אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכישת ערוץ 10 תהפוך את קבוצת RGE לכוח כלל־ענפי

ניתוח כלכליסט

רכישת ערוץ 10 תהפוך את קבוצת RGE לכוח כלל־ענפי

צירופו של ערוץ 10 לאימפריית הערוצים של קבוצת RGE של לן בלווטניק מעניק לה כוח משמעותי מול הלקוחות העיקריים שלה - חברות הכבלים והלוויין. בינתיים גם זכייניות ערוץ 2 אמורות לדאוג מהאפשרות שתכנים מערוצי הספורט והילדים יעברו לערוץ המסחרי

01.06.2015, 08:44 | אופיר דור

כשנודע שקבוצת RGE של לן בלווטניק, אודי רקנאטי ואביב גלעדי רוכשת את ערוץ 10 לא נרשמו יותר מדי פרצופים מופתעים בענף התקשורת. הקבוצה, המחזיקה כיום בערוצי ספורט 5, ערוץ הילדים, ערוץ לוגי ונכסים תקשורתיים נוספים, מעולם לא הסתירה את שאיפות הגדילה שלה. היא גם עמלה לא מעט על הרחבת כוחה בשוק התקשורת הישראלי בשנים האחרונות, תוך ביסוס על החיבור בין העוצמה הפיננסית של בלווטניק ורקנאטי והניסיון התקשורתי הענף של גלעדי.

קראו עוד בכלכליסט

ראשית מתחה RGE ככל האפשר את הנכס הראשוני שלה בתחום הספורט - ערוץ ספורט 5 - שהתפצל לאימפריה של חמישה ערוצים שונים נוסף לאפליקציית מובייל, למגינת לבם של הצופים שנאלצו להגדיל את ההוצאה החודשית שלהם כדי ליהנות מכל התכנים. לאחר מכן הבינו בקבוצה שבמדינה מכורה לאקטואליה כמו ישראל ההמשך הטבעי הוא כניסה לתחום החדשות, והכריזו על כוונה להתמודד במכרז לערוץ החדשות הייעודי. אלא שיציאת המכרז התעכבה שוב ושוב, וכעת RGE החליטה לנצל הזדמנות ולרכוש את הדבר הקרוב ביותר בשוק - ערוץ 10.

פגיעה ב־HOT ו־yes

ההתרחבות הזו של RGE אמורה להדאיג קודם כל את הלקוחות העיקריים שלה, חברות הכבלים והלוויין HOT ו־yes. היחסים בין הצדדים תמיד היו מתוחים, וכך למשל ב־2009, במהלך המשא ומתן לחידוש ההסכם עם yes, לא היססו ב־RGE לאיים בהחשכת המסך ובפירוק השותפות כשהרגישו שחברת הלוויין מנסה ללחוץ אותם יותר מדי במחיר. כאשר נכנסה סלקום כמתחרה החדשה בשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית השנה, RGE היתה החברה הראשונה שסגרה עמה הסכם לאספקת תכנים. זאת בזמן ששאר ספקי הערוצים והתכנים של הכבלים והלוויין היססו להתקשר עם המתחרה החדשה ולהרגיז את הפלטפורמות הוותיקות והחזקות, גם במחיר אובדן הכנסות מיידיות.

הבעיה העיקרית מבחינת HOT ו־yes כעת היא איבוד כוח במשא ומתן עתידי מול RGE. מעכשיו תהיה לקבוצה פלטפורמה חלופית ועצמאית בדמות ערוץ 10 לשידור ולקידום התכנים שלה - כוכבי הסדרה החדשה של ערוץ הילדים יכולים להתראיין בתוכנית הבוקר בערוץ 10, ואת גמר ליגת האלופות הבא יכולה RGE להחליט להעביר מערוץ הספורט לערוץ 10.

בכבלים ובלוויין לא אהבו אף פעם את העוצמה של RGE. מבחינתם אף ערוץ לא צריך להיות חזק מהפלטפורמה שבה הוא משודר, ובמהלך השנים ניסו בכבלים ובלוויין לקדם יצירת ערוצי ספורט חלופיים. אלא שכעת נראה ש־RGE הופכת לגדולה ולחזקה מולם.

RGE ככל הנראה לא היתה נכנסת לרכישת ערוץ 10 אם היא לא היתה חושבת על הסינרגיות האפשריות בין הפעילויות הנוכחיות שלה לבין הערוץ. לקבוצה אולפנים וחדרי עריכה משלה בבניין בהרצליה, שיכולים לשמש גם את ערוץ 10. סביר שנראה כעת את RGE מפיקה יותר תוכניות לערוץ 10, מעבר לתוכנית של גיא פינס שנמצאת בהפקתה כיום. הסינרגיות האפשריות הללו עלולות להיות בשורות רעות עבור עובדי ערוץ 10, אם RGE תחליט למשל לאחד מערכות ולבטל פונקציות חופפות.

תחרות לרשת וקשת

בינתיים בקשת ורשת צופים בעניין רב, וכנראה גם במידה מסוימת של דאגה, בהתפתחויות בערוץ 10. שתי הזכייניות יכולות היום רק להתחרט על החלטתן לדחות את תוכנית הפיצול המוקדם של ערוץ 2 בסוף 2014. אם קשת ורשת היו מסכימות לצאת לערוצים נפרדים אז, ייתכן שגורלו של ערוץ 10 היה נגזר והוא היה נסגר. אלא ששתי זכייניות ערוץ 2 חששו שלמדינה אין באמת אומץ לסגור את ערוץ 10, ובחרו להישאר בחממה המוגנת של ערוץ 2 עד סוף 2017.

תמר איש שלום, מגישת חדשות ערוץ 10 (ארכיון), צילום: ענבל מרמרי תמר איש שלום, מגישת חדשות ערוץ 10 (ארכיון) | צילום: ענבל מרמרי תמר איש שלום, מגישת חדשות ערוץ 10 (ארכיון), צילום: ענבל מרמרי

בטווח הקצר קשת ורשת שואלות את עצמן בעיקר אם ערוץ 10 ימשיך לדבוק באסטרטגיה שמוביל המנכ"ל הנוכחי יוסי ורשבסקי להתמקדות בתחום החדשות והאקטואליה. האסטרטגיה הזאת חוללה פלאים בתוצאות הכספיות של הערוץ, שעבר לרווח תפעולי לאחר שנים ארוכות של הפסד. מבחינת זכייניות ערוץ 2, כל עוד ערוץ 10 מתמקד בתוכניות האלו ומשאיר להן את גזרת הבידור והריאליטי, האיום מצדו מוגבל וניתן להכלה.

אלא שבטווח הארוך הן בקשת והן ברשת סבורים כי שוק הפרסום בארץ אינו יכול להכיל שלושה ערוצים מסחריים, ועל כן ככל שיתקרב תאריך הפיצול שלהן בסוף 2017, הדיבור על מיזוגים אפשריים בשוק ילך ויגדל. המיזוגים המתבקשים הם בין קשת ורשת או בין אחת מהן לבין ערוץ 10. אך אלו בהחלט לא האופציות היחידות.

בארצות הברית, לדוגמה, בולטת מגמה של יצירת קבוצות תקשורת שמשלבות בין פלטפורמות רב־ערוציות וחברות הפקות לבין ערוצי ברודקאסט. כך למשל חברת הכבלים קומקאסט רכשה את ערוצי NBC. מיזוג בין קשת או רשת לבין HOT או בזק נשמע היום כמו תרחיש דמיוני במציאות הישראלית, אולם נראה שבשנתיים הקרובות אנחנו צפויים לכמה תהפוכות מעניינות בשוק.

עם זאת, עדיין צריך לקחת את הדיבורים על איום מצד ערוץ 10 על קשת ורשת בעירבון מוגבל. בעלי ערוץ 10 לדורותיהם, שכללו טייקונים לא קטנים כמו ארנון מילצ'ן ורון לאודר, השקיעו בו כסף גדול לאורך השנים. אולם כל הניסיונות של ערוץ 10 להתחרות ראש בראש עם ערוץ 2 כשלו, וכנראה אין מי שיודע על כך יותר טוב מאשר מנכ"ל RGE מודי פרידמן, ששימש כמנכ"ל ערוץ 10 במהלך שתי קדנציות. כהונתו של פרידמן התאפיינה בניסיון לא מאוד מוצלח לזנב בערוץ 2, שעלה לבעלי המניות בהפסדים של מאות מיליוני שקלים.

שאלה של תחרותיות

"שוק התקשורת הולך בסופו של דבר לעולם שבו המפיקים מוכרים את התוכניות שלהם ישירות לקהל ו־RGE מתכוננת ליום שזה יקרה", אומר בכיר בשוק. "לאחר רכישת ערוץ 10, RGE יכולה להציע ללקוח הישיר חבילה שלמה של תכני ילדים, ספורט, חדשות ואקטואליה - משהו שחברות אחרות בשוק לא יכולות להציע".

לכוחה החדש של RGE בשוק התקשורת תצטרך להתייחס רשות ההגבלים העסקיים, שאמורה לאשר את עסקת הרכישה של ערוץ 10 ולהחליט אילו מגבלות, אם בכלל, יוטלו על הקבוצה הרוכשת. הרשות נמצאת במידה רבה במלכוד: הרכישה אמנם מחזקת את הריכוזיות בשוק הטלוויזיה בישראל, אך התסריט החלופי שלפיו העסקה לא מאושרת וערוץ 10 נסגר גם הוא לא אידיאלי מבחינת קידום התחרות.

גם המתמודד האחר לרכישת ערוץ 10, אילן שילוח, אינו חף מבעיות מבחינת הרשות. שילוח אמנם מכר את מניותיו בקבוצת הפרסום מקאן תל אביב, חברת רכש המדיה הגדולה בישראל, אך הוא עדיין מכהן כיו"ר הקבוצה.

רכישת ערוץ 10 תחזק את קשריו של בלווטניק עם השלטון בישראל

אין זו הפעם הראשונה שבה שמו של לן בלווטניק עולה כרוכש פוטנציאלי של כלי תקשורת מרכזי בישראל. ב־2008 הוזכר הטייקון, שזכה לאחרונה בתואר האיש העשיר בבריטניה, כמי שמתעניין ברכישת העיתון "מעריב" - עסקה שבסופו של דבר לא יצאה אל הפועל. הונו האישי של בלווטניק, יהודי יליד אוקראינה שמתגורר בלונדון, הוערך בידי השבועון "פורבס" ב־21 מיליארד דולר. הון זה מיוחס בעיקר להשתלטות של בלווטניק עם שותפיו, מיכאיל פרידמן, האיש השני בעושרו ברוסיה כיום, וטייקון רוסי־יהודי נוסף בשם ויקטור וקסלברג, על חברת הנפט הרוסית TNK, שאותה מכרו בהמשך ברווח של מיליארדי דולרים.

אביב גלעדי הוא שהביא את בלווטניק לרכוש 20% ממניות RGE ב־2008 באמצעות חברת האחזקות שלו אקסס אינדסטריז. שנתיים מאוחר יותר הגדילה אקסס את אחזקותיה ב־RGE והפכה לשותפה שווה לגלעדי ולאודי רקנאטי. גלעדי מנהל כיום את חברת ההפקות הבינלאומית של בלווטניק ומחלק את זמנו בין ישראל לאנגליה.

ב־RGE מעדיפים להעמיד במרכז הבמה של ההשתלטות על ערוץ 10 את גלעדי, רקנאטי והמנכ"ל מודי פרידמן. בקבוצה מספרים כי בלווטניק עצמו לא מעורב כמעט בניהול השוטף, אולם לפני כמה שבועות הוא הגיע לישראל במיוחד ונפגש עם ראש הממשלה. האם בלווטניק, שמחזיק גם בבעלות על כלל תעשיות, מנסה לקדם את עסקת ערוץ 10 כדי לחזק את קשריו עם השלטון הישראלי ואת עסקיו השונים בארץ ובחו"ל? כנראה רק הזמן יגיד.

אופיר דור ומיכאל פרל

תגיות