אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צעד סוציאליסטי במעוז הקפיטליזם צילום: דן לזר

צעד סוציאליסטי במעוז הקפיטליזם

זהו צורך אמיתי להסדיר את שוק העבודה בבתי השקעות בהסכמים קיבוציים, לטובת החברות המנהלות, העובדים ובעיקר - לטובת החוסכים

19.06.2015, 08:09 | נועם נקש

מחקרים בעולם מוכיחים כי קרנות המנוהלות ע"י צוותי השקעות מגובשים שעובדים יחד לאורך תקופה ארוכה, יטיבו בדרך כלל עם החוסכים. הסיבה - צוות כזה, המנהל כספי אחרים (Other's people money), ימנע בדרך כלל מלקיחת סיכונים קצרי טווח לשם השגת תשואה מירבית בטווח הקצר, לטובת הטווח הארוך.

צוות כזה ישפר את רמת המקצועיות שלו, את ההיכרות עם התיקים המנוהלים ואת מחויבותו לארגון, למעסיק ובעיקר לחוסכים. חברות השקעה מהטובות בעולם מתגאות בעיקר בצוות ההשקעות והמערכים התומכים בעלי ותק בארגון, ולא בכוכבים זמניים.

בישראל, טריליוני שקלים של הפנסיות של כולנו מושקעים כיום בשוקי ההון והחלטות ההשקעה עבור כספים אלו מתקבלות ברמה יומיומית בגופים בבתי ההשקעות ובחברות הביטוח המנהלות את הכספים. אין ספק שצוות מיומן וותיק יכול להיות משמעותי ביותר לניהול כספים אלו.

לצערנו, בשנים האחרונות חזינו במספר מקרים, חלקם פורסמו, שבהם שיקולי טווח קצר פגעו בחוסכים לטווח הארוך (למשל בית ההשקעות פריזמה).

גם הרגולטור הכיר בחשיבות הנושא ומכוון את שוק ההון לראייה ארוכת טווח. הרגולטור נקט שורה של צעדים חיוביים בכיוון וזאת ע"י עידוד תגמול משתנה ארוך טווח בגופים המוסדיים בניגוד לתגמול קצר הטווח שהיה נהוג עד לפני מספר שנים.

עם זאת, הרגולטור טרם מצא דרך להתמודד עם נושא השינויים הפרסונליים התכופים בגופים אלו, שגוררים לעיתים קרובות חחוסר עקביות בהשקעות הכספים.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

יצירת מסגרת ארוכת טווח היא מטרה לא פשוטה בשוק התעסוקה הישראלי ובשוק ההון הישראלי בפרט. מצד אחד, בתקופות גאות קיים קושי רב לשמר עובדים מוכשרים אשר דורשים ומקבלים תנאים טובים, ולפיכך מוצאים עצמם לעתים תכופות "מדלגים" בין מספר בתי השקעות.

מצד שני, בתקופות שפל סובל הענף ממגמות של מיזוגים, קיצוצים וחוסר וודאות אשר מקטינים את מספר הגופים המנהלים. בתקופות כאלה נפלטים עובדים מהענף והנשארים עלולים לספוג  הרעה בתנאי התעסוקה.

לבדל את 'הכאן ועכשיו' משיקולי השקעה

על מנת לשמר את צוות ההשקעות לטווח אורך, ולא לסיבוב קצר, נדרשים פתרונות שלא תמיד מגיעים מההנהלות. החוק בישראל מאפשר הקמת ועדי עובדים יציגים וחתימה על הסכמים קיבוציים בבתי ההשקעות. פתרון כזה מאפשר לענייננו את הגברת היציבות והחשיבה ארוכת הטווח בענף ובפועל נגזר מכך – בכספי הפנסיה של כולנו. עבור החוסכים, הישארות העובדים במקום העבודה לזמן ארוך נותנת דגש לשיקולי הטווח הארוך לעומת הטווח הקצר, ומבדל את ה- כאן ועכשיו, הקצר והמיידי, משיקולי השקעה וחשיבה קדימה לשנים ארוכות. עובדים מאוגדים שאינם חוששים מפיטורים "מהיום למחר", אלא נמצאים תחת הסכמים מסדירים והוגנים, יאפשרו לחברות למקסם את תוצאותיהן עבור החוסכים.

אצל חלק מהמנהלים, בוודאי הוותיקים שבהם, ועדי עובדים נתפסים עדיין כגופים ארכאיים שמעודדים בינוניות וחוסר יעילות. אולם הוועדים החדשים המוקמים לאחרונה חדשות לבקרים במשק הישראלי רחוקים מתדמית זו ומאפשרים ניהול עסקי תקין והתנהלות הוגנת יותר מול העובדים, תוך שאיפה ליעדים ארוכי טווח משותפים של הנהלה-עובדים, שקט תעשייתי ושותפות גורל. רוח זו גם משתקפת בהסכמים הקיבוציים שנחתמו לאחרונה במשק.

ולכן, מעבר לצורך של העובדים עצמם בענף, הסובלים כיום מביטחון תעסוקתי נמוך ובעיקר תלוי שוק, זהו צורך אמיתי, מערכתי, להסדיר שוק עבודה זה בהסכמים קיבוציים, לטובת החברות המנהלות, העובדים בהן ובעיקר - לטובת החוסכים.

נועם נקש, מנהל השקעות, יו"ר וועד עובדי כנף (חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח)

תגיות