אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי האנרגיה ויוקר המחיה צילום: עמית שעל

מחירי האנרגיה ויוקר המחיה

ירידת מחיר הדלק תשפיע לא רק על בעלי מכוניות אלא על ייצור ומחירי סחורות ומוצרים ותהיה לה השפעה גדולה על יוקר המחיה

19.06.2015, 08:09 | דן גלאי

מחיר הנפט נע ב-2015 ברמה שבין 40 ל-61 דולר לחבית. רמה זו היא כמחצית ממחיר הנפט לפני כשנתיים. ביוני 2014, עמד מחיר חבית על יותר מ-100 דולר. ירידה זו, שהיא חלק ממגמה רחבה של ירידת מחירי חומרי הגלם והסחורות בעולם, חלה דווקא בתקופה בו הצמיחה העולמית נמצאת במגמת עלייה.

לפי קרן המטבע הבינלאומית (IMF) התל"ג העולמי צפוי לצמוח בכ-3% ב- 2015. הסברים לירידת מחירי חומרי הגלם בכלל והנפט בפרט הם שלמרות הצמיחה העולמית, הצמיחה בסין נמצאת בנסיגה, וסין היתה הגורם הדומיננטי בגידול בביקושים בשנים קודמות. סיבה שניה היא גלוי שדות גז באגן המזרחי לים התיכון (כולל שדות הגז הימיים של ישראל), וכן באוקינוס ההודי. סיבה שלישית היא היכולת של ארה"ב להפיק גז נוסף משדות שנחשבו ללא כדאיים להפקה יותר, וכן היכולת להפיק אנרגיה מפצלי השמן. ארה"ב עומדת על סף עצמאות אנרגטית.

בעקבות השינויים האלה והירידה בביקושים לנפט, סעודיה לא הקטינה ואף הגדילה את יצור הנפט ודחפה את המחירים למטה, יש הטוענים שסעודיה מנסה לחבל במאמצים לעבור לפצלי שמן ולהפוך את יצורם ללא כדאי לאור ירידת מחירי הנפט. ואמנם, הדיווחים מארה"ב מצביעים על כך שיצרנים קטנים, שעלות היצור שלהם גבוהה הפסיקו לייצר וחברות רבות דוחות תוכניות להשקעה בחיפושי נפט או בהפקת שמני פצלים.

ההוצאה על אנרגיה בעולם מגיעה לכ-10% מהתפוקה הגולמית העולמית. ברור שבארצות המפותחות והמתועשות ההוצאה לאנרגיה לנפט גדולה בהרבה מהארצות החקלאיות והמתפתחות.

קידוחי נפט, צילום: shutterstock קידוחי נפט | צילום: shutterstock קידוחי נפט, צילום: shutterstock

ההוצאה לאנרגיה בעולם מכפילה עצמה מ- 1990 ל-2010 ומגיעה היום ליותר מ-6 טריליון דולר. הגידול המדהים היה אמנם בחלקה של סין שעלה מ-6% ב-1990 לכ-18% ב-2010 ומתקרב לצריכת האנרגיה הכוללת של ארה"ב (עם אוכלוסייה שהיא כמעט פי 4 גדולה יותר). אם תושב ארה"ב צורך אנרגיה בכ-4,000 דולר בשנה וזה של אירופה בכ-2,600 דולר, הרי הממוצע העולמי עומד על 1,000 דולר בשנה בלבד.

ברור מכך שלמחירי האנרגיה יש חשיבות עצומה על הוצאות היצור ועל יוקר המחיה. זה אחד המרכיבים הדומיננטיים בסל המוצרים של הצרכנים באופן ישיר ועקיף. לפיכך, ירידת מחירי האנרגיה ב- 2015 צפויה להשפיע באופן חיובי על יוקר המחיה, ולסייע לצמיחה הכלכלית בעולם ובישראל.

בשורה למשק הישראלי

אנו רואים את השפעת הירידה במחירי האנרגיה על מחיר הדלק לרכב. הדבר משפיע על ירידת מחירי הטיסות וענף התיירות וגם על מחירי החשמל והמים בעולם ובישראל. יצרנים "זוללי אנרגיה" יראו עליה ברווחיות. בישראל, ההשפעה היא רחבה יותר גם בגלל ההצע ההולך וגדל של גז משדה תמר. הגז מוזיל את מחירי החשמל ואת עלויות היצור של חברות תעשיתיות המתחברות לצינור הגז. מפעלי פניציה ושניב הם דוגמאות לחיסכון בעלות האנרגיה.

התחזיות לגבי המשך מגמת המחירים ל- 2015 חלוקות. לפי מנכ"ל חברת "מרתון" לאנרגיה המחיר צפוי לעלות ל-70 דולר עד סוף השנה. ישנם אנליסטים רבים הצופים ירידה לעבר ה-50 דולר. התחזיות המתבססות אך ורק על שיקולים כלכליים יותר סטטיסטיים אינן אמינות מאחר ויש שיקולים פוליטיים רבים המעורבים בתהליך, כגון החלטות השליטים בסעודיה, או התפתחויות במפרץ הפרסי.

בנוסף, שוק הנפט העולמי נתון לגחמות של ספקולנטים שיכולים להשפיע על המחיר במהירות שיעור הצמיחה בישראל במהלך 2015, שוב בהנחה שמחיר הנפט יישאר סביב 60 דולר, יושפע לטובה משמעותית. אנו חיים במדינה שמסתגלת בהדרגה לשימוש בגז שיוביל להוזלה של אחוזים משמעותיים בייצור התעשייתי. מחירי הנפט יוסיפו אף הם להוריד את יוקר המחיה בתחומים רבים. זוהי בשורה למשק הישראלי.

הכותב, פרופ' דן גלאי, הוא דיקאן ביה"ס סרנת לניהול, המרכז ללימודים אקדמיים (מל"א)

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
לזרז את חיבור הגז ליותר מפעלים-גם למפעלים קטנים
עד כה חיבור הגז מתמר התבצע למפעלים גדולים יחסית ופחות למפעלים קטנים אצלם הגז יכול להיות ההבדל בין רווח להפסד במאזן במיוחד בפריפריה. צריך לדאוג לביצוע מהיר יותר של הגז כדי לגרום להוזלת האנרגיה שהיא מרכיב מרכזי בהוצאה.
אורנה, רו"ח , ר"ג  |  21.06.15
לכל התגובות