אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניגודי העניינים משתקים את ועדת הערר הגדולה בישראל צילום: עמית שעל

ניגודי העניינים משתקים את ועדת הערר הגדולה בישראל

יושבת ראש ועדת הערר של מחוז מרכז מנועה מלטפל בתיקי תמ"א 38 מפני שבן זוגה יזם בתחום. המחליפה שמונתה לסייע לה מנועה מטיפול בתיקים בתחום בערים פ"ת ורחובות. יותר מחצי שנה לאחר פרישת המנהלים הקודמים של ועדת הערר הפעילה ביותר בתחום ההתחדשות העירונית, מאות בקשות נותרו ללא טיפול ומענה

11.06.2015, 08:43 | אמיתי גזית

פקק ארוך של תיקי תמ"א 38 ממתין בוועדת הערר של מחוז מרכז, המחוז שבו מתרכזת רוב הפעילות בתחום ההתחדשות העירונית. הסיבה: יו"ר ועדת הערר שמינה שר הפנים הקודם גלעד ארדן מנועה מלדון בתיקי תמ"א 38 בשל ניגוד עניינים. לעזרתה גייסו קולגה - יו"ר ועדת ערר לפיצויים והיטלי השבחה - אך שכחו כי גם היא מנועה לדון בחלק מתיקי תמ"א 38, גם כן בשל ניגוד עניינים. וכך התור הולך ומתארך ובעלי הדירות המעוניינים במיגון וחיזוק מאבדים תקווה.

קראו עוד בכלכליסט

משרד הפנים, שאמון על הוועדות המחוזיות עד שיושלם מעבר מינהל התכנון לאוצר, פרסם ב־2013 נתונים שלפיהם 755 מתוך 1,059 בקשות לתמ"א 38 באותה השנה (יותר מ־70%) הן באזורי תל אביב והמרכז. נתוני 2014 עדיין לא פורסמו, אבל ההערכות הן כי כמות הבקשות גדלה גם בזכות הטבות מס שנכנסו לתוקף בשנה שחלפה ומשפרות את הכדאיות הכלכלית של הפרויקטים. משום שמחוזות תל אביב ומרכז הם העמוסים בארץ בפעילות תמ"א 38 תמוהה העובדה כי איש במשרד הפנים לא נתן את הדעת על הבעיה שתיווצר.

נראה כי למשרד האוצר, שהוועדות המחוזיות יעברו בקרוב לסמכותו, מחכה עבודה רבה.

בניין בפתח תקווה הממתין לאישור פרויקטי תמ"א 38 , צילום: עמית שעל בניין בפתח תקווה הממתין לאישור פרויקטי תמ"א 38 | צילום: עמית שעל בניין בפתח תקווה הממתין לאישור פרויקטי תמ"א 38 , צילום: עמית שעל

חודשיים ללא יו"ר ועדה מכהן

דיירי בניין מספר 15 ברחוב הנשיאים בפתח תקווה חיפשו במשך תקופה ארוכה יזם שיסכים לחזק את הבניין בן ה־40 במסגרת תמ"א 38. שמונה דירות (המשתרעות על פי ארבע קומות) בעיר ששווי הקרקע בה נמוך משל שכנותיה לא נחשבו אטרקטיביות במיוחד. בהיעדר ממ"ד בדירות נאלצו הדיירים - ובהם זוג בני 80, חולה אסתמה וחולת לב - לצאת לחדר המדרגות כשנשמעו אזעקות במהלך מלחמת צוק איתן, וחלקם שקלו לעבור לבית אחר המתאים לצורכיהם.

ביולי 2013 חתמו סוף סוף על חוזה עם קבלן שהסכים לקחת על עצמו את מלאכת חיזוק הבניין והוספת ממ"ד ומעלית בתמורה לבניית שתי קומות שבהן חמש דירות חדשות ומכירתן. אלא ששנתיים לאחר מכן התברר כי שמחתם היתה מוקדמת. אמנם הוועדה המקומית פתח תקווה אישרה את הפרויקט ב־2014, אבל דיון בערר שהגישו דיירי הבניין השכן תקוע מאז אוקטובר אותה שנה, ולא ברור אם ומתי יתקיים. מבירור שעשו דיירי הבניין עלה כי עדיין לא נקבע מועד לדיון בתיק שלהם. "התחייבות הקבלן מוגבלת בזמן, הוא לא יחכה לנו לנצח", אומרת מירה סמר המתגוררת בו. "מי יודע מה יהיה מצבו כשידונו סוף סוף בתיק, ומי יודע אם אז הוא יסכים לטפל בנו".

המקרה של הבניין ברחוב הנשיאים הוא רק דוגמה לדיונים רבים שנדחו מאז אוקטובר 2014, אז החל העומס על ועדות הערר במחוזות מרכז ותל אביב, כאשר שני יושבי הראש - עו"ד מיכה גדרון (תל אביב) ועו"ד מיכל גלקין גולן (מרכז) - פרשו. במשרד הפנים התמהמהו במינוי מחליפים לראשי הוועדות, וכך במשך כחודשיים כמעט לא התקיימו דיונים בוועדה, ותיקי ערר בנושאי תכנון ובנייה המתינו להכרעה תקופה ארוכה, ונוצר נזק של כמיליוני שקלים. בינואר השנה מונתה עו"ד שרון מונטיפיורי־גילן ליו"ר ועדת הערר מחוז מרכז לאחר עריכת מכרז כמקובל.

בניין בראשון לציון שעובר התחדשות, צילום: עמית שעל בניין בראשון לציון שעובר התחדשות | צילום: עמית שעל בניין בראשון לציון שעובר התחדשות, צילום: עמית שעל

מונטיפיורי־גילן שחררה מעט את הפקק כשהחלה לטפל בתיקי ערר מגוונים, אבל לא בתיקים העוסקים בתמ"א 38. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בן הזוג שלה הוא יזם בתחום תמ"א 38, ובסעיף ניגוד העניינים שחתמה עליו סוכם כי לא תדון כלל בתיקים בתחום זה. ובקיצור, מאז מינויה בינואר לא התקיימו כמעט דיונים בעררים בתיקי תמ"א 38.

בשבועות האחרונים ניתן מענה חלקי כשעו"ד רונית אלפר, יו"ר ועדת ערר לפיצויים והיטלי השבחה במחוז מרכז, החלה לדון בתיקי תמ"א 38. בדיקה נוספת של "כלכליסט" העלתה כי גם אלפר חתומה על הסכם ניגוד עניינים המונע ממנה לדון בתיקים אלה בפתח תקווה ורחובות. ייתכן שהסיבה לכך היא שבעבר ייצגה את עיריית פתח תקווה בתביעת ענק של 235 מיליון שקל שהגישו בעלי קרקעות חקלאיות נגד העירייה בטענה שנגרם להם נזק כלכלי בעקבות ביטול תוכנית מתאר שאישורה היה משביח את נכסיהם.

ומה בנוגע למחוז תל אביב? שם המתינו עד פברואר, אז מונתה לתפקיד יו"ר ועדת הערר עו"ד הילה ליבנה. ואולם, גם ליבנה חתמה על הסכם ניגוד עניינים המונע ממנה לדון בתיקים הנוגעים לעיריית תל אביב: בן זוגה עובד במרכז שמאות מקרקעין המייצג את עיריית תל אביב. במאי סיים בן הזוג את תפקידו וניגוד העניינים הסתיים, אולם גם במקרה הזה מדובר ביותר מחצי שנה שבמהלכה תיקים לא הגיעו לשולחן הדיונים.

עו"ד שרון מונטיפיורי־גילן, יו"ר ועדת ערר מחוז מרכז, צילום: דן חיימוביץ עו"ד שרון מונטיפיורי־גילן, יו"ר ועדת ערר מחוז מרכז | צילום: דן חיימוביץ עו"ד שרון מונטיפיורי־גילן, יו"ר ועדת ערר מחוז מרכז, צילום: דן חיימוביץ

"ערר הוא דרך המלך לתקיעת פרויקטים"

עו"ד ענת בירן, בעלת משרד המתמחה בדיני מקרקעין ותכנון ובנייה ובעבר יו"ר ועדת הערר תל אביב, מסבירה כי כמעט כל תיק תמ"א 38 מגיע לערר: "כל מי שרוצה יכול להגיש ערר. ההליך לא עולה כסף ולכן זו דרך המלך לתקיעת פרויקטים". משרדה של בירן מטפל בעשרות תיקי ערר, ולדבריה העומס במחוזות מרכז ותל אביב כבד. "יש לי תיקים מאוגוסט וצפוי שייקבע דיון בהם רק אחרי החגים. הדיירים יוצאים מדעתם, בשנות ההמתנה אנשים לא עושים דבר עם דירתם".

באשר להסכם שלפיו מונטיפיורי־גילן מנועה באופן גורף מלדון בתיקי תמ"א 38 אומרת בירן: "זה מוגזם שהיא לא יכולה לדון בתמ"א 38 בכל הערים. ניתן היה להסתפק בהדרתה מדיונים הנוגעים לפרויקטים של בן זוגה. הפתרונות בהישג יד, זה פשוט חבל. היה אפשר פשוט לגייס עוד כוח אדם ולהריץ את התיקים האלה".

יו"ר איגוד קבלני פתח תקווה אהרון דינוביץ' מוסיף: "פעילות התמ"א 38 בפתח תקווה התעכבה שנים בגלל מדיניות העירייה. מהמחצית השנייה של 2014 העירייה מאשרת יותר תוכניות, אבל כל הפרויקטים נתקעים בוועדת הערר. האם כך המדינה רוצה להתמודד עם בעיית הדיור?".

ממשרד הפנים לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
חבל שלא בודקים ניגוד עינינים בועדות המקומיות בעיקר בחולון
שיבדקו איך ולמי מאשרים תמ"א 38 בבתים פרטיים חד קומתיים באזורי יוקרה והופכים אותם לחמש ושש קומות. זהה אותו מגיש, אותו קבלן וגם מי קונה את המגרש..... חבל שזה בכלל מגיע לדיון במקום לדון באמת לטפל בשכונות מצוקה וביניני רכבת.
תמי , חולון  |  14.06.15
1.
הגדרה חדשה למונח ״מכרז תקין״
מעניין לדעת למי מקורבת הגברת שרון גילן, אשר דאג לדחוף את מינויה, על אף שמועמדותה הייתה צריכה להיפסל מאחר ואינה יכולה לבצע את התפקיד כראוי! (מכרז תקין אמרו??) במדינת ישראל 2015, מחריד לגלות, דרושים 3 אנשים בכדי לאייש תפקיד של אדם אחד, הכל כמובן על חשבון משלמי המיסים. כנראה שחשוב יותר לדאוג לאינטרסים של מקבלי ההחלטות.
רינת  |  11.06.15