אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטכנולוגיה שונאת גברים? צילום: שאטרסטוק

הטכנולוגיה שונאת גברים?

ואיך "שיר אהבה בדואי" מתאר את העידן הדיגיטלי

11.06.2015, 09:59 | שיזף רפאלי
השוויון בין המינים עוד רחוק, אבל ישנה התקדמות. בנותינו נהנות משיעורי הצלחה ומימוש עצמי גבוהים משהיו לאמותינו. תקרות הזכוכית עוד לא התנפצו, אבל הכשרת הלבבות והתודעה החלה. ועם ההישגים עולה שאלה חדשה: מה עם הגברים? האם התחזקות הנשים באה על חשבונם? האם יחסי המינים הם משחק סכום אפס?

הרבה מהקידמה הושגה הודות לטכנולוגיה. מטלות משק הבית שמסורתית שעבדו נשים הולכות ונעשות אוטומטיות: מכונות לכביסה, הדחת כלים, שאיבת אבק וחימום מזון, וגם הסלולרי והמכונית - כל חידוש הופך את המטלות לקלות יותר, וכשהעול קל, קל גם לשכנע גברים ליטול חלק בנשיאתו. הטכנולוגיה משנה את חלוקת התפקידים.

אבל האם הגברים "משלמים" מחיר נוסף? דו"ח של ה־OECD מראה שהפערים בין בנים ובנות בלימודי מתמטיקה הולכים ונסגרים. בלימודי מדעים כבר אין פער, ובשאר התחומים, בעיקר בהרגלי קריאה, הבנות משיגות את הבנים בהפרש ניכר.

התרגלנו, לאורך ההיסטוריה, למצוא את הבנים בראש מרבית הפירמידות: הצבאיות, הפוליטיות, הכלכליות, וגם בענפי הספורט והאמנות. אבל הגברים מאכלסים גם את תחתית החבית: סטטיסטית רוב הפושעים, פושטי הרגל והמתאבדים הם גברים. נשיא אוניברסיטה מפורסם הסתבך פעם עם ארגונים פמיניסטיים כשציין את העובדה הזאת והסיק ממנה ש"נשים יותר ממוצעות". אבל מה שאפשר לזהות בשנים האחרונות הוא לא שהאמירה נעשית יותר שנויה במחלוקת, אלא שאמיתותה נשחקת. עם כל מסלול קריירה וקידום שנפתח בפני נשים מתגלות יותר נשים שהן הרוב והמצטיינות. רפואה ומשפטים, עיתונאות וניהול הייטק, אקדמיה ופוליטיקה, כולם תחומים שעוד ועוד דמויות נשיות זוהרות בראשם. ובמקביל, עולמם של הגברים מתקדר.

הפערים בין בנים ובנות בלימודי מתמטיקה הולכים ונסגרים, צילום: אלעד גרשגורן הפערים בין בנים ובנות בלימודי מתמטיקה הולכים ונסגרים | צילום: אלעד גרשגורן הפערים בין בנים ובנות בלימודי מתמטיקה הולכים ונסגרים, צילום: אלעד גרשגורן

הבחין בכך, בין השאר, השבועון הכלכלי היוקרתי "האקונומיסט", במאמר מערכת שכותרתו "המין החלש". הקורבנות החדשים העיקריים שעליהם הצביע העיתון הם גברים משכבות חלשות יחסית, שמקור פרנסתם ומעמדם היו לאורך שנים כוחם הפיזי ויכולת העבודה שלהם. אלה נעשים חשובים פחות בעולם האולטרה־טכנולוגי. אותו עולם שפוטר את הנשים משלשלאותיהן גוזר לגבר את מחלפותיו.

הפסיכולוג הנודע פיליפ זימברדו פרסם ספר חדש, "Man (Dis)Connected". בספר, וכן בסדרת הרצאות נלווית ואתר בשם demiseofguys.com ("דעיכת הגברים דוט.קום") שמפרט את טיעוניו, מניח זימברדו את ה"אשמה" באופן ישיר ובוטה למפתנה של הטכנולוגיה. האינטרנט, על הפיתויים הזולים ונוגדי הפרודוקטיביות שבו, הוא בעוכרי הגברים, ובעיקר הצעירים שבהם. נשים משכילות להתרחק מנזקי הטכנולוגיה הזאת, הוא אומר. המשחקים הממכרים והפורנוגרפיה משעבדים את הגברים יותר מאשר את הנשים. ממש כעת, סביבנו, טוען זימברדו, הטכנולוגיה מגדלת דור של לוזרים זכרים, ממועטי הישגים ודלי־ביצועים, גם בלימודים ובעבודה, גם בקשרים חברתיים ואפילו במיטה.

הפזמונאי איציק וינגרטן כתב ב"שיר אהבה בדואי" את השורה היפה "חדל להיות כמו החולות, אני רוצה אותך כמו סלע", קינתה של אשה נבגדת על רפיסות הגבר. בתום הבלדה האשה עוזבת את בן זוגה החלש ומותירה לו רק את הציווי "אחוז היטב במוט האוהל, כי גם אותי סופה נודדת סחפה". האם, הודות לטכנולוגיה, מוט האוהל הוא כל מה שיישאר לנו?

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
שקרים של סטטיסטיקה
תן לי דוגמא ליזמית הייטק שהקימה חברה בסדר גודל של פייסבוק, גוגל וכו. מדענית בסדר גודל של ניוטון(מארי קירי לא מתקרבת). לנהל וללכת בדרכים שאחרים כבר הותוו זה קל יותר. המנכל"ית של יאהו היא לא דוגמא להצלחה בניהול חברת הייטק (למרות שכאשה היא תותחית). "עם כל מסלול קריירה וקידום שנפתח בפני נשים מתגלות יותר נשים שהן הרוב והמצטיינות. רפואה ומשפטים, עיתונאות וניהול הייטק, אקדמיה ופוליטיקה, כולם תחומים שעוד ועוד דמויות נשיות זוהרות בראשם. ובמקביל, עולמם של הגברים מתקדר" כל תחום שלנשים יש בו רוב או שלאחרונה חל בו גידול בנשים הוא נעשה לא רווחי לעובד להתחיל בו. אתה מוזמן לבדוק אותי. להתחיל קריירה במשפטים היום זה בדיחה של מקצוע, גם עיתונאות, וגם כלכלן. לגבי הביצועים במיטה - ובכן זה דו צדדי לא? :-)
אלון  |  13.06.15
10.
הטכנולוגיה היום מאפשרת לגברים לבדוק אם הם האבות הביולוגים של ילדהם בבדיקת סיווג רקמות
(בדיקת אבהות) אבל החוק בישראל הוא שגבר נשוי לא יקבל אישור לבצע בדיקת אבהות והגבר יחוייב בזמן גירושין בדמי מזונות גם אם הילד המדובר לא שייך לו ביולוגית (פרי בגידת האישה) גם אם הגבר יבצע את בדיקת האבהות בחו"ל הבדיקה לא תתקבל בבית המשפט ולא בבית הדין הרבני כראיה קבילה. ולכן הטכנולוגיה קיימת אך דיכוי המין הגברי נמשך והאפליית הגברים בישראל מונצחת.
כ  |  13.06.15
לכל התגובות