אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפנסיה שלכם: שבויים בידי הסוכן של המעסיק? זה יכול לעלות לו 1.8 מיליון שקל צילום: דר בון, דוברות משרד האוצר

הפנסיה שלכם: שבויים בידי הסוכן של המעסיק? זה יכול לעלות לו 1.8 מיליון שקל

זכותו של כל עובד בישראל לבחור בכל מוצר חיסכון פנסיוני שמתאים לו ולעבור לחברה שנותנת לו את התנאים הטובים ביותר. כך תדעו אם המעסיק שלכם עובר על החוק ותפעלו כדי לממש את זכויותיכם

14.06.2015, 13:17 | ליאורה הירשהורן

אם אתם שכירים, וודאי נתקלתם בסוכן הביטוח של המעסיק כאשר הסדרתם את נושא החיסכון הפנסיוני שלכם. במפגש עם סוכן הביטוח חשוב שתכירו את 'סעיף 20' בחוק הפיקוח על קופות הגמל. הוא זה שמקנה לכם את האפשרות לבחור כל מוצר חיסכון פנסיוני שתרצו (קרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל) ובאילו תנאים שתמצאו (כולל הטבות דמי ניהול), גם דרך הסוכן של המעסיק. דעו כי זכותכם לבחור בכל מוצר חיסכון פנסיוני התואם את הצרכים שלכם ואתם רשאים לעבור לכל חברה שתיתן לכם את התנאים הטובים ביותר.

קראו עוד בכלכליסט

לאחרונה, התגלו מקרים רבים של עובדים שקיבלו הצעה אטרקטיבית יותר עם הטבות בדמי הניהול ופנו למעסיק או לסוכן שעובד איתו בבקשה לנייד את הכספים וההפקדות למוצר פנסיוני בחברה אחרת ונתקלו בסירוב לאור העובדה שסוכן הביטוח של המעסיק עובד עם חברה מסוימת. במקרה הזה, העובדים מרגישים "שבויים" הן בידי סוכן הביטוח שמונע מהם את הבחירה לבחור מוצר חיסכון פנסיוני ואת תנאי הניהול והן בידי המעסיק שמפנה בחזרה לסוכן. סעיף 20 לחוק הפיקוח קובע שמעסיק או שלוחו, דוגמת סוכן ביטוח, אינם יכולים לאסור על עובד לבחור את המוצר הפנסיוני ולמנוע הטבת דמי ניהול או הטבה אחרת שהוסכמה בינו לבין החברה שבה הוא מעונין להפקיד את כספי החיסכון. הדין בגין הפרה של ההוראה הזו לחוק הוא מאסר או קנס על המעסיק של יותר מ-1.8 מיליון שקל.

המקרה של יניב (שם בדוי) מדגים היטב מתי המעסיק והסוכן עוברים על הוראת החוק: יניב, עובד חדש יחסית בחברה, ביקש להעביר את כספי החיסכון הפנסיוני שלו מקרן אחת לקרן אחרת. מחלקת השכר, בשם המעסיק, מסרה לו כי העברת הפקדות לקרן פנסיה אחרת מבוצע באמצעות הסוכן שנבחר על ידי המעסיק. הסוכן אמנם אמר ליניב שהוא יוכל להעביר את הכספים לקרן החדשה, אך לא יהיה זכאי להטבה בדמי הניהול שהבטיחה לו הקרן אליה הוא רוצה לעבור. הסוכן הסביר לו כי מוטב יעשה אם פשוט יישאר בקרן בה הוא נמצא. ברור במקרה הזה שהמעסיק והסוכן עברו על הוראת החוק – למעסיק אסור למנוע מתן הטבה של דמי ניהול שסיכם העובד עם קרן פנסיה מסוימת, והסוכן, המספק שירות תפעול למעסיק, לא יכול לגלגל את העלות הזו על העובד. בזכות ההתעקשות של יניב, המעסיק שלו התרצה לבסוף ובכך חסך יניב הרבה מאוד כסף לטובת החיסכון הפנסיוני שלו.

שמרו על זכויותיכם ותוסיפו עשרות שקלים לפנסיה, צילום: שאטרסטוק שמרו על זכויותיכם ותוסיפו עשרות שקלים לפנסיה | צילום: שאטרסטוק שמרו על זכויותיכם ותוסיפו עשרות שקלים לפנסיה, צילום: שאטרסטוק

אם הסוכן של המעסיק שלכם לא מאפשר לכם לבחור את החיסכון הפנסיוני המתאים לכם, לא נותן לכם לבחור את החברה בה תפקידו את כספיכם ומונע מכם הטבת דמי ניהול לה אתם זכאים, הראו לו את סעיף 20 כפי שהוא מופיע באתר משרד האוצר. אם הסוכן אינו נענה לבקשתכם, באפשרותכם לפנות למחלקת פניות הציבור באגף שוק ההון במוקד טלפוני *3002 או להעביר מידע, תוך שמירה על אנונימיות, לקו הצדק הפנסיוני של המפקחת על הביטוח באינטרנט. לחילופין, מי שמעוניין שתלונתו תיבדק ישירות מול המעסיק או הסוכן יכול להגיש תלונה באמצעות מערכת הפניות המקוונת של המפקחת על הביטוח. שימו לב כי בירור התלונה באופן זה, בניגוד להעברת המידע לקו הצדק הפנסיוני, ידרוש מסירת פרטים מלאים וחשיפתם כלפי המעסיק והסוכן.

זכרו כי הסוכן של המעסיק שלכם חייב לתת לכם את הבחירה מאחר שהוא פועל בשם המעסיק המחויב לכך לפי חוק. יחסי העבודה מתקיימים בינכם לבין המעסיק שלכם ועליו מוטלת החובה לציית לסעיף 20 ולאפשר לכם לבחור באופן חופשי ובלעדי את המוצר הפנסיוני ותנאי הניהול שלכם. הראו למעסיק את דף המידע למעסיקים שפרסמה המפקחת על הביטוח והתעקשו על זכותכם לבחור את החיסכון הפנסיוני עם התנאים הטובים ודמי הניהול המשתלמים ביותר עבורכם. אם תעמדו על זכויותיכם, תוכלו להביא לחיסכון של עשרות או אפילו מאות אלפי שקלים לטובת החיסכון הפנסיוני שלכם.

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי"

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
שאלה
האם הסוכן של המעביד אמור להעביר את הכסף שלי לקופה אחרת והאם אני אמורה לתת לו יפי כוח לשם כך? למרות שאני רוצה להשאר בהסדר של המקום עבודה הקודם הסוכן של המקום עבודה החדש מבקש ממני יפי כוח כי הוא זה שמפזר את כל הכספים של העובדים של החברה לקופות השונית. האם זה הגיוני?
רבקה  |  18.10.15
7.
מגיב מס' 6 - אתה טועה ומטעה!!
כנראה שלא הבנת את הכתבה. גם אם המעסיק בוחר סוכן הוא לא יכול לחייב עובד לעבוד איתו. אם עובד ביקש לעבור לפנסיה עם דמי ניהול נמוכים יותר אז מעסיק שיאלץ אותו לעבוד עם הסוכן שלו ובגלל זה לשלם דמי ניהול גבוהים יותר - עובר על החוק!! זה המצב הנפוץ בשוק, אבל זה ממש מנוגד לחוק! אגב, אני אומר את זה מעצם תפקידי כיועץ משפטי למעסיקים בתחומי דיני עבודה.
יועץ משפטי  |  16.06.15
6.
אם אתם לא מבינים את הנקרא אל תעשו כתבה, אתם גורמים לאנשים לחשוב שהם יכולים לבחור סוכנים
כרגע החוק עדיין לא שלם ולא ניתן לעשות הרבה (כנראה אינטרס של מישהו), החוק מאפשר לבחור מסלול ולא סוכן, אז העובד לא יכול באמת לזוז לאנשהו כדאי להוריד את דמי הניהול. ביום שיכנס האופציה של החלפת סוכן, השוק יתחיל בתחרות מבורכת ואז תראו איך הכל יורד או כמעט נעלם. שנה שעברה אמרו שיעדכנו את החוק הזה בתחילת השנה הנוכחית
מהנדס חשמל  |  15.06.15
5.
ל-3- צודק 100%. זה נובע מהעדר חינוך פיננסי כבר בתיכון וגם
מזה שההסברים לציבור נכתבים ברובם ע"י עורכי דין המאריכים בהסברים ומצטטים את החוק הלא מובן או ע"י כאלו שלא מבינים בניסוח שלהם מה הבעיה של הציבור בלהבין. וגם, אין במדינה הדרכה פנסיונית ללא תשלום לאזרחים המגיעים לגיל פרישה או לפני כן. גם חב' הביטוח מצרפות הסברים לא מובנים לדוחות התקופתיים שלהם אבל תמיד מסתירים מהציבור באילו תנאים לא ישלמו את הפנסיה ובאלו תנאים יוטל מס 35% על משיכת כספים ומהו הגיל בו ניתן לבקש פנסיה בקופות גמל בכספים שנצברו עד שנת 2008 (לא כולל). ולגופה של כתבה- ומתי יהיה חוק המשחרר אותנו מסוכני ביטוח המוצצים את דמינו ומתיישבים כמו עלוקה לכל החיים על ההפרשות הפנסיוניות שלנו? ומה לעשות כנגד מעביד שלא מאפשר לנו לבחור סוכן אחר ?!
אריאל  |  15.06.15
לכל התגובות