אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון מתכוון לעקוף את הרשויות המקומיות כדי להתיר פיצול דירות צילום: אוהד צויגנברג

כחלון מתכוון לעקוף את הרשויות המקומיות כדי להתיר פיצול דירות

לפי הצעת שר האוצר, שתונח מחר על שולחן קבינט הדיור, בעלי דירות לא יצטרכו לקבל היתר מהעירייה לפיצול דירות ששטחן 75 מ"ר ומעלה. בענף חוששים כי היעדר הפיקוח יוביל לעומס על התשתיות וכי בסופו של דבר מחירי הדיור דווקא יעלו

21.06.2015, 07:24 | דותן לוי

אחת ההצעות ששר האוצר משה כחלון יניח מחר (ב') על שולחן קבינט הדיור קובעת כי בעלים של דירה ששטחה 75 מ"ר ומעלה יוכל לפצל אותה לשתי יחידות, כלומר להוסיף יחידת משנה אשר גודלה ינוע בין 25 ל־40 מ"ר.

ההצעה, שתוגש כתיקון לחוק התכנון והבנייה, קובעת כי בעל דירה לא יידרש לקבל היתר בנייה או את הסכמת הרשות המקומית למהלך. ההגבלה היחידה המוטלת עליו היא כי תהיה לשתי הדירות גישה למקלט הבניין או לממ"ד. 

קראו עוד בכלכליסט

בשנים האחרונות ניסו בחלק מהרשויות המקומיות להילחם בתופעת פיצול הדירות ללא היתר. בעלי דירות שהגיעו לבית המשפט ונמצאו אשמים נקנסו בעשרות ומאות אלפי שקלים בהתאם לחומרת העבירה. הצעת כחלון עוקפת את ראשי הרשויות ואת הוועדות המקומיות מכיוון שהיא קובעת כי פיצול הדירה ייחשב לשינוי פנימי אשר לפי החוק אינו דורש היתר.

כך הופך כחלון את תחום פיצול הדירות לפרוץ, ומעלה לא מעט סוגיות שלא ברור כיצד יוסדרו במצב החדש. כך למשל, ההצעה אינה מפרטת סטנדרטים ותקינה לפיצול הדירות, מה שעשוי להפוך אותן במהרה לסלאמס. כבר כיום אלפי דירות מחולקות ברחבי הארץ באופן מחפיר — הן מופרדות בקירות גבס והופכות כוכים ללא חלונות ועם תנאים סניטריים ירודים עד כי אינן ראויות למגורי אדם.

דירה מפוצלת בתל אביב, צילום: אוראל כהן דירה מפוצלת בתל אביב | צילום: אוראל כהן דירה מפוצלת בתל אביב, צילום: אוראל כהן

נקודה נוספת שנותרה ללא מענה היא העומס על התשתיות. ראשי הרשויות העלו בעבר את הטענה כי כל דירה שמתווספת מגדילה את מספר הדיירים בבניין ומעמיסה על תשתיות המים הביוב והחשמל. בחלק מהמבנים מדובר בתשתיות ישנות שגם כך בקושי עומדות בעומס. כמו כן, תוספת של דיירים לבניין יכולה להעלות את הצורך במוסדות חינוך ובחניות. כאשר הרשות אינה מספקת את היתרי הבנייה, היא מאבדת את היכולת לשלוט במספר התושבים המתווספים לכל שכונה ומתקשה לתכנן את מבני הציבור והשירותים לתושב.

עוד עולה השאלה מי יאכוף את תקנות הבנייה, זאת מכיוון שבעל הדירה לא נדרש להיתר. מי יוודא שאכן יש גישה לממ"ד והדירה בגודל מתאים. מלבד זאת, פיצול הדירות מתנגש עם אחת המשימות העיקריות של כחלון וממשלתו — הורדת מחירי הדיור.

דירות מפוצלות, גם כאשר אינן חוקיות, נמכרות כיום בסכומים גבוהים יותר מאלה של דירות רגילות משום שהן מציעות לבעליהן תשואה גבוהה יותר. אם התופעה תתרחב צפויה עלייה של מחירי הדירות המחולקות, ותיתכן גם עליית מחירים בכלל השוק. נוסף על כך, בעל דירה שעד לאישור התיקון לחוק נחשב עבריין יקבל חותמת של חוקיות למעשיו כי איש לא יוכל לקבוע אם הפיצול נעשה לאחר התיקון לחוק או לפניו. לדברי יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב עלות פיצול דירה נאמדת ב־120–150 אלף שקל.

ביום חמישי צפויה פגישה בין ראשי השלטון המקומי לשרים כחלון ויואב גלנט, שתתמקד בנושא פיצול הדירות. לדברי צביקה גנדלמן, ראש עיריית חדרה ויו"ר ועדת הדיור של השלטון המקומי, "מהלך שלא בהסכמת ראשי הרשויות הוא בעל סיכויי הצלחה נמוכים".

מלשכת כחלון נמסר: "מרגע שהשינוי יחוקק כל אזרח במדינה רשאי לבצע את הפיצול במסגרת התנאים שייקבעו. הרשויות לא יכולות לבחור אם לקדם או לא לקדם כי הן כפופות לחוק התכנון והבנייה".

תגיות

130 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

128.
אריק שרון כשר שיכון קלט יותר ממיליון עולים,כחלון מוריד אותם ללוס אנגלס
במקום ללכת עם הצעירים משפחות צעירות כחלון לא מוריד את שכ"ד,לא משאיר את הצעירים בארץ לאחר שרות צבאי,שרון הנחה את ראשי הערים יועצים משפטיים ,כל מי שהפריע והתבכיין לבנות מקומות מגורים ,פיצול ,בניה בקומת עמודים,לטובת האוכלוסיה שהגיע ועשתה עליה בלי לפגוע בצעירים ,יש מחסור של מעל 120000 דירות ,שכ"ד עולה,כחלון בהחלטותיו בעד הקבלנים ונגד הצעירים לא להתפלא שהם יורדים לברלין ,ניו יורק ל.א.,אריק כמנהיג חסר לנו,
שרון ז"ל  |  10.02.16
127.
פיצול דירה של 30 מ"ר לפחות ויותר יוריד המחירים,יצעיר השכונות
ישנם יתרונות בפיצול דירה יותר דירות להשכרה,מחיר יורד ,מצעיר השכונות כניסת צעירים,נותן פרנסה לבעלי הבתים לעסקים,גני ילדים ובתי ספר מתמלאים, בילדים,מותנה שאין בעיה בתשתיות ,חשמל מים ביוב,(חברות המים והחשמל ישמחו למכור יותר)אין בעית חניה,הרשויות צריכות לסמן מקומות שיש בהם בעית חניה,
כחלון פעל להצעת אייכלר , צפון  |  08.02.16
126.
עירית תל אביב נלחמת בבעלי דירות שיהפכו למסחר/ עסק
למרות הביקוש הגדול לדירות מכל הסוגים והגדלים נלחמת עיריית תל אביב בבעלי דירות בכדי שיהפכו דירותיהם לעסקים מכיוון שלפני קום המדינה הוצא לדירות אלה שהיו במקור דירות אישור לעסקים/חנויות . במהלך השנים עקב חוסר ביקוש באיזור לעסקים הפכו בעלי הדירות את הנכסים הריקים לדירות אשר הושכרו מייד עקב הביקוש הרב בידי צעירים מכל הארץ המחפשים דירות בתל אביב.בעלי הדירות נתבעו בידי העירייה ונמצאים כרגע בהליך משפטי .הבעלים של דירתי שאף הוא אחד הנתבעים הודיע לי כי בסוף החוזה לא יחדש אותו מכיוון שעיריית תל אביב אינה מרפה והוא חייב בניגוד לרצונו ורצון כל דיירי הבית להפוך את דירתו לעסק . עכשיו איני יודע איך אמצא דירה חלופית במחיר זול (הבעלים מקסים ולא העלה את שכר הדירה כבר שנים מאז היותי חייל ) אין לי מושג מה ההתעקשות של העיריה שמפרסמת שהיא נלחמת בבעלי דירות שהפכו דירותיהם למשרדים כמו עורכי דין וכו... אבל למעשה מחפשת להפוך דירות לעסקים אולי בזכות הארנונה היקרה שמשלמים עסקים ? . תנו לנו אויר לנשום לא מספיק לכם מאות המליונים שאתם מרויחים מאיתנו על דוחות חניה ? לא מספיק לכם לקבל כופר חניה מקבלנים שמוסיפים קומות/דירות אבל אינם מוסיפים חניות ? ולא מספיק לכם המליונים שאתם מרויחים על עבירות בניה וכו... מס שילוט מכרזים של חניונים ועסקים השייכים לעירייה ? העם דורש דירות קטנות וזולות גם לשכירות
שוכר דירה תל אביבי זועם  |  02.02.16
לכל התגובות