אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טוקבקיסט העליב אותך? האתר אשם צילום: שאטרסטוק

דו"ח טכנולוגי

טוקבקיסט העליב אותך? האתר אשם

חוק חדש באיחוד האירופי קובע שלאתרים יש חובה להגן על הגולשים שלהם מפני תגובות שנאה וגזענות, קבוצת בייסבול פרצה למחשבי קבוצת בייסבול מתחרה ובאיזו מדינה אפשר לחטוף קנס של 68 אלף דולר על קללות בווטסאפ

17.06.2015, 15:32 | יוסי גורביץ
מי אחראי על "אחד שיודע"?

בית המשפט העליון לזכויות אדם באיחוד האירופי פסק אתמול (ג') פסיקה מפתיעה, שיש לה השלכות חריגות על חופש הביטוי ברשת. בית המשפט מצא שלאתר האסטוני דלפי יש אחריות משפטית על תגובות משמיצות שמתפרסמות בו, גם אם הן אנונימיות.

מנהלי אתרים יהיו גם אחראיים על טוקביקסטים ממורמרים מנהלי אתרים יהיו גם אחראיים על טוקביקסטים ממורמרים מנהלי אתרים יהיו גם אחראיים על טוקביקסטים ממורמרים

הפסיקה סותרת את אחת הדירקטיבות של האיחוד האירופי - תקינה כוללת של כלל מדינות האיחוד - שקובעת שלאתרים שמפעילים אמצעים להורדה של תוכן יש חסינות מפני תביעה. המשמעות היא צינון משמעותי של זכות הדיבור באירופה.

בית המשפט פסק שהתגובות שהתפרסמו בדלפי היו חריגות משום שהן היו תגובות שנאה ושדלפי לא נקטה באמצעים הנדרשים כדי לסנן תגובות כאלה; הוא הביא בחשבון גם את הסיכוי הנמוך לתביעה כנגד המגיבים, שכאמור היו אנונימיים. הוא קבע שיש לאזן את זכותו של אדם לשם טוב עם זכות הביטוי. הוא אמר עוד שעל אתרי תוכן חלה אחריות לסנן מראש תוכן ותגובות, כדי למנוע פרסום של "תוכן בלתי חוקי בעליל".

אה, בלתי חוקי בעליל. תוכן שדוקר את העין ומקומם את הלב, אולי? בית המשפט לא טרח לפרט מה המשמעות של "בלתי חוקי בעליל". יידרשו לשם כך כנראה פסיקות נוספות ובינתיים עיתונים וכלי תקשורת באירופה יצטרכו להחליט בעצמם מה הם צריכים לצנזר כדי שלא להגיע לבית משפט. כשזה המצב, הנטיה הטבעית היא לצנזורת-יתר בתור מדיניות.

   

הספורט הנקי כבר לא כל כך נקי

אמריקאים תמיד נהגו להתפאר בכך שבייסבול, בניגוד לשאר ענפי הספורט בארה"ב, נקי משערוריות. זו אשליה מעניינת בהתחשב בכך שמכרו משחקי בייסבול כבר בשנות ה-20 של המאה הקודמת, אבל זו האשליה הרווחת.

אוהדי סנט לואיס קרדינלס, צילום: רויטרס אוהדי סנט לואיס קרדינלס | צילום: רויטרס אוהדי סנט לואיס קרדינלס, צילום: רויטרס

עכשיו יהיה קשה יותר להחזיק בה: קבוצת בייסבול מובילה אחת, הסנט לואיס קרדינלס, נחקרת בחשד שהיא פרצה למחשבים של קבוצת בייסבול מתחרה שלה, היוסטון אסטרוס, כדי להשיג מידע פנימי של הקבוצה - בעיקר נתונים סטטיסטיים ומידע על כוונה למכור שחקנים.

רק אלוהים יודעת מאיפה נובעת האובססיה סביב סטטיסטיקות בייסבול, אבל המידע הזה נחשב לחיוני למשחק, מה שאומר שאולי כדאי שיוציאו ממנו את המרכיב האנושי ויארגנו ליגה למחשבים. אבל כך או כך, העובדה שפריצה למחשבים של יריבים כדי להוציא מידע מגיעה אפילו לבייסבול, מדגימה לנו עד כמה הפך מה שמכונה בנימוס "מודיעין עסקי" - שם נאה יותר לריגול תעשייתי - לנוכח בכל פינה בחיינו.

קצרצרים

1. זו היתה רק שאלה של זמן עד שזה יקרה: בשנים האחרונות סיפרו לנו כמה פעמים סיפורי גבורה על בעלי סמארטפונים שלאחר שהמכשיר שלהם נגנב, איתרו אותו באמצעות אפליקציה, התעמתו עם הגנב וקיבלו את המכשיר בחזרה. איכשהו, כל הסיפורים האלה לא התעכבו על העובדה שאם מישהו גונב לך מכשיר יקר, הוא עשוי להגיב באלימות אם תנסה לקחת אותו. ג'רמי קוק מאונטריו, קנדה, עקב אחרי המכשיר הגנוב שלו לקניון באזור. הוא הגיע למקום יחד עם בן דודו, המשיך לעקוב אחרי המכשיר עד שהגיע לרכב ובו שלושה גברים ודרש מהם את הטלפון שלו. המשטרה עדיין חוקרת, אבל על פניו מה שקרה אחר כך הוא שהגנבים ירו בו והרגו אותו. כוחות המשטרה - בארץ ובעולם כאחד - אמנם אינם אפקטיביים בחקירות גניבת סלולרי, אבל עדיין עדיף להגיש תלונה במקרה גניבה ולא ללכת להילחם בגנבים בעצמכם.

2. אם אתם רוצים לקלל מישהו, אל תעשו את זה באיחוד האמירויות. גבר שהעליב גבר אחר באמצעות ווטסאפ שם הועמד לדין ונידון לקנס של שווה ערך ל-800 דולר. בית המשפט העליון של הנסיכויות, שכנראה אין לו הרבה מה לעשות עם הזמן הפנוי שלו, דן בתיק והורה להחזיר אותו לדיון נוסף, בטענה שהקנס קל מדי. הקנס המקסימלי עשוי להגיע ל-68,000 דולר. התוכן המדויק של הקללה לא נמסר. פסק הדין התבסס על חוק חדש למלחמה בפשיעת סייבר שהועבר בנסיכויות; הרשויות שם הזהירו לאחרונה שמי שישלח אמוג'י של אצבע משולשת עשוי למצוא את עצמו מועמד לדין על פי אותו החוק. 

איחוד האמירויות. לא המקום הנכון להעליב מישהו, צילום: Flickr/Chris Zielecki איחוד האמירויות. לא המקום הנכון להעליב מישהו | צילום: Flickr/Chris Zielecki איחוד האמירויות. לא המקום הנכון להעליב מישהו, צילום: Flickr/Chris Zielecki

3. אמזון, שיש לה תוכניות גדולות למסחור של מל"טים, דורשת כעת מהממשלה הפדרלית לקבוע תקנות להפעלתם של מל"טים מסחריים, והיא דורשת גם שלתקנות הללו יהיה תוקף מחייב בכל רחבי ארצות הברית. ההגיון של הדרישה האחרונה פשוט: לא יהיה להתחיל תכנית שיגור של חפצים באמצעות מל"טים, אם החוק ישתנה כל כמה מאות ק"מ. בין השאר, אמזון דורשת למנוע ממדינות וקהילות להעביר חוקים שיגבילו את השימוש במל"טים, שזה בעייתי. זכותם של תושבי עיר להחליט שהם לא רוצים גרוטאות מזמזמות מעל הראש, גם אם זה מפריע להכנסות של ג'ף בזוס. 

4. ביטורנט, החברה שמפיצה את כלי גניבת התוכן הפופולרי, מוציאה כעת אפליקציה בשם Shoot. זו עוד אפליקציה לשמירת תמונות ברשת, אם כי יש בה שני שינויים מהמקובל: ביטורנט מבטיחה נפח אכסון בלתי מוגבל - ודורשת תשלום של שני דולר, לטענתה כדי שהמשתמש לא יצטרך לראות פרסומות. ובכן, יהיה משעשע אם תוך זמן קצר מישהו יעשה לביטורנט את מה שהיא עושה לאחרים, ויתחיל להפיץ גרסא פרוצה של האפליקציה שלה. המידע רוצה להיות חופשי, לא?

5. באמסטרדם יתחילו בקרוב בפרויקט מעורר תקווה: עומדים לבנות שם גשר מעל תעלה, ולא סתם גשר - זה צפוי להיות הגשר הראשון בעולם שיודפס במדפסת תלת ממד. לא, לא מהסוג שאפשר לקנות בחנויות; מדפסות עם זרועות ענק רובוטיות ינועו לרוחב התעלה, כשהן מדפיסות את גשר הפלדה תוך כדי תנועה. רובוטים מיוחדים ירתכו את החלקים השונים בטמפרטורה של 1,500 מעלות צלסיוס. המתכננים אומרים בגאווה שהפרויקט חוסך את הצורך בפיגומים משום שהרובוטים ידפיסו לעצמם את המשטח עליו יישענו. עיריית אמסטרדם תומכת בפרויקט; עכשיו צריך לבחור את התעלה. 

תגיות