אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שכרו של יו"ר דירקטוריון בתאגיד פיננסי יהיה קבוע ולא מותנה בביצועים צילום: אבי אוחיון, לע"מ

שכרו של יו"ר דירקטוריון בתאגיד פיננסי יהיה קבוע ולא מותנה בביצועים

דורית סלינגר ודוד זקן קבעו שבמקרים חריגים בעלי תפקידים מרכזיים בגוף פיננסי מפוקח יידרשו להשיב את הבונוסים ששולמו להם; בנוסף, בעל תפקיד בכיר לא יכהן גם בחברה מוחזקת של הגוף הפיננסי; כמו כן, ייאסר על כל עובד בבנק או בגוף מוסדי לקבל את התגמול מבעל השליטה באותו גוף; הגמול השנתי יעמוד על 95 אלף בחודש ו-3,660 שקל לכל ישיבה בה הם משתתפים או 127 אלף שקל וגמול של 4,880 שקל אם הדירקטור מוגדר בעל מומחיות פיננסית

10.06.2015, 13:26 | תומר ורון

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחסכון במשרד האוצר דורית סלינגר, והמפקח על הבנקים דוד זקן, פרסמו היום (ג') מסמך שמשנה את אופן התגמול ליו"ר הדירקטוריון בבנקים ובגופים מוסדיים ומהדק את אמצעי הפיקוח על שכרם של נושאי משרה בכירים.

קראו עוד בכלכליסט

השניים קבעו שבמקרים חריגים בעלי תפקידים מרכזיים בגוף פיננסי מפוקח יידרשו להשיב את הבונוסים ששולמו להם, לדוגמה אם נגרם לגוף הפיננסי הפסד משמעותי עקב קנסות או עיצומים שהוטלו עליו. על פי התקנות החדשות, בהסכמי התגמול תתווסף ההנחייה שמאפשרת החזרת בונוסים עד 7 שנים מיום קבלתם.

דודו זקן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, צילום: מיקי אלון דודו זקן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל | צילום: מיקי אלון דודו זקן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, צילום: מיקי אלון

נקודה זו מגיעה לאחר שבנק לאומי נקנס באחרונה על ידי הרשויות האמריקאיות בקנס חסר תקדים שך 400 מיליון שקל ולמרות כך, אף אחד מנושאי המשרה הבכירים אינו לקח אחריות או נדרש להחזיר בונוסים שקיבל על אותה תקופה.

עוד קבעו השניים כי אופן התגמול של יו"ר הדירקטוריון בבנק או בגוף מוסדי יהיה קבוע ולא יותנה בביצועים - זאת בשונה מהמצב כיום ובשונה מאופן התגמול של המנכ"לים והסמנכ"לים.

בכך רוצים הרגולטורים לשפר את יכולת הפיקוח של יו"ר הדירקטוריון ולחזק את עצמאות הדירקטוריון .בהתאם לכך, תגמול יו"ר הדירקטוריון יתבסס על מנגנון הגמול של דירקטורים חיצוניים שקובע כי הגמול השנתי יעמוד על סכום של 95 אלף בחודש ו-3,660 שקל לכל ישיבה בה הם משתתפים או 127 אלף שקל וגמול של 4,880 שקל אם הדירקטור מוגדר בעל מומחיות פיננסית.

בעל תפקיד בכיר לא יכהן גם בחברה מוחזקת של הגוף הפיננסי

כמו כן, זקן וסלינגר מסדירים את נושא הכהונה הנוספת של נושאי משרה בכירים וקובעים כי בעל תפקיד בכיר לא יכהן במקביל לתפקידו, גם בחברה מוחזקת של הגוף הפיננסי אלא אם כן אותו גוף סבור כי יש הצדקה עניינית לכך. במקרים כאלה נקבע כי הבנק או הגוף המוסדי לא יממנו את העסקתו של אותו בעל תפקיד בשל כהונתו בתפקיד בחברה אחרת בקבוצה. כמו כן, ייאסר על כל עובד בבנק או בגוף מוסדי לקבל את התגמול מבעל השליטה באותו גוף.

בכך למעשה מכוונת סלינגר אל פרשת שלמה אליהו ומינוי עודד שריג - הממונה על שוק ההון לפני סלינגר. אליהו בעל השליטה בחברת אליהו ביטוח ביקש למנות את שריג למנכ"ל החברה הפרטית שדרכה הוא שולט (70%) במגדל ביטוח הציבורית. מכיוון שגם אליהו מחזיקה ברשיון מבטח היא חייבת לאשר מינוי מנכ"ל אצל המפקחת שהקפיאה את המינוי עד לאוגוסט 2016. בתגובה החליט אליהו למנות את שריג למנכ"ל אליהו אחזקות שאינו מפוקחת על ידי סלינגר.

"ההוראות יחזקו את עצמאותו של הדירקטוריון וישפרו את איכות הממשל התאגידי בגופים המוסדיים", ציינה סלינגר. זקן הוסיף כי "בנקים כמנהלי כספי ציבור נדרשים לקיים אמות מידה גבוהות של ממשל תאגידי נאות והנחיות אלו יסייעו בכך".

תגיות