אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת השרים שוב אישרה את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן צילום: בלומברג

ועדת השרים שוב אישרה את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן

אחרי האישור הקודם לא ניתן היה להמשיך לאישור הכנסת עקב הבחירות; ההמלצות המרכזיות של הוועדה נוגעות להגבלת השימוש במזומן ובצ'קים, וקידום השימוש באמצעים אלקטרוניים. כצעד משלים הוועדה המליצה לחייב את הבנקים לשווק ולהנפיק כרטיס דביט

31.05.2015, 16:41 | תומר ורון
ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את המלצות ועדת לוקר - הוועדה לצמצום השימוש במזומן. למעשה, זו הפעם השנייה שתזכיר החוק של המלצות הוועדה מאושרת בוועדת השרים לחקיקה אך בפעם שעברה הקדמת הבחירות מנעה מתזכיר לעלות לאישור הכנסת ולכן נדרשה הוועדה הנוכחית לאשרו שוב. כעת הוא יעלה לכנסת בכדי לקבל אישור סופי.

קראו עוד בכלכליסט

הוועדה בראשות הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, גיבשה מתווה מדיניות לצמצום והגבלת השימוש במזומן כאמצעי תשלום במשק לפני כשנה כאשר היעד המרכזי היה מלחמה בהון השחור ובהלבנת ההון. במקביל, המלחמה בהון השחור תביא להגדלת הכנסות המדינה שכן מחקר של הבנק העולמי שהתפרסם בעבר העריך כי היקף הכלכלה השחורה בישראל מביא לאובדן הכנסה ממסים של 50-40 מיליארד שקל.

ההמלצות המרכזיות של הוועדה נוגעות לשלושה תחומים: הגבלת השימוש במזומן, הגבלת השימוש בצ'קים, וקידום השימוש באמצעים אלקטרוניים. כך הוטלה מגבלה על עסקאות במזומן בסכום של מעל 10,000 שקל, כאשר המטרה היא שבעתיד סכום זה יירד ל- 5,000 שקל. תיירים המבקרים בישראל יוכלו לבצע רכישות במזומן ללא הגבלה, כאשר ברכישות מעל 25,000 שקל יהיה המוכר הישראלי חייב בדיווח לרשות המסים.

המלצות הוועדה מתייחסות גם להגבלת השימש בצ'קים מתוך ראיה שאלו משמשים תחליף למזומן. הוועדה המליצה להגביל את האפשרות לפרוע צ'ק שסוחר יותר מפעם אחת. בטווח הקצר ניתן יהיה להסב צ'קים פעם אחת ובתנאי שכל פרטי הנסב יפורטו. בשלב הבא, לא ניתן יהיה להסב צ'קים כלל, למעט הסבה לגוף פיננסי מפוקח.

כצעד משלים הוועדה המליצה לחייב את הבנקים לשווק ולהנפיק כרטיס דביט – כרטיס חיוב מיידי. הדביט דומה לתשלום מזומן אלקטרוני כאשר התשלום יורד מחשבון הלקוח בתוך 3 ימים מיום הרכישה ועובר באופן דומה לבית העסק, וזאת בניגוד למצב הנהוג כיום בו התשלומים מועברים רק בתחילת החודש העוקב לרכישה עצמה.

חברי ועדת המזומן. מימין לשמאל: אמיר ברקן, אור סופר, מני יצחקי, משה אשר, הראל לוקר, פול לנדס, רז נזרי, עירית מנדלסון, יהודה שפר, צילום: חיים צח/ לע"מ חברי ועדת המזומן. מימין לשמאל: אמיר ברקן, אור סופר, מני יצחקי, משה אשר, הראל לוקר, פול לנדס, רז נזרי, עירית מנדלסון, יהודה שפר | צילום: חיים צח/ לע"מ חברי ועדת המזומן. מימין לשמאל: אמיר ברקן, אור סופר, מני יצחקי, משה אשר, הראל לוקר, פול לנדס, רז נזרי, עירית מנדלסון, יהודה שפר, צילום: חיים צח/ לע"מ

כחלק מרפורמת הדביט, כלל תזכיר החוק שעבר היום בוועדת השרים סעיף המאפשר לממונה על ההגבלים לקבוע באופן בלעדי את העמלה הצולבת על עסקאות דביט. העמלה הצולבת היא העמלה שמשלמת חברת כרטיסי האשראי לחברה שהנפיקה את הכרטיס שאיתו בוצעה העסקה. על בסיס עמלה זו נקבעת עמלת בית העסק, שגובה חברת כרטיסי האשראי מבעל העסק, ולכן היא מכונה גם מחיר הרצפה — המחיר שקובע את רמות המחירים לשוק. כיום שיעור העמלה הצולבת

נקבע במסגרת הליך שיפוטי של אישור הסדר כובל בבית הדין להגבלים עסקיים.

בתזכיר נכתב כי "קביעת עמלה צולבת על ידי הממונה על הגבלים עסקיים בהליך מינהלי צפויה להוות חלופה עדיפה על פני קביעת העמלה במסגרת של הליך שיפוטי, ולאפשר למשק ליהנות מהתועלות שבקביעת עמלה צולבת באופן מהיר ומדויק, ובכלל זה הגברת התחרות בין חברות כרטיסי החיוב, הגברת רמת האבטחה, וצמצום השימוש במזומן".

תזכיר החוק מגיע לאחר שלפני מספר חודשים הסתיים תהליך ארוך וממושך של הורדת העמלה הצולבת והתייצבותה על 0.7%. כעת, אם התזכיר יעבור את הכנסת, המונה יוכל לקבוע את מחיר העמלה בעצמו באופן בלעדי וללא התדיינות משפטית עם חברות כרטיסי האשראי. על פי המלצות הביניים לרפורמת הדביט שפרסם בנק ישראל בחודש פברואר האחרון, העמלה הצולבת על עסקת דביט תעמוד בשלב הראשוני על 0.3% ולאחר מכן תשתנה על פי החלטת הממונה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
השכירים ובטח העצמאים צריכים ללחוץ לשימוש בלעדי בכרטיסי דביט
בנק ישראל מחוייב לספק "מטבע עובר לסוחר", והיום הוא מוציא הון תועפות כדי לנפק מטבעות ושטרות קשים לזיוף. אם ישקיע עשירית מזה בהנפקת "מטבע עובר לסוחר" וירטואלי ובטוח - המשק ירוויח - קודם כל מהפחתת הפשיעה הכלכלית והפלילית ואחר כך - מהגברת התחרותיות וירידת המחירים. לבסוף הרווח המשמעותי ביותר עשוי להיות ממכירת הידע ומוצרי טכנולוגיה סביב ההנפקה, השימוש והאבטחה של הכסף הוירטואלי למדינות נוספות שילכו בדרך זו.
כרטיס דביט  |  31.05.15