמארטפון.

אתה משתמש יותר מדי באפליקציות של חיפוש כרטיסי הופעות בזמן שהבחינות מתקרבות? היערך נפשית לכך שתצטרך לחזור על חלק מהבחינות. אין לך חיי חברה? אתה לומד כל היום? 8200 מחכה לך, מותק. בשלב מסוים, אחרי שניתחה כבר כל אספקט אפשרי בחיי התלמיד, תוכל האפליקציה להגדיר לו מה יצטרך לשנות בחייו כדי לשפר ציון במקצוע ספציפי.

האם שווה למורים להשקיע בילד שלכם? האפליקציה תדע, צילום: shutterstock האם שווה למורים להשקיע בילד שלכם? האפליקציה תדע | צילום: shutterstock האם שווה למורים להשקיע בילד שלכם? האפליקציה תדע, צילום: shutterstock

האפליקציה פותחה בידי מכללת דרטמות' ואוניברסיטת טקסס - גופים עם קצת יותר מוסר מחברות האפליקציות הממוצעות. ואולם, ברגע שהטכנולוגיה קיימת, שום דבר לא מונע מאחרים לשכפל אותה. במקרים אלה, המידע שייאסף יכול לעבור לידי מפרסמים, שיפצחו בחגיגות; מדובר בניטור מעמיק יותר ממה שעושה אפילו פייסבוק.

לא מן הנמנע שאם הרעיון הזה יתפוס, מוסדות אקדמיים יתחילו להשתמש ביישומים כאלה בעצמם. מצידם, צריך להציג כמה שיותר בוגרי מסלולים. ויש לאוניברסיטאות אינטרס לגלות מי מהנרשמים הם בעלי סיכוי גבוה להצטיין ומי פחות. אז כן, המצטיינים מטבעם יקבלו אישור נוסף ליכולותיהם - אבל מה יהיה על האחרים, שהם בעצם רוב התלמידים והסטודנטים? מעל ראשיהם תרחף חרב דיגיטלית, שעשויה לגרום ליותר לחץ במקום לצמצם אותו - ולפגוע בציונים או אפילו בסיכויי ההרשמה שלהם למסלול אקדמי.

הפצצה המתקתקת של XP מתחילה להתפוצץ

לפני כשנה הפסיקה מיקרוסופט את התמיכה במערכת ההפעלה הוותיקה שלה, ווינדוס XP. זו יצאה לשוק ב-2001 והיתה לה יופי של תקופה. אבל 13 שנה זה לא משהו שמערכת הפעלה אמורה לעמוד בו, ואחרי שורה של אזהרות מיקרוסופט הפסיקה את התמיכה. ממשלת בריטניה קנתה עוד שנה של תמיכה, בתשלום, אבל גם זו נגמרה.

עכשיו נשארה הממשלה הבריטית עם אלפי מחשבים מופעלי XP ללא תמיכה, מה שאומר שכל זב ומצורע שקרא איך להוריד כמה תוכנות מהרשת יכול לעשות שמות במערכות ממשלתיות. בין משרדי הממשלה החשופים: משטרת לונדון, רשות המסים, שירות הבריאות של סקוטלנד, כמו גם שירותי בריאות באנגליה.

ווינדוס XP, צילום מסך: Windows ווינדוס XP | צילום מסך: Windows ווינדוס XP, צילום מסך: Windows

בממשלה אומרים שהם הצליחו להעביר את רוב המחשבים בזמן למערכת מתקדמת יותר, ומפצירים בנואשות בשירותים שטרם עשו את המתבקש לשדרג את עצמם לפני שאיזה האקר מנוזל יהפוך אותם לבדיחה ואת המידע הציבורי לסחורה. במילים אחרות: סביר להניח שזה כבר קרה - ופשוט עדיין לא נחשף.

צוקרברג? ראוס!

חמש חברות גרמניות הסירו את כלי הריגול הפופולרי של פייסבוק, המכונה כפתור הלייק, מהאתרים שלהן. ההחלטה התקבלה אחרי שגוף צרכני גרמני במערב המדינה הזהיר את החברות ששימוש בכפתור מהווה עבירה על חוקי הפרטיות הגרמניים.

ההחלטה הזו מגיעה כחודש לאחר שהרגולטור הבלגי מצא שכפתור הלייק הוא כלי מעקב בלתי חוקי, שמפר את התקנות האירופיות. כפתור הלייק של פייסבוק מאפשר לחברה לעקוב אחרי כל משתמש שהגיע לעמוד בו יש כפתור, בין אם הוא משתמש פייסבוק ובין אם אינו משתמש פייסבוק. על ידי מעקב אחרי המשתמש בין העמודים שבהם מותקן המרגל שלה, פייסבוק יכולה לבנות פרופיל צרכני של הגולש ולמכור את המידע למפרסמים.

מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, צילום: בלומברג מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק | צילום: בלומברג מארק צוקרברג, מנכ"ל פייסבוק, צילום: בלומברג

עוד ב-2011 הזהיר רגולטור גרמני אחר מההתנהלות הזו של כפתור הלייק ואיים בקנסות על אתרים שישתמשו בו - אבל אף אחד לא עשה עם זה כלום. עכשיו, ארגון צרכנים מפעיל לחץ כבד מספיק על חברות עד שהן מפסיקות להשתמש בו.

פייסבוק, כהרגלה, מזגזגת: ב-2011 היא טענה שהכפתור בכלל לא מאפשר ריגול. לרגולטור הבלגי היא אמרה שמדובר בבאג. מה תעשה עם הטענות החדשות? כנראה שתתעלם או תגהק שקר חדש. החרם על כפתור הלייק נחמד וצריך להדאיג בכירי הרשת החברתית. אבל בפועל, כל זמן שהחברה לא חוטפת קנס במיליארדים, כלום לא ישתנה.

 

קוטל טרולים אוטומטי

המשחק League of Legends, כמו לא מעט משחקים מרובי משתתפים, סובל מבעיה של טרולים: יצורים בלתי נסבלים, לעתים דמויי אדם, שנראה שההנאה העיקרית שלהם בחיים מגיעה מפגיעה בהנאתם של אנשים.

נוסו כבר שלל פתרונות, כולל הפתרון הסיזיפי של חתול ועכבר: מנה מודרטור וצפה בו מנסה להתמודד עם טרול שמשנה זהויות ושמות, עד שהמודרטור מתחרפן ומתפטר, או לחילופין מתחרפן ומפעיל את סמכויות ההשעיה שלו ברגע שמישהו, לא משנה מי, מעצבן אותו. עכשיו מנסים שם מערכת אוטומטית, שאמורה ללמוד את ההתנהגות של הטרולים ולטפל בהם מיד.

הטרולים נהנים מלעצבן אתכם הטרולים נהנים מלעצבן אתכם הטרולים נהנים מלעצבן אתכם

המערכת אמורה ללמוד מכל תלונה שמוגשת לה מהם הביטויים הבעייתיים, ובהתאם להעניש את השחקנים הבעייתיים. בחברה מזהירים ששימוש חריג בביטוי שנאה - שילוב של הומופוביה, גזענות, סקסיזם ואיומים - יכול להוביל להשעייה מיידית.

מערכת כזו אכן צפויה לטפל ברוב הטרולים, שיעברו לחפש טרף קל יותר. אבל חלק מהם יגלו תוך זמן חסינות, ויתחילו להפעיל את המערכת נגד עצמה - למשל, לשכנע אותה שביטויים תמימים הם ביטויי שנאה, ולצפות בהנאה איך שחקנים שלא עשו כלום מושעים. 

קצרצרים

1. השגעון החדש בטוויטר הוא לנסות לזמן דמון מקסיקני בשם צ'ארלי. יש לציין שלא מדובר בשם מקסיקני במיוחד ושהמקומיים מעדיפים את קרלוס. השיטה היא לשים שני עפרונות זה על זה, כשעל אחד מהם רשום "כן" ועל השני "תגיד לי, אתה דפוק?" ואז שואלים את הדמון אם הוא נוכח. לטענת המאמינים, או המעמידים פני מאמינים, אם צ'ארלי נוכח העפרון עם ה"כן" אמור להסתובב. עלו מספר גדול של ציוצים בנושא, יש כבר האשתג, סרטוני Vine, וכמובן ההיסטריה הבלתי נמנעת של הימין הדתי בארה"ב, שלא מוכן לקבל התחממות גלובלית או אבולוציה אבל לגמרי מוכן להאמין שאפשר לזמן דמון מקסיקני עם שם אנגלו-סקסי באמצעות שני עפרונות.

הצייצנים מציקים לשדים הצייצנים מציקים לשדים הצייצנים מציקים לשדים

2. עוד יום, עוד מכה לאובר: בית המשפט באיטליה אסר על חברת המוניות שמתעקשת שהיא לא חברת מוניות (ושעובדים שלה הם לא עובדים, ושבהתאם היא לא מחויבת לשום חוק) להפעיל את התכנית שלה שמאפשרת לנהגים בלתי מורשים לשמש כנהגי מוניות. בית המשפט מצא שזו תחרות בלתי הוגנת עם נהגי המוניות הרגילים, שצריכים לעמוד בשורה של תנאים נוקשים לקבלת רשיון. האיסור האיטלקי מצטרף לאיסורים דומים שכבר הוטלו בגרמניה, צרפת, ספרד וחלקים ניכרים מארה"ב.

 

3. חברת פיליפס, שפיתחה נורות חכמות ועכשיו לא כל כך יודעת מה לעשות איתן, עלתה על רעיון מבריק: לרשת סופרמרקט בנורות שלה, וכאשר הלקוח יגיע אליו עם האפליקציה המתאימה וינסה למצוא מוצר, הוא יקליד אותו והאורות יתחילו להבהב ויכווינו אותו למדף הנכון. מה יקרה כש-200 לקוחות ישתמשו בשטיק הזה באותו הסופר? פיגוע אפילפסיה המוני, זה מה.

תגיות