אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פָּחוֹתֶלֶפוֹן: המכשיר הטיפש הכי מתוחכם בסביבה

פָּחוֹתֶלֶפוֹן: המכשיר הטיפש הכי מתוחכם בסביבה

לייט פון, אחד הפרויקטים המצליחים בקיקסטארטר בימים אלה, הוא מכשיר מינימליסטי שמשמש כטלפון - וזהו. בלי אינטרנט ואפילו בלי הודעות טקסט, רק שיחות. "אנחנו לא רוצים ליצור תחליף זול לסמארטפון", אומרים המעצבים שמאחוריו ל"כלכליסט". "המטרה היא לעודד סגנון חיים שמח ורגוע"

07.06.2015, 09:44 | נמרוד צוק

בזמן שרובנו מסתובבים עם הסמארטפון כל היום ושוקלים לקנות מכשיר חזק וגדול יותר, יש אנשים שמסרבים לוותר על עולם נטול אפליקציות והתראות. לא מדובר רק בהיפים אנטי-קפיטליסטים, אלא גם בסלבס ומובילות דעה כמו סקרלט ג'והנסון ועורכת "ווג" אנה וינטור, שתועדו בחודשים האחרונים כשהן אוחזות במכשירים ישנים ובסיסיים כהצהרה אופנתית.

קראו עוד בכלכליסט

למרות ההתעלמות של מרבית יצרניות הסלולר מהספק-אופנה החדשה, היא מסרבת לגווע - ומגיעה, כצפוי, גם לאימפריית מימון ההמונים קיקסטארטר.

אופנת המינימליזם. לייט פון אופנת המינימליזם. לייט פון אופנת המינימליזם. לייט פון

אלפי גולשים כבר השקיעו סכום כולל של יותר מ-300 אלף דולר במיזם בשם לייט פון (Light Phone), שעלה בחודש שעבר לאתר מימון ההמונים (ונותרו לו עוד 20 ימי גיוס). מאחוריו עומדים שני מעצבי מוצר מברוקלין, ג'ו הוליאר וקאוויי טאנג. הרעיון שלהם פשוט ואלגנטי: טלפון בגודל כרטיס אשראי, בעל עיצוב יוצא דופן בניקיונו ובפשטותו, שנועד לביצוע שיחות בלבד. הוא יעלה 100 דולר, אמור להגיע למזמינים במאי 2016 וניתן יהיה לקנות אותו גם בישראל.

לא נגד סמארטפונים

"רצינו לבנות מוצר שיעזור לאנשים לחיות בזמן אמת, ויאפשר להם לקחת פסק זמן מהחיבור המתמיד לעולם הדיגיטלי, בניסיון לעודד סגנון חיים שמח ורגוע יותר", אומרים הוליאר וטאנג בשיחה עם "כלכליסט". "הכל התחיל כשהתקבלנו לתוכנית של גוגל לקידום מעצבים, שבמסגרתה צריך לבנות מוצר חדש מאפס בתוך 30 שבועות. כשחיפשנו רעיון, הבנו שרוב הפיתוחים הטכנולוגיים שאנחנו רואים מרחיקים אותנו מהאנושיות שלנו, ושהדבר האחרון שהעולם צריך הוא עוד אפליקציה".

לייט פון הוא קופסת פלסטיק מלבנית, דקה ולבנה, בגודל 8.5X6.4 ס"מ (קצת יותר מחצי מסמארטפון רגיל) ובעובי 4 מ"מ בלבד. הוא שוקל 38.5 גרם, בערך רבע מאייפון 6. אין לו מסך מגע. למעשה אין לו מסך בכלל, אלא רק תצוגה של השעה ומספרי טלפון באמצעות נורות לד קטנות.

אם אתם מחפשים מצלמה, חיבור WiFi או ממשק מתקדם, חפשו במקום אחר. בלייט פון תמצאו לוח מקשים שטוח ואלגנטי עם תאורה אחורית לשימוש נוח בלילה, שקע USB להטענה וחיבור למחשב, יחידת עיבוד בסיסית וכמובן רמקול, מיקרופון וחריץ SIM. תכונות אלה מאפשרות לו לעבוד עד 20 יום ללא הטענה במצב המתנה. היכולות שלו כוללות את האפשרות לקבל ולהחזיר שיחות, לשמור עד עשרה מספרים בחיוג מהיר, לראות מה השעה - וזהו. "אנו מציעים כלי לשמירה פשוטה על קשר, ללא צלצולים וצפצופים לא רצויים. זהו טלפון שעוצב לשימוש מועט ככל האפשר", אומר הטקסט שמתאר אותו בדף הקמפיין.

החזון מאחורי לייט פון איננו בהכרח אנטי טכנולוגי. הוא אמנם יכול לשמש כטלפון לכל דבר, אבל המפתחים מייעדים אותו גם כמוצר משלים לסמארטפון, למקרים שבהם המשתמש מעדיף להשאיר את המכשיר המתקדם בבית ולהסתובב תוך שמירה על היכולת הבסיסית לתקשר עם חברים. אפשר, כמובן, להפנות שיחות מהסמארטפון אליו.

"אנחנו לא נגד סמארטפונים", ממהר הוליאר להבהיר.

"סמארטפון הוא דבר מדהים, אבל הוא יותר מחשב שאתה נושא בכיס מאשר טלפון, ולפעמים כל מה שאתה רוצה זה טלפון. גם כשאתה רוצה קצת שקט, אתה עדיין מעוניין שאנשים יוכלו למצוא אותך במקרה שיש איזה מקרה חירום או שחברים רוצים לקבוע איתך פגישה". חלק מהרעיון, הוא מסביר, הוא שאדם שמחזיק בטלפון ייעודי כדי להתנתק מהעולם יפתח מודעות לצורך לעשות זאת מדי פעם.

לייט פון אמנם רוכב על גל אופנתי, אבל ניצבת בפניו בעיה לא פשוטה בדרכו להפוך מקוריוז למוצר שימושי באמת. בשנים האחרונות, בעיקר בקרב צעירים, ניכרת נטישה כמעט מוחלטת של השיחות הקוליות כאמצעי לתקשורת מרחוק, לטובת הודעות טקסט ומסרים מיידיים.

"אנחנו ורוב האנשים שסביבנו עושים שימוש רב בהודעות טקסט, אבל זו בדיוק הסיבה שהחלטנו לא לכלול אפשרות כזו בלייט פון", אמר טאנג. "החוויה הבסיסית של השימוש בהודעות בעייתית. אתה נמצא בפארק, שולח הודעה לחבר, מחכה לתשובה. בינתיים המחשבה על ההמתנה לתשובה משתלטת עליך, או שאתה שוקע בסבב ארוך של חילופי הודעות. אתה כבר לא יכול ליהנות ממה שאתה עושה באותו הרגע. עם שיחות טלפון אתה סוגר הכל בכמה שניות או דקות של דיבור. זו גם הסיבה שלא כללנו במכשיר מסך: אנחנו לא רוצים שהמשתמש יציץ בו כל הזמן מתוך תחושה שאחרת הוא עלול להחמיץ משהו".

חוויה אחרת

בעיה נוספת של לייט פון היא שלמרות המעבר המהיר של מרבית המשתמשים לטלפונים חכמים, והעובדה שהיצרניות כמעט לא מקדמות טלפונים רגילים (המכונים בחיבה "טלפונים טיפשים", או Dumb Phones), הם עדיין רחוקים מלהיכחד. ברבעון הראשון של 2015 נמכרו ברחבי העולם יותר מ-124 מיליון טלפונים סלולריים רגילים, לפי נתוני חברת המחקר גרטנר.

בתערוכת CES האחרונה בלאס וגאס הוצג, בין היתר, מכשיר בסיסי חדש של מיקרוסופט ונוקיה שאמור להחזיק מעמד 30 יום ללא הטענה. רוב היצרניות שכבר מתמקדות בפלח התחתון של השוק מעדיפות להשקיע בפיתוח סמארטפונים זולים במיוחד, שעולים 100 דולר או פחות, ולא בניסיונות להחזיר את הגלגל לאחור. ואולם, התחרות שהמכשירים הפשוטים מציבה לטאנג והוליאר בכל זאת אינה פשוטה. מי שרוצה טלפון לשיחות בלבד, שבניגוד ללייט פון מאפשר גם העברת הודעות, יכול לרכוש למשל מכשיר בסיסי של סמסונג או נוקיה. דגמים כאלה עולים בישראל קצת יותר מ-100 שקל, הרבה פחות מלייט פון.

הטלפון הפשוט של נוקיה ומיקרוסופט הטלפון הפשוט של נוקיה ומיקרוסופט הטלפון הפשוט של נוקיה ומיקרוסופט

"אנחנו לא חברת ענק אלא צוות קטן ועצמאי, ואין לנו פעילות עסקית בסדר גודל שמאפשר לנו להוריד מחירים לרמה כזו", מסביר טאנג. "לייט פון שונה בעיצוב ובגישה מטלפון בסיסי של נוקיה, למשל, בכל מובן אפשרי. גם המכשיר הבסיסי הזול ביותר עדיין מציע יכולות כמו אימייל, מצלמה וגלישה באינטרנט, שעליהן בחרנו לוותר במכוון", אמר טאנג. "המטרה שלנו היא לא ליצור תחליף זול לסמארטפון, אלא חוויית שימוש אחרת".

תגיות