אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה אחרי הקפה צריך לשירותים? צילום: שאטרסטוק

למה אחרי הקפה צריך לשירותים?

אני ובת זוגתי מתחבטים בקושייה "מדוע קפה גורם לך לרוץ לשירותים?". התוכל להסיר את מעטה המסתורין מעל חידה עתיקת יומין זו? דן

18.06.2015, 07:44 | בלדד השוחי

דן היקר,

 

לא תמיד ניתן להסיק מן הפרט אל הכלל. עליי, למשל, אין לקפה את ההשפעה הברוכה הזו. למעשה, ב־1990 התפרסם בז'ורנל המדעי הנחשב "גאט" ("מעי" בתרגום חופשי) מחקר שעסק בדיוק בנושא הזה, ובחלקו הראשון — שהתבסס על סקר פשוט — 71% מהנשאלים טענו שקפה לא שולח אותם לשום מקום, לא בריצה ולא בהליכה. אתה וזוגתך שתחיה פשוט שייכים ל־29% הנותרים.

אחרי השאלון התמים הזדרזו החוקרים החרוצים לתחוב לישבני הנבדקים חישנים רקטליים משוכללים (משהו בין מדחום לצעצוע מין) שמודדים את התכווצויות המעיים שגורמות לנו לרוץ. אחרי חצי שעה של התאוששות לגמו הנבדקים משקאות שונים, והתברר שהם מכירים את מערכות העיכול שלהם יפה מאד. אצל אלה שטענו שקפה לא מעניין להם את הקצה האחורי אכן לא אובחנה כל פעילות מיוחדת. אצל השאר, שתיית קפה גרמה לפרפורי התרגשות משמעותיים בתוך ארבע דקות בממוצע.

ברור שזו לא יכולה להיות תגובה ישירה, כי שום דבר לא אמור לעבור את מערכת העיכול מקצה לקצה בתוך ארבע דקות. זה לא הקפאין, כי קפה נטול קפאין הקפיץ את החישנים ממש כמו קפה רגיל, ואלה לא החלב או הסוכר, שבהם החוקרים האמיצים כלל לא עשו שימוש. זו גם לא כמות הנוזלים, כי כוס מים חמים לא הפיקה כל תגובה ניכרת.

כוס קפה. זה הכל בראש?, צילום: שאטרסטוק כוס קפה. זה הכל בראש? | צילום: שאטרסטוק כוס קפה. זה הכל בראש?, צילום: שאטרסטוק

אז מה כן? למדע עדיין אין תשובה חד־משמעית, אבל לי יש השערה מלומדת: זה הכל בראש. כשאנחנו נורא צריכים ונדמה שהגוף לא יכול לעמוד בפרץ, זה בעצם רק המח שמבלבל לנו את המח. הגוף מסוגל להחזיק כמויות נאות של צואה לפרקי זמן ארוכים, ואם פתאום יזנק עליך אריה, אני מבטיח לך שגם הצורך הדחוף ביותר יעלם מניה וביה.

כשאתה חש צורך דחוף, זה רק כי המח החליט שעכשיו זמן מתאים. לכן הרבה אנשים לא חשים בצורך לפנות את המעיים כשהם נמצאים בסביבה לא מוכרת, אך ברגע שהם רואים את הבית הם מרגישים שעוד רגע הם עושים במכנסיים. וקפה הוא עניין של הרגל. לא רק שהוא מסמל עבור רבים מאיתנו את הפסקת הקפה — זמן מצוין גם להפסקת שירותים — הוא גם נלגם לעתים קרובות קצת אחרי ההתעוררות — מועד קלאסי ואהוב לביקור בבית הכבוד.

אפשר גם לבדוק את ההשערה הזו. פשוט צריך למצוא קבוצת אנשים שלא רגילים לשתות קפה, רצוי מתרבות שכלל לא צורכת את המשקה הזה, ולחזור על הניסוי מ־1990. אם מי מהקוראים יכול להתארגן על חישנים רקטליים, אני מוכן להביא את הקפה.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
איפה הבילדד המקורי? או לפחות מחליף ראוי
אז התיאוריה של בילדד טוענת שהיציאה מגיעה בסביבה מוכרת ונינוחה. אבל הוא מספר על אנשים שנמצאים בסביבת ניסוי - כלומר סביבה זרה, עם אנשים זרים, שלפני רגע חקרו אותך על פרטים אינטימיים שלא התכוונת לחלוק, ובנוסף תחבו חיישנים אל תוך ישבנך. זה לא נשמע מוכר ולא נינוח לשום אדם. וגם איך זה שהנינוחות מופיעה פתאום דוקא 4 דקות אחרי שתיית הקפה? למה לא מיד?
זה לא רציני  |  20.06.15
לכל התגובות