אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גלנט לא מציג תוכנית מוגמרת, אבל יש התחלה צילום: ישראל יוסף

גלנט לא מציג תוכנית מוגמרת, אבל יש התחלה

שר הבינוי יואב גלנט סיפק אתמול בכנסת הסברים חלקיים לתוכנית השאפתנית שלו להקצות 5% מהדירות החדשות לדיור ציבורי. הוא לא הציג לוחות זמנים או פירוט מלא של מקורות תקציביים, אבל הבטיח לחייב יזמים במכרזי משרד הבינוי למכור חלק מהדירות לממשלה וגם להקצות לפחות 40 מיליון שקל לשיפוץ דירות

18.06.2015, 08:36 | אמיתי גזית

ביום שלישי הכריז שר הבינוי יואב גלנט כי בכל פרויקט דיור חדש בארץ יוקצו עד 5% מהדירות לדיור ציבורי – מהלך נחוץ, שכן על פי דו"ח מבקר המדינה שפורסם במרץ, כ־29 אלף משפחות ממתינות לדיור ציבורי – אך השר לא הסביר כיצד ישיג את המטרה השאפתנית הזו. אתמול, בדברים שנשא בכנסת, שפך גלנט מעט אור על הדרך שבה הוא מתכוון ליישם את תוכניתו ולהגדיל את היצע הדיור הציבורי.

קראו עוד בכלכליסט

ראשית כל מתברר כי לא מדובר בכל פרויקטי הדיור שייבנו על קרקעות המדינה, אלא רק בפרויקטים שייבנו בעקבות מכרזים של משרד הבינוי. לפי התוכנית שקיבלה את אישור קבינט הדיור בשבוע שעבר, תוקם במשרד האוצר ועדה שתקצה קרקעות למשרד הבינוי, רמ"י, עמידר וחברת דירה להשכיר. כל אחד מהגופים האלה יפעל עצמאית לתכנון, פיתוח ושיווק הקרקעות לקבלנים. כמות הדירות בקרקעות שישווק כל אחד מהגופים עדיין לא ידועה, אבל עד עתה משרד הבינוי היה אחראי על הוצאתם לפועל של כ־60% מהמכרזים. ומכאן, בהתאם לקצב שיווק הקרקעות בשנים האחרונות, במכרזים שמשרד הבינוי מוציא יהיה פוטנציאל לתוספת של כ־1,000-500 דירות לדיור הציבורי בשנה.

עיקרי התוכנית שהציג גלנט להגדלת מלאי הדיור הציבורי

 

  • עד 5% מהדירות במכרזי משרד הבינוי יוקצו לדיור ציבורי, כולל במכרזי מחיר למשתכן
  • קבלנים שיזכו במכרז יחתמו על חוזה שלפיו עליהם למכור חלק מהדירות לממשלה
  • 40־60 מיליון שקל יוקצו לשיפוץ של 20 אלף דירות בדיור הציבורי במהלך חמש שנים
  • ביישובים שבהם יש דיור ציבורי לא מאוכלס יוגמשו הקריטריונים לזכאות כדי שניתן יהיה לעשות שימוש בדירות הריקות

אלא שקשה לתת הערכה מספרית של ממש לגב מלאי הדירות, שכן עם כניסת מכרזי דירה להשכיר צפוי החלק היחסי של מכרזי משרד הבינוי לקטון. ומנגד, גלנט ציין בדבריו כי ייתכן שמכרזים של רשות מקרקעי ישראל יצטרפו לתוכניתו בהמשך. כמו כן, שיעור של “עד 5%” יכול להסתכם גם ב־2% בלבד.

מכסת דיור ציבורי גם במחיר למשתכן

גלנט סיפק רמזים לגבי המנגנון שיופעל לצורך בניית דירות חדשות לדיור הציבורי לדבריו משרד הבינוי ירכוש את הדירות מהקבלנים שיזכו במכרז, כאשר בחוזה החכירה יוגדר כמה דירות מיועדות לדיור ציבורי, מה גודלן וכנראה גם באיזה מחיר תרכוש אותן הממשלה. הוא הסביר כי רכישת דירות יד־שנייה לצורך הגדלת מלאי הדיור הציבורי אינה ריאלית משום שבעלי דירות לא ממהרים למכור אותן לממשלה, ומשום שהן יקרות יותר מאשר ממכירה המשוער של דירה בפרויקטים על אדמות מדינה.

הפגנה של דיירי הדיור הציבורי (ארכיון), צילום: ערן חכים הפגנה של דיירי הדיור הציבורי (ארכיון) | צילום: ערן חכים הפגנה של דיירי הדיור הציבורי (ארכיון), צילום: ערן חכים

ביום שני הקרוב יעלה שר האוצר משה כחלון בפני קבינט הדיור את הצעתו כי רוב או כל המכרזים להחכרת קרקעות המדינה יהיו בשיטת מחיר למשתכן: בשיטה הזו המדינה קובעת מחיר נמוך יחסית לקרקע, והקבלן הזוכה הוא זה שהתחייב למחיר הדירה הזול ביותר. על פי גלנט, גם המתכונת הזו הקבלנים הזוכים יתבקשו למכור 5% מהדירות בפרויקט במחיר זול יותר לצורך הגדלת מלאי הדיור הציבורי.

מדבריו של גלנט עולה כי בחמש השנים הקרובות משרד הבינוי יקצה בין 40 ל־60 מיליון שקל לשיפוץ של 20 אלף דירות בדיור הציבורי. לדברי גלנט, מתוך כ־60 אלף דירות שבבעלות משרד הבינוי ומנוהלות על ידי עמידר וחברות אחרות, כ־20 אלף זקוקות לשיפוץ, בעלות מוערכת של 30-20 אלף שקלים לדירה. המקור התקציבי לשיפוץ הדירות הוא תגמולים של עמידר, בתוספת מקורות כספיים אחרים שגלנט לא פירט. אם הסכומים הללו אכן יוקצו הרי שמדובר בבשורה של ממש, שכן עד עתה תקציב שיפוץ הדירות 500 שקל לשנה לדירה.

בנוסף הצהיר גלנט כי יפעל לאיכלוס 600 דירות בדיור הציבורי שכרגע עומדות ריקות, על ידי הרחבת הקריטריונים והתאמתם לתושבי העיר בו שוכנות הדירות: "נבוא ביחד עם הרשויות המקומיות, עם רשויות הרווחה ועם האנשים שלנו במשרד הבינוי והשיכון ובעמידר, ונשאל את עצמנו מתוך האוכלוסייה שנמצאת מחוץ לקריטריון מיהם הראשונים שיכולים וראויים להיכנס לתוך הרשימה. ואם יש 100 דירות ריקות בעיר מסוימת, כמו בית שאן או כמו דימונה, אנחנו נאייש אותן ב־100 משפחות מתוך דימונה ומתוך בית שאן על ידי החרגה של קריטריונים ספציפיים למקום".

באופוזיציה מוכנים להעניק תמיכה

בשלב זה, כאמור, קשה לומר מה יהיה היקף הדירות שאכן יתווסף למלאי דיור הציבורי בגלל ערפול לגבי כמות המכרזים וקשיחות המכסה. גלנט אף לא פירט לגבי כל המקורות הכספיים, הסכומים המדויקים, המנגנון שיאפשר את החרגת תנאי הזכאות והתאריך שבו צפוי להתווסף תנאי ה־5% למכרזים חדשים. הוא גם לא הסביר האם יקדם את מהלכיו באמצעות הליך חקיקה או החלטה של קבינט הדיור, ואם יש לו תמיכה ממשלתית מספיקה במקרה של הליך חקיקה.

ובכל זאת, יש כבר מי שמברך על היוזמה. ח״כ איציק שמולי (עבודה) אמר כי ״מדובר במהלך אדיר בחשיבותו מצד השרים גלנט וכחלון ובשורה של ממש עבור אוכלוסיית הדיירים והממתינים של הדיור הציבורי. אני מברך את השר על הצעד הנכון והאמיץ לאחר שנים שבהן המדינה חיסלה באופן שיטתי את הדיור הציבורי. כל זמן שכחלון וגלנט יעשו צעדים נכונים בתחום הדיור נעניק להם תמיכה מלאה בכנסת״.

דני גיגי, יועץ מדיניות לפורום הדיור הציבורי אמר כי "אנחנו מברכים על כל האמירות האלה. אנחנו מודים לש"ס על שנלחמו להכנסת הדרישה להקצאת 5% מהדירות על קרקעות המדינה לדיור ציבורי. כעת אנחנו מחכים לראות את אופן יישום ההחלטה".

עו"ד גיל גן מור, ראש תחום הזכות לדיור באגודה לזכויות האזרח, אומר כי הגדלת מלאי הדיור הציבורי בפרויקטים חדשים היא שיטה יעילה ועדיפה על השיטה הקודמת של מתחמים מרוכזים לדיור ציבורי, משום שפרויקטים המערבים דיור ציבורי ודיור במחיר מלא "ימנעו היווצרות של ריכוזי עוני כפי שהיה בעבר".

תגיות