אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: ארה"ב וקנדה הן השווקים האטרקטיביים ביותר למשקיעים ישראלים צילום: שאטרסטוק

מחקר: ארה"ב וקנדה הן השווקים האטרקטיביים ביותר למשקיעים ישראלים

כך עולה ממחקר חדש של BDO. שווי הנכסים שמחזיקות חברות ישראליות בשתי המדינות האלה זינק ביותר מ־10% במהלך 2014. גם אירופה התחזקה, אבל במידה פחותה

18.06.2015, 08:40 | דותן לוי

בשוק של ריביות נמוכות שלא מייצר אפשרויות רבות לקבלת תשואה על ההשקעה, אין פלא שהנדל"ן המניב הפך בשנים האחרונות לאחת ההשקעות האטרקטיביות ביותר של קרנות וחברות ציבוריות. מחקר חדש של פירמת BDO זיו האפט בחן את ההשקעות הישראליות בנדל"ן מניב ב־2014, והראה כי ארה"ב וקנדה נמצאות בראש רשימת המדינות המבוקשות להשקעה, אם כי גם באירופה חלה התחזקות.

זוהי השנה החמישית שבה עורך משרד BDO זיו האפט בדיקה של נכסי חברות הנדל"ן הגדולות הנסחרות בבורסה בתל אביב ומשקיעות בנדל"ן מניב בישראל, ארה"ב, קנדה ואירופה. הפעם הקיפה הבדיקה כ־30 חברות (חלקן פועלות בכמה מדינות) וכללה נכסים בהיקף של כ־20.5 מיליון מ"ר.

על פי ממצאי הבדיקה, בארה"ב נרשמה עלייה של כ־11.52% בשווי למ"ר של נדל"ן מניב, מגמה שממשיכה מאז שנת 2011 ולמעשה מציגה עלייה מצטברת של כ־50% בחמש השנים האחרונות - העלייה המצטברת הגבוהה ביותר מבין המדינות שנבדקו. העלייה הזו מצביעה על המשך תהליך ההתאוששות של המשק האמריקאי מאז משבר הסאב־פריים בשנת 2008, כך שהמרווחים הגדולים הם אלה שבחרו להשקיע באזור מיד לאחר המשבר. ההתאוששות המתמשכת, לצד הזרמת הנזילות מצד הבנקים והדשדוש הכלכלי באירופה, מושכים השקעות לארה"ב ולצפון אמריקה בכלל, כפי שניתן לראות בעלייה החדה של שווי הנכסים בקנדה - כ־13%. זוהי השנה החמישית ברציפות שבה קנדה מציגה עלייה בשווי למ"ר של הנדל"ן המניב. "ארה"ב וקנדה ממשיכות להמריא ונראה כי מי שהשקיע שם לא מתחרט", אומרת רו"ח חופית גוטסדינר, שותפה ב־BDO. "שוק הנדל"ן במדינות הללו חזק וצמח הרבה מעבר לתמ"ג".

חופית גוטסדינר, BDO: "אירופה יוצאת מהדשדוש אך בצעדים אטיים, ונראה כי השוק הישראלי עדיין חשדן לגביה", צילום: נתי חדד חופית גוטסדינר, BDO: "אירופה יוצאת מהדשדוש אך בצעדים אטיים, ונראה כי השוק הישראלי עדיין חשדן לגביה" | צילום: נתי חדד חופית גוטסדינר, BDO: "אירופה יוצאת מהדשדוש אך בצעדים אטיים, ונראה כי השוק הישראלי עדיין חשדן לגביה", צילום: נתי חדד

המדינות החזקות של אירופה - גרמניה ואנגליה - מתאפיינות בעלייה מינורית בשנת 2014. שוויץ, שזוהי השנה הראשונה שלה בבדיקה, מציגה ירידה קלה בשווי למ"ר. "אירופה מצליחה לצאת מהדשדוש אך בצעדים אטיים, ונראה כי השוק עדיין חשדן בקשר עם מדינות אלו", מסבירה גוטסדינר. "כמו כן שם, בניגוד לארה"ב, יש יותר מתאם בין התמ"ג לבין שוק הנדל"ן".

ארנס אנד יאנג: אירופה מעדיפה מסחר

גם בפירמת ארנסט אנד יאנג (EY) פרסמו מחקר שבוחן השקעה של קרנות מכל העולם בנדל"ן וממפה את אזורי הביקוש במדינות שונות. מהממצאים עולה כי הקרנות האסייתיות הגדילו את היקף ההשקעות שלהן בצפון אמריקה, בגרמניה ובאוסטרליה, ואילו הגופים האירופיים הגדולים לא ממהרים לעזוב את היבשת.

חן שיין, EY: "המשקיעים מוכנים להשקיע בנכסים שדורשים שיפוץ או השבחה, כמו מרכז מסחרי שלא מושכר במלואו", צילום: אריאל שרוסטר חן שיין, EY: "המשקיעים מוכנים להשקיע בנכסים שדורשים שיפוץ או השבחה, כמו מרכז מסחרי שלא מושכר במלואו" | צילום: אריאל שרוסטר חן שיין, EY: "המשקיעים מוכנים להשקיע בנכסים שדורשים שיפוץ או השבחה, כמו מרכז מסחרי שלא מושכר במלואו", צילום: אריאל שרוסטר

עוד עולה מהמחקר כי שדה ההשקעה בתוך ארה"ב מתרחב: בעוד הקרנות והמשקיעים השקיעו בעבר רק בערים המרכזיות כמו ניו יורק, כיום יותר קרנות פונות לשווקים שנחשבים למשניים אך נרשם בהם גידול מרשים בדמי השכירות - ערים כמו סיאטל, אטלנטה ואזורים בדרום פלורידה. המשקיעים בערים הללו מהמרים על דרישה גוברת לנכסים וכך מגדילים את הסיכוי לתשואה גבוהה יותר. "הרבה מאוד כספים זרמו לערים המרכזיות, המחירים עלו ובקושי משאירים תשואה הגיונית למשקיעים", אומר רו"ח שיין, ראש תחום נדל"ן ושותף בארנסט אנד יאנג ישראל. "ככל שמתרחקים מהערים הראשיות הסיכון גדל ועמו התשואה. כיום משקיעים מוכנים להשקיע בנכסים שהם לא בהכרח טריפל A, נכסים שדורשים שיפוץ או השבחה, למשל מרכז מסחרי שלא מושכר במלואו".

רוב המשקיעים האירופים התמקדו בבריטניה, צרפת ומדינות סקנדינביה. עם זאת, לאור הצטמצמות של הזדמנויות אטרקטיביות להשקעה במדינות צפון אירופה, חלק מכספי ההשקעה זורם דרומה לספרד ואיטליה. ההשקעה המועדפת באירופה היא בתחום המסחר - נתון מפתיע מכיוון שמדובר בתחום סולידי למדי מבחינת התשואות. ב־80% מהקרנות הצהירו כי הם מחפשים השקעות במסחר. כמו כן יותר ממחצית מהקרנות שהשקיעו באירופה חיפשו הזדמנויות בשוק המשרדים.

באזורים אחרים בעולם התגלה כי בברזיל משקיעים רבים מושכים את השקעותיהם ונוצרה בעיה של בנייה עודפת בתחום המשרדים; ואילו בהודו, אחרי שנים של קיפאון בשוק חלה התעוררות עם חזרתן של כמה מהקרנות הבינלאומיות הגדולות.

תגיות