אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון רוצה עובדים זרים? ראש אגף התקציבים טען שזו "פגיעה במשק" צילום: עומר מסינגר

כחלון רוצה עובדים זרים? ראש אגף התקציבים טען שזו "פגיעה במשק"

אמיר לוי תקף את יוזמת הממשלה מספטמבר האחרון להגדיל את מכסת העובדים הזרים בכ־6,000 בטענה שתגרום ל"האטה בצמיחה וקיפאון בשכר". כעת שר האוצר החדש מבקש להגדיל את המכסה ב־20 אלף

04.06.2015, 06:55 | מיקי פלד

אתמול פורסם ב"כלכליסט" כי שר האוצר משה כחלון מתכוון להביא לאישור קבינט הדיור הצעה להגדלת מכסות העובדים הזרים בבניין ב־20 אלף איש שיגיעו מסין. זאת, על מנת לזרז את קצב הבנייה שמואט בין השאר כתוצאה ממחסור בכח אדם מיומן. אך גם אם כחלון יגיע להסדר עם ממשלת סין להבאת העובדים, ההתנגדות צפויה מתוך משרדו.

הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי שיגר בספטמבר מכתב למנכ"ל משרד רה"מ לשעבר הראל לוקר בו תקף את בקשת משרדי השיכון, הביטחון והחקלאות להגדיל ב־5,710 בלבד את מכסת העובדים הזרים.

 אמיר לוי, צילום: עמית שעל אמיר לוי | צילום: עמית שעל  אמיר לוי, צילום: עמית שעל

לוי כינה את היוזמה "פגיעה במשק" וטען כי "תוריד את הצמיחה ותביא להמשך הקיפאון בשכר". לוי אף הביא נתונים לפיהם אם שיעור העובדים הזרים בישראל, העומד על 9% מהעובדים במשק, היה דומה לזה של מדינות ה־OECD שהוא 6.7% בלבד, היתה עבודה לעוד 80 אלף ישראלים. אפשר להניח עד כמה גדולה הפגיעה במשק שצופה לוי בעקבות הפעולות של שר האוצר החדש.

עם זאת, הקבלנים מתקשים למלא גם את המכסה הנוכחית, העומדת על 8,000 פועלים, עקב מחסור בעובדים מיומנים מבולגריה ומולדובה שרק מהן מותר להביא עובדים חדשים. כיום מועסקים בישראל כ־5,700 עובדים זרים, מתוכם כ־3,800 סינים.

על פי נתוני בנק ישראל, מדיניות הגבלת העובדים הזרים הגדילה את מספר העובדים הישראלים בענף הבניין בעבודות רטובות (טיח, גבס, ריצוף ועוד) ואף החזירה עובדים שעזבו את הענף כי לא יכלו להתחרות בשכר, שעות העבודה והתפוקה של העובדים הזרים.

לראיה: ב־2000 עמד מספר הישראלים בעבודות רטובות על כ־22 אלף בעוד שב־2012 עלה המספר לכ־37 אלף. מספרים אלו מעידים כי הטענה שלפיה ישראלים לא רוצים לעבוד בעבודות קשות אלו איננה מובנת מאליה.

ישראל מנסה כבר מספר שנים להגיע להסכם עם ממשלת סין על ייבוא פועלים סינים. עד היום, הגיעו השיחות מגיעות למבוי סתום. על פי הערכות, הסינים מתנגדים להעסקת אזרחיהם מעבר לקו הירוק וברמת הגולן. התנגדות נוספת מתייחסת לאופן בו מועסקים הסינים בישראל. על פי החוק, כל העובדים הזרים בבניין בישראל מועסקים על ידי תאגיד בניין פרטי שמביא אותם לארץ ואחראי עליהם לאורך שהותם. הסינים עשויים לדרוש שהעובדים יועסקו ישירות על ידי קבלן הבניין.

מאגף התקציבים באוצר נמסר כי "תוכנית כוללת להוזלת מחירי הדיור תוצג תוך שהיא מתחשבת בכל הסוגיות הנוגעות להגדלת הצע הדירות. איננו מתייחסים לתכניות כלכליות בטרם התקבלה לגביהן החלטה רישמית".

מלשכת כחלון נמסר לגבי ההסכם עם ממשלת סין כי "כשתוגש תכנית הכל יהיה מפורט בה".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
רק מי שלא בענף לא מבין את עד כמה צריכים אותם פה
אין פועלים ישראלים בבנין , ולא משנה מה המשכורת אנשים מעדיפים להרויח מינימום בשמירה ולא לעבוד בבנין, לא חסר עבודה גם לערבים, תראו לאיזה מצב הגענו , אין מי שיבנה זאת תכנית טובה ושקולה. כחלון לא הצבעתי לך אבל פה תומך בכל הכח.
קבלן  |  10.06.15
6.
מדוע לייבא עובדים זרים? אולי לקלוט חלק מהפליטים האפריקאים ישירות ע"י הקבלן
תוך פיקוח ממשלתי כאשר התנאי יהיה שהם יכולים לעבוד בעבודה זו במשך 5 שנים נניח ואח"כ הם יהיו מחויבים לעזוב את ישראל. מחויבות זאת ניתנת לביצוע ע"י שמירת מחצית שכרם בפיקדון ממשלתי וחליטתו במידה והעובד לא יעזוב את ישראל. בשיטה הנוכחית של יבוא יש עיוות גדול ורוב העובדים הזרים משלמים סכומים אסטרונומיים לכל המאכרים השונים. כך שהם נאלצים לעבוד מספר שנים רק כדי להחזיר את הכסף לאותם חברות קבלניות לכ"א וקרוביהן.
ליאור , דרום  |  04.06.15
לכל התגובות