אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השגחה פרטית: גוגל מעבירה לידיכם את האחריות למידע שלכם

מאקרו טכנולוגי

השגחה פרטית: גוגל מעבירה לידיכם את האחריות למידע שלכם

גוגל מקלה על הגולשים לגלות מה היא יודעת עליהם ולמנוע את המעקב ואילו פייסבוק מאפשרת להצפין הודעות. אלה שני צעדים בכיוון הנכון, אבל הם יועילו בעיקר למי שהיו פרנואידים מלכתחילה

04.06.2015, 13:09 | ניצן סדן ורפאל קאהאן
גוגל חשפה השבוע עמוד הגדרות פרטיות משודרג ומעוצב היטב, שנכתב בשפה פשוטה ונהירה שגם מי שלא למד משפטים יוכל להבין. העמוד כולל דבר אחד חדש שעורר לא מעט עניין ברשת: רשימה מסודרת של הפרטים האישיים שהיא אוספת על הגולשים, מעבדת ומעבירה למפרסמים.

קראו עוד בכלכליסט

נכון, ידענו שגוגל אוספת מידע, והיא גם הציגה לגולשים חלק ניכר ממנו. ואולם, כעת הוא מוצג בצורת רשימת מכולת נוחה והגולשים יכולים לא רק לגלות מה גוגל יודעת, אלא גם לנטרל את כלי המעקב.

גוגל אוהבת להציץ, ציור: יונתן פופר גוגל אוהבת להציץ | ציור: יונתן פופר גוגל אוהבת להציץ, ציור: יונתן פופר

ענקית הרשת יודעת לאן אתם גולשים ומתי (כן, כולל פורנו), היכן אתם נמצאים פיזית בכל יום (כולל מפות), מה התחביבים המשוערים שלכם, מה אתם כותבים במיילים, אילו תמונות אתם שולחים לאנשי הקשר ואיך אתם מדברים לשירות החיפוש הקולי בטלפון.

חשוב לזכור שמדובר בפרטים אנונימיים: גוגל, ככל הידוע לנו, לא מעבירה למפרסמים זהויות של גולשים, אלא רק פרטים עליהם שמאפשרים להתאים להם קמפיינים פרסומיים. מפרסם, למשל, יכול לקבל מגוגל רשימה של כל אוהדי הפועל תל אביב שגילם נע בין 25 ל-33, גרים ברמת גן ונוהגים לבקר הרבה בקניונים. ואולם, הוא לא יכול לדעת מיהם בדיוק האוהדים האלה.

במבט ראשון נראה שמדובר במהלך חיובי במיוחד: חברות הטכנולוגיה לא נוהגות בשקיפות כזו בדרך כלל. גוגל, כמובן, לא פועלת כך מתוך טוב לב טהור. החברה מעבירה לגולשים את האחריות על היקף חשיפתם ברשת, וזה בדיוק מה שהיא צפויה להגיד לכל גורם שינסה לתבוע אותה בגין הפרת פרטיות.

מגלה מה הוא יודע. לארי פייג מגלה מה הוא יודע. לארי פייג', מנכ"ל גוגל | צילום: בלומברג מגלה מה הוא יודע. לארי פייג

בכך לומדת גוגל מהניסיון של יריבתה המרה פייסבוק. באיחוד האירופי, שבו המודעות לסוגיות הגנת הפרטיות גבוהה משמעותית מבשאר העולם, הרשת החברתית נחקרת בטענה שהיא עוקבת אחר גולשים דרך כפתור הלייק המוצב באתרים רבים. גוגל רוצה להקדים תרופה למכה: בעוד פייסבוק מגמגמת אל מול הרשויות באיחוד, גוגל תוכל פשוט לטעון שמי שלא רוצה שיעקבו אחריו יכול למנוע זאת.

גם התזמון, כך נראה, אינו מקרי. השירות החדש נחשף ביום שני האחרון, יום לאחר שבארה"ב פקע "חוק הפטריוט" - אוסף תקנות שחוקק לאחר מתקפת 11 בספטמבר, ואפשר לסוכנויות המודיעין לעקוב אחר אזרחים כמעט ללא מגבלות. גוגל ידעה מראש שבין שחוק הפטריוט יאושר ובין שיוקפא, נושא הפרטיות ברשת יעלה מחדש על סדר היום הציבורי בארה"ב.

מדובר בשיאו של תהליך שהחל לפני כשנתיים, כשאדוארד סנודן חשף את מבצעי הריגול ההמוניים של הסוכנות האמריקאית לביטחון לאומי (NSA). חברות הטכנולוגיה, שלרוב לא מפחדות יותר מדי מרגולטורים, הבינו שעליהן להעניק יותר שליטה לגולשים.

ואולם, סביר להניח שרוב המשתמשים לא ימהרו לנטרל את המעקב. הוא לא מפריע בחיי היומיום, והוא מאפשר לגוגל לספק הצעות מדויקות יותר לחיפוש, שירותי מיקום יעילים יותר והמלצות אישיות על סרטוני יוטיוב. מי שנזהר מאיסוף המידע כנראה כבר נקט צעדים אקטיביים כדי להפסיק אותו. במילים אחרות, גוגל תמשיך להפוך את המידע האישי לכסף.

הצפנה לכל דורש

המהלך שנקטה השבוע פייסבוק יוצא דופן הרבה יותר: הרשת החברתית הודיעה כי תאפשר הצפנת הודעות פרטיות. גם במקרה הזה מדובר בצעד נכון להגנה על פרטיות הגולשים, שזיכה את צוקרברג בשלל מחמאות מגורמים שלרוב מחמיצים פנים לעברו, כמו אתרי אבטחת מידע.

ההצפנה של פייסבוק ההצפנה של פייסבוק ההצפנה של פייסבוק

הרשת החברתית, כמו גוגל ואף יותר, ניזונה מהמידע שהגולשים מוסרים לה בידיעתם או שלא בידיעתם. גם אם השימוש שלכם ברשת החברתית מתמצה בחיטוט בפרופילים של אחרים או בקריאת פוסטים, אתם עדיין מייצרים תובנות שמומחי המידע של הרשת החברתית יודעים לנתח ולמכור לחברות פרסום ושיווק. תקשורת מוצפנת נראית בהקשר זה זרה לחלוטין לרוחה.

ואולם, כמו במקרה של גוגל, גם כאן מדובר בצעד שפונה בעיקר למי שדאגו עוד קודם לכן להסוות את פעילותם ברשת. הסיבה המרכזית לכך נעוצה בעובדה שמנגנון ההצפנה של פייסבוק מופעל רק לפי דרישה ועובד באופן מסורבל למדי מבחינה טכנית (שימוש במפתח פרטי ובמפתח ציבורי, לגיקים מביניכם). ההצפנה גם מתייחסת רק לתוכן ההודעה ולא לנמען או לשעת השליחה - מידע שעמד במרכז פרשת ההאזנות של ה-NSA.

פייסבוק רוצה לשפר את תדמיתה כמי שאינה מגנה על פרטיות הגולשים, לשווק את עצמה כרשת שבה הגולש יכול לנהל את עסקיו בפרטיות, ולהתגונן מפני חקירות רגולטוריות. השקת תכונת ההצפנה נראית, אם כן, כפשרה. אם אתם באמת רוצים לשמור על פרופיל נמוך, השימוש ברשת החברתית הגדולה בעולם עדיין לא מומלץ.

תגיות