אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סלינגר משיקה מלשינון על פגיעה בזכויות פנסיה מצד מעסיקים צילום: נמרוד גליקמן

סלינגר משיקה מלשינון על פגיעה בזכויות פנסיה מצד מעסיקים

המפקחת על הביטוח טוענת כי בחירת מוצר פנסיוני היא זכות יסוד שאין לשלול אותה, אך לא מתייחסת לכך כי בשלב זה יש חסם מרכזי לזכות הבחירה: חוסר היכולת לבחור את סוכן הפנסיה

02.06.2015, 12:26 | רחלי בינדמן

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, השיקה היום את "קו הצדק הפנסיוני" שמאפשר לעובדים להעביר מידע על מעסיקים הפוגעים בזכות לבחור מוצר פנסיוני. העברת המידע שמתאפשרת באופן אנונימי, תסייע לממונה על שוק ההון לאתר מעסיקים וסוכנים העוברים על החוק.

קראו עוד בכלכליסט

החוק קובע כי כל עובד רשאי לבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני שלו. הזכות של בחירת מוצר מאפשרת לעובד להתמקח על דמי הניהול, למקסם את החיסכון הפנסיוני שלו ולהתאים לעצמו את המוצר הטוב ביותר עבורו. שלילת זכות הבחירה, כולל מניעת הטבת דמי הניהול שהשיג העובד, היא פגיעה חמורה לטענת הפיקוח שכן משמעותה פגיעה בקצבת הזקנה בעת פרישה.

דורית סלינגר, צילום: אבי אוחיון, לע"מ דורית סלינגר | צילום: אבי אוחיון, לע"מ דורית סלינגר, צילום: אבי אוחיון, לע"מ

עם זאת, חשוב להבהיר כי זכות זו מוגבלת ברמה היישומית שכן כיום לא קיימת לעובד הזכות לבחור את סוכן הביטוח שלו. במצב כזה שבו המעסיק עובד עם סוכן ביטוח מסויים, העובד אולי יכול לבחור את המוצר הפנסיוני אך הסוכן יכול לטעון כי לא יכול להציע לו את המוצר באותם דמי ניהול כפי שהשיג העובד באופן ישיר (או דרך סוכן אחר) ולפיכך הלכה למעשה זכות הבחירה נפגעת. כבר לפני שנתיים יצאה טיוטת חקיקה שמטרתה לאפשר לכל חוסך לבחור גם את סוכן הביטוח שלו במטרה להשלים באמת את יכולת הבחירה של העובד אך חקיקה זו נתקעה תחת שיני הבירוקרטיה וטרם אושרה.

יש לציין כי משרד הכלכלה מפעיל קו דומה המאפשר "הלשנה" על מעסיקים שלא עומדים בדיני העבודה והדינים הנלווים.

כך או כך לטענת הממונה היא רואה בחומרה פגיעה של מעסיקים בזכותם של עובדים להשיג קצבת זקנה ראויה ולבחור את מוצר החיסכון הפנסיוני באופן חופשי. בכוונתה למצות את הדין עם מעסיקים שמפרים את הוראות החוק. דינו של העבריין עלול להיות מאסר או קנס בסך של כ-1.8 מיליון שקלים.

מפניות שהגיעו לממונה על שוק ההון עולה כי מעסיקים מפרים את הוראות החוק ושוללים מעובדיהם את זכות הבחירה המגיעה להם לפי חוק. מקרה נפוץ להפרת החוק הוא כאשר מעסיק מאפשר לעובדיו לבחור חיסכון פנסיוני רק מתוך רשימת חברות שאיתן עובד הסוכן של המעסיק.

אגף שוק ההון מצפה כי עובד שנמנעה ממנו זכות הבחירה יעביר מידע ל"קו הצדק הפנסיוני" בטלפון *3002 או באמצעות אתר האינטרנט של משרד האוצר.

תגיות