אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות הגז פוצצו השיחות עם האוצר צילום: יח"צ

בלעדי לכלכליסט

חברות הגז פוצצו השיחות עם האוצר

נובל אנרג'י ודלק דחו את הצעות הפיקוח של האוצר על מחירי עסקאות גז חדשות. השיחות בין הצדדים צפויות להתחדש השבוע

02.06.2015, 06:52 | ליאור גוטמן

פיצוץ בשיחות בין משרד האוצר לנציגי דואופול הגז (דלק ונובל אנרג'י): ל"כלכליסט" נודע כי לפני כמה ימים העמידו בכירי האוצר שתי חלופות לפיקוח על מחירי עסקאות הגז החדשות במשק, עבור הגז שנמכר ממאגר תמר עד השלמת פיתוח מאגר לווייתן.

קראו עוד בכלכליסט

להפתעתם, שתי החלופות שהוצעו נתקלו בהתנגדות עיקשת של חברות הגז, דבר שהוביל למה שאנשי משרד האוצר מגדירים "פיצוץ בשיחות על פיקוח המחירים".

 , צילום: אלבטרוס צילום: אלבטרוס  , צילום: אלבטרוס

באוצר רוצים למנוע רווח מוגזם אבל גם הפסד

החלופה הראשונה שהציעו באוצר היתה לקבע מנגנון של מחיר מינימום ומחיר מקסימום (תקרה־רצפה) לכל עסקאות הגז. המחיר — וההצמדות העתידיות שלו - ייכללו במסגרת ההסכם הממשלתי לפירוק הדואופול.

המחיר הממוצע של העסקאות בשוק כיום נע סביב 5.7 דולר ליחידת אנרגיה, ואילו האוצר ביקש ליצור יציבות לטווח רחוק, כך שכלל העסקאות לא יתייקרו בעתיד מעבר ל־6.5 דולר ליחידה. מדובר בקיבוע מחיר לכל תקופת החוזה, כלומר לתקופה של 15 שנה. מנגד, וכדי למנוע הפסד ליזמים, הציע האוצר מחיר רצפה של כ־4.5 דולר ליחידת אנרגיה, שגם הוא יקובע לאורך כל תקופת החוזה.

באוצר אומרים שהמחיר הנוכחי גבוה מדי, בוודאי לאור ירידת מחירי הדלקים בעולם, אולם הם נזהרים מללכת שלב אחד הלאה בפירוק דואופול הגז לרמה של פתיחת כלל החוזים הקיימים כיום במשק. זאת משום שפעולה זו תגרור אחריה תביעות כספיות מצד כל מי שמעורב בהסכמים (ספקים ולקוחות), ותערער את המבנה הפיננסי של תחנות הכוח הפרטיות.

האפשרות השנייה שעלתה בפגישה בין האוצר לחברות הגז היא החלטה על מחיר קבוע, שלפי האוצר אמור להיות 5.3 דולר ליחידת אנרגיה. מדובר במחיר שנחתם בחודש האחרון במסגרת עסקת הגז בין חברת החשמל לשותפות תמר, והוא כולל הצמדה של 30% למדד המחירים האמריקאי כדי למנוע התייקרות מוגזמת בחוזי הגז בעתיד. באוצר מאמינים שגם תמחור זה נדיב. השיחות בין הצדדים הסתיימו כאמור ללא תוצאות והן אמורות להתחדש כבר השבוע.

ראש אגף התקציבים אמיר לוי , צילום: עומר מסינגר ראש אגף התקציבים אמיר לוי | צילום: עומר מסינגר ראש אגף התקציבים אמיר לוי , צילום: עומר מסינגר

החברות חוששות מהפסד ומרוויחות מחילוקי הדעות

לחברות הגז יש כמה סיבות להתנגד לפיקוח מחירים. ראשית, הסכמה למחיר נמוך בהשוואה למחיר הממוצע כיום עלולה להסתכם בפער של מאות מיליוני דולרים לרעתן על כלל חוזי הגז, פעולה שחברות הגז לא ששות לבצע. שנית, משרדי האנרגיה ורה"מ אינם שותפים לדעת האוצר, ולתפיסתם התמחור הממוצע של עסקאות הגז הוא טוב מספיק. שלישית, מחירי הדלקים בעולם נמוכים כיום, כשמזוט וסולר משמשים כתחליף לגז טבעי. מבחינת חברות הגז, העלייה האחרונה במחיר חבית הנפט רק משפרת את כוח המיקוח שלהן מול הממשלה.

דלק ונובל אנרג’י סירבו להגיב.

בתוך כך, חברי כנסת מהאופוזיציה טוענים שהמשנה ליועמ"ש אבי ליכט החל להביע ספק בהסכם שמתרקם מול חברות הגז. עם זאת, ליכט השתתף בפגישה עם שר הכלכלה אריה דרעי שהתקיימה לפני כשבוע ודיבר דווקא בזכות ההסכם. חוות דעת שהעביר ליכט למשרדי האוצר, האנרגיה ורה"מ קובעת שגיבוש החלטת ממשלה מייתרת למעשה את התנגדותו של הממונה על ההגבלים העסקיים הפורש דיויד גילה, אולם היעדרה מחייבת אישור של מוסד הממונה, ולו בשל העובדה שבספטמבר 2011 התפרסם שימוע לחברות הגז, שטרם נפתר. השימוע היה בעניין האחזקות הצולבות שלהם במאגרי הגז תמר ולווייתן, שמהוות לכאורה הסדר כובל.

תגיות