אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום הבחירות ללשכת עוה"ד: הקמפיינים לא הוסיפו כבוד למקצוע צילום: בועז אופנהיים

היום הבחירות ללשכת עוה"ד: הקמפיינים לא הוסיפו כבוד למקצוע

החברים לשעבר דורון ברזילי ואפי נוה מתמודדים היום על ראשות לשכת עורכי הדין. המנצח צפוי ליהנות ממעמד מחוזק מתוקף הרפורמה בחוק לשכת עורכי הדין. כלכליסט סוקר את נקודות השיא, ובעיקר השפל, של מערכת הבחירות הזו

16.06.2015, 08:25 | ענת רואה

הבוקר (ג') יוכלו 57 אלף עורכי דין להצביע למוסדות לשכת עורכי הדין. במועצה הארצית של הלשכה 48 מושבים, שרק ל־28 מתוכם הבחירות יהיו ישירות. היתר שמורים לנציגי המחוזות, לראש הלשכה לשעבר ועוד. בבחירות הקודמות עמד אחוז ההצבעה על 31% בלבד, 14,500 איש. מספר זהה של בוחרים הפעם יהווה רק רבע מעורכי הדין בישראל שכן בינתיים הצטרפו 12 אלף איש ללשכה.

כדי להמחיש את הפילוג במוסד הסטטוטורי הזה, די אם נזכיר שעל אותם 28 מושבים מתמודדות 16 סיעות שונות. הקרב העיקרי יהיה כמובן על ראשות הלשכה. שלושה מתמודדים עליו: ראש הלשכה המכהן דורון ברזילי, יו"ר מחוז תל אביב והמרכז אפי נוה וטלי גוטליב.

קראו עוד בכלכליסט

הקמפיין

הישגים והשמצות

נוה וברזילי מסיימים היום ארבע שנות פעילות: ברזילי כראש לשכה ונוה כיו"ר מחוז. בשורה התחתונה נוה יכול להתהדר בהרבה יותר הישגים. באמתחתו של ברזילי מצוי בעיקר משוב השופטים שהוביל לקרע בינו לבין מערכת המשפט. ברזילי מאשים שהישגיו הדלים נובעים מהשיתוק בלשכה, כשליריביו היה רוב במועצה הארצית. מנגד, יריביו טוענים שברזילי לא השכיל לגבש פשרה שתאפשר לו לפעול לצדם. על כל פנים, המצב יצר קמפיינים מתבקשים: נוה היה עסוק בעיקר בלפאר את עצמו ואת הישגיו, שרבים מהם מנוגדים לדו"ח פרוקצ'יה הקובע שוועדי המחוזות לא צריכים "להתחרות" בוועד המרכזי, וברזילי התמקד בתקיפת נוה, אזכורו כחבר לשעבר ש"בגד" בו.

התרומות

שומרים על חשאיות

כבר ב־1999 מתח מבקר המדינה אליעזר גולדברג ביקורת על היעדר השקיפות של התרומות שמקבלים המתמודדים לראשות הלשכה וקרא ללשכה ולמשרד המשפטים לפעול בנושא. הזמן עבר ודבר לא השתנה. לפני בחירות 2011 ברזילי וראש הלשכה אז גיא־רון סירבו לחשוף את רשימות התורמים שלהם, אבל רשלנות של אחד מאנשי מטה ברזילי הובילה לכך שהרשימה הסודית נמצאה זרוקה במגרש החניה ליד בניין הלשכה בתל אביב והופצה לתקשורת. פניות שערך אתמול "כלכליסט" לשני המחנות בבחירות הנוכחיות נענו בסירוב למסור את הרשימות. באחד המחנות אף הסבירו שמאחר שאין כל הוראת חוק מחייבת, הרי שאין סיבה "לבייש" את מי מהתורמים שידו היתה מספקת רק לתרומה צנועה, ומנגד, אין סיבה לעורר תהיות באשר למניעיהם של התורמים הכבדים יותר. אבל את מה שבכירי הלשכה מסרבים לעשות, משרד המשפטים כבר יחייב, ובנוסח הרפורמה שאושרה אתמול בוועדת השרים לחקיקה כבר מצוי סעיף המחייב דיווח על כל תרומה של יותר מ־1,000 שקל.

הקאמבק

איפה יורי גיא־רון?

באופן רשמי, ראש הלשכה לשעבר יורי גיא־רון אינו נושא כיום בתפקיד כלשהו בלשכה וגם אינו מתמודד על אחד כזה. אבל למרות זאת, רוחו אפפה את מערכת הבחירות כולה. יריבי נוה לא חדלו מלהתנגח בו על כך שגיא־רון נכלל ברשימתו (אף על פי שברזילי עצמו צמח במחנה גיא־רון לפני שמונה שנים). אלא שגיא־רון, שבקרוב ייערך לו שימוע בפרשת קופת חולים מאוחדת, לא יצא לחלוטין מהתמונה: באורח סמלי הוא שובץ במקום האחרון ברשימתו של נוה. במקום השמיני באותה רשימה משובצת המשנה לפרקליטת מחוז מרכז ענת סבידור, מה שגרם לביקורת על כך ש"החוקר והנחקר" מופיעים באותה רשימה. במחנה נוה מיהרו להסביר ששיבוצו של גיא־רון נעשה מפאת כבודו "וכדי לא לתת לו תחושה שהוא נזרק החוצה".

יורי גיא־רון. "לא נזרק החוצה", צילום: עמר גרין יורי גיא־רון. "לא נזרק החוצה" | צילום: עמר גרין יורי גיא־רון. "לא נזרק החוצה", צילום: עמר גרין

הספינים

מי צמצם את הקלפיות בת"א?

בבחירות כמו בבחירות כל ספין כמעט מותר, וכך מצא את עצמו מחנה נוה בשבוע שעבר מתמודד עם האשמות חריפות מצד ברזילי כאילו הוא פועל להפחית את מספר הקלפיות בתל אביב. בעמוד הפייסבוק של ברזילי נכתב: "אפי נוה מפחד. הוא מנסה להוריד את מספר הקלפיות בתל אביב ובכך להוריד את אחוז ההצבעה כי הוא יודע שאם אתם תבואו ותצביעו — הוא עומד להפסיד". ברזילי קרא לעורכי הדין לבוא להצביע ו"לשים סוף לתרגילים המלוכלכים של נוה". אלא שברזילי לבטח ידע היטב שמי שאחראי לבקשה להפחית את הקלפיות היו דווקא אנשיו של ברזילי עצמו, בכובעו כראש הלשכה, כלומר אנשי המנגנון בלשכה, שהסבירו שהם מתקשים לגייס יותר מ־1,000 מתנדבים הדרושים לאיוש כל הקלפיות, ולכן ביקשו לדלל את המספר בכמה נקודות הצבעה (בלי להפחית את מספר נקודות ההצבעה). מנכ"ל הלשכה עו"ד גיל סלומון אף חידד את ההסבר הזה בהודעה ששיגר לוועדת הבחירות, שבה ציין במפורש שהבקשה להפחית את הקלפיות היא שלו ושאין לה הקשר פוליטי. בפועל, הדברים לא נותרו בפייסבוק בלבד, ובעתירה שהגיש ברזילי לבית המשפט הוא האשים מפורשות את נוה בניסיון להפחית את מספר הקלפיות. מכך יוצא כי בפועל ברזילי הגיש את העתירה נגד בקשה של מנכ"ל הלשכה, אך בעתירה הדברים לא הוצגו כך והואשם היריב הפוליטי.

עו"ד אפי נווה , צילום: עידן מילמן  עו"ד אפי נווה | צילום: עידן מילמן עו"ד אפי נווה , צילום: עידן מילמן

דמי החבר

משרד המשפטים יטפל

המצע של ברזילי מתבסס במידה רבה על ההבטחה להפחית את דמי החבר. ההבטחה הזו מושמעת כבר שנים רבות על ידי העסקנים בלשכה לפני הבחירות, אך בפועל כשמגיעה העת לאשר את התקציב, זה לא באמת קורה. ברזילי טוען שהוא ניסה בכל מהלך הקדנציה שלו להפחית את דמי החבר אך נתקל בהתנגדות של יריביו שהיה להם רוב במועצה הארצית. זה רחוק מלהיות מדויק. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בעבר, ההצעות של ברזילי לקיצוץ דמי החבר באו על חשבון תקציבי יריביו בלבד. גם בבחירות היום מככבת ההבטחה להפחית את דמי החבר, אלא שכעת אין כבר סיבה לצפות מנבחרי הלשכה לקיים את הבטחותיהם: הרפורמה בלשכה שאושרה אתמול בוועדת השרים לחקיקה מעגנת את הפחתת דמי החבר כבר מינואר הקרוב.

הגזענות

מי רוצה לגנוב את הבחירות?

זה החל במסרונים אנונימיים בניחוח גזעני שכוונו לחברים בסיעת נוה, נמשך בסרטוני יוטיוב שהתריעו שלאנשי נוה יש כוונה "לשנות את הזהות היהודית של ישראל", והסתיים בתמונות שהופצו בפייסבוק של נוה לצד ח"כ אחמד טיבי תחת הכיתוב "נוה עם חברים". מתוך עשרות קלפיות ברחבי הארץ שנוספו הפעם במטרה להעלות את שיעור ההצבעה, דווקא שתי הקלפיות ביישובים ערבים הובילו את ברזילי לעתור בדרישה לאסור את פתיחתן בנימוק שאנשי נוה מנסים "לגנוב בחירות".

ברזילי טען שניתן לפתוח קלפי רק במקום שבו יש בית משפט שלום ובשני יישובים אלו אין. הבוחרים הערבים כבר הזדרזו להודיע שיארגנו הסעה לכל מרחק כדי שהמצביעים יוכלו לממש את זכותם. אלא שלבסוף קבע השופט עופר גרוסקופף שאפילו אם כללי הבחירות דורשים בית משפט שלום ליד הקלפי, מדובר בהתניה שעלולה להתפרש כאפליה נגד הציבור הערבי והמליץ לברזילי למחוק את העתירה. המסר עבר.

נערך להפסד

ברזילי מתמודד גם בת"א

ברשימתו של המועמד ליו"ר מחוז תל אביב עו"ד ברוך כצמן מצאנו מתמודד מפתיע: במקום השני מופיע עו"ד דורון ברזילי. השיבוץ הזה לא לגמרי ברור.

אם ברזילי ינצח וייבחר שוב לראשות הלשכה, הוא ככל הנראה לא יוכל לכהן גם בוועד המחוז. אם הוא יפסיד לנוה, ממילא שמור לו מקום במועצה הארצית כראש הלשכה הקודם. נראה שהצעד הזה נועד להבטיח לברזילי חברות בוועד מחוז תל אביב אם יפסיד את ראשות הלשכה.

אבל לא רק ברזילי מתכונן להפסד: עו"ד כצמן, שכאמור מתמודד מטעמו בתל אביב, משובץ גם כמספר 5 ברשימה של סיעת "לשכה שלנו" למועצה הארצית.

אם כצמן ייבחר ליו"ר מחוז תל אביב, הוא לא יזדקק לכיסא הזה, שכן ראשי המחוזות חברים ממילא במועצה הארצית. אבל אם כצמן יפסיד, מיקומו הריאלי ברשימה יאפשר לו לכהן במועצה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הקמפיינים לא יעילים ומנג׳סים! ממש ״עינויי דין״
אם כתבה כזו הכתבת רק עכשיו אז מה עשו בחודשיים האחרונים?! למה רק עכשיו ביום הבחירות טרחו יחצני הסיעות השונות לדחוף לכתבה כזו ולהסביר לעורכי הדין מה קורה במקצוע שלהם? חוצמזה איך אפשר להבדיל בין אחד לשני בין אג'נדה לאג'נדה לאור ערימות הגבבה שלא היו מביישות קמפיינים מהזולים ביותר. ושלא תטעו. כל מסרון, כל טלפון וכל מייל עולה ימבה כסף...
אז מה אמרתם?  |  16.06.15
3.
כעורכי דין המקבל את החומר הפרסומי שנשלח ע"י המתמודדים - " חברים הגזמתם" !
ניתן להצביע בצער רב, על העובדה : שהמידע והחומר הפרסומי שנשלח אלינו חברי הלשכה מהמחנות המתמודדים אינו מוסיף כבוד למקצוע ואינו מציג את המתמודדים בצורה מכובדת. במהלך השבועיים האחרונים נשלחו אלינו כעשרות הודעות טקסט באמצעי המדיה השונים ונערכו עשרות שיחות טלפון, המידע שהועבר מורכב ברובו מהשמצות , בניגוד לצפוי , שימוש - כבמה להציג את הפעילות אותה המתמודד ואנשי רשימתו יבחרו לקדם. אי אפשר להשתחרר מהתחושה שרב הנסתר עלהגלוי בהתנהלות הלשכה והמחוזות.
עו"ד מנחמי דקל , צפון  |  16.06.15
לכל התגובות