אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הכלכלה יגיש בתוך חצי שנה את תוכנית החומש שלו למחוז הצפון צילום: אביהו שפירא

משרד הכלכלה יגיש בתוך חצי שנה את תוכנית החומש שלו למחוז הצפון

בשבוע שעבר הודיע משרד הכלכלה כי הוא מגבש תוכנית בעלות של כ-19 מילארד שקל והיא צפויה לספק 160 אלף מקומות עבודה עד שנת 2025

21.06.2015, 12:21 | הדס גליקו

משרד הכלכלה בשיתוף המשרד לפיתוח הנגב והגליל יגיש בתוך חצי שנה לקבינט לפיתוח הנגב והגליל את התוכנית ליצירת מנועי צמיחה ומחוללי שינוי במחוז הצפון. כך הוחלט בישיבת הממשלה היום (א'). 

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שעבר הודיע משרד הכלכלה שעבר כי הוא מגבש תוכנית חומש לפיתוח הצפון בעלות של כ-19 מילארד שקל והיא צפויה לספק 160 אלף מקומות עבודה עד שנת 2025. מחוז הצפון כולל 1.34 מיליון תושבים המהווים כ-17% מאוכלוסיית ישראל. 53% מהתושבים הם ערבים.

ל"כלכלסיט" נודע כי התוכנית מורכבת משני חלקים החלק הראשון בעלות של 9 מיליארד כולל את עלות העברת בסיסים של צה"ל צפונה והשקעה בתשתיות. צעד זה יביא להעסקת 4,000 עובדים ישירים ועקיפים שישפיעו על 200 מפעלים.

מבחינת התשתיות מתכננים במשרד את הקמת שדה תעופה בינלאומי ברמת דוד שיוביל לשדרוג התשתיות ומינוף התיירות בצפון. חיזוק נוסף צפוי מהעמקת נמל חיפה שיוביל להעסקה של 1,000 עובדים ישירם ועד כ-2,500 במעגל השני לצד 25 אלף ספקי שירותים ופיתוח תחבורה מנגישה שהוא התנאי ההכרחי לפיתוח הכלכלי.

העיר כרמיאל (ארכיון), צילום: אוראל כהן העיר כרמיאל (ארכיון) | צילום: אוראל כהן העיר כרמיאל (ארכיון), צילום: אוראל כהן

החלק השני של התוכנית מוערך ב-10 מיליארד שקל. המטרה למשוך חברות עוגן, הייטק, תעשייה מסורתית וליצור שיתופי פעלה בין הכלכלה היהודית והערבית, עידוד עסקים קטנים ובינוניים, בנייה למגורין ופיתוח התיירות.

שיעורי האבטלה במחוז הצפון עומדים על 10% לעומת 6% במרכז ו-7% בדרום. תחולת העוני בקרב משפחות עומדת על 31% לעומת 11% במרכז ו-17% בדרום, השכר הממוצע במחוז צפון נמוך ב-30% לעומת המרכז ועומד על 6,600 שקל

בחודש לעומת 9,100 במרכז וכ-7,000 שקל בדרום.

שיעור הגידול הטבעי בעיירות הפיתוח עומד על 0.42 ובערים היהודיות על 0.76. על פי הנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", 21% מהצעירים היהודים עזבו את המחוז בעשור האחרון כאשר עיקר ההגירה היא מהערים ומעיירות הפיתוח. בעשור האחרון עמד מאזן ההגירה השלילי בערים ובעיירות הפיתוח על 25 אלף איש. החשש הוא כי שיעור הגידול הטבעי הנמוך בתוספת מאזן ההגירה השלילי יוביל היחלשות נוספת של הערים ועיירות הפיתוח.

לדברי גורמים במשרד הכלכלה "למעשה הממשלה מכירה לראשונה בצורך שנדרשת מדיניות כלכלית-אזורית ארוכת טווח לצפון הארץ. בניגוד לדרום שבו כבר יש מתווה לשינוי המגמות בהשקעה שלמעלה מ-40 מיליארד שקל בעשור הקרוב".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
צריך לחזק את חיפה
חיזוק מטרופולינים כמו באר שבע וחיפה בהכרח מביאה להגברת הפעילות הכלכלית בכל האיזור הגיאוגרפי שלה. מכת המוות של חיפה היתה הצלחת איזור ההייטק של יקנעם. יקנעם התפתחה מאוד ומשכה זוגות צעירים רבים אליה גם בתעסוקה מסחר ומגורים. שאר הכוח המקצועי זלג למרכז הארץ וחיפה נשארה קירחת מכאן ומכאן. אם ההיי טק היה מתפתח בחיפה עצמה (למשל במפרץ) אז גם חיפה היתה מרוויחה וגם ערי הלווין שלה כי השקעות בעיר המטרופולין בכל מקום בעולם תומכות גם בפריפריה המיידית כך שעובדים יכולים לגור בפרברים ולהגיע לעבודה ולמסחר במטרופולין - כך זה צריך להיות אבל בחיפה הכל הפוך (מזכיר את התסביך של העיר לחוף הים שלה).
שי  |  21.06.15
2.
כלומר המדינה משקיעה 10 מיליארד דולר במגזר הערבי
19*0.53 שזה יפה,אבל מן הסתם ,ההסתה נגד ממשלת הימין תמשיך המצב במגזר הערבי לא כל כך גרוע,די לראות את הטירות שהם בונים ממש כמו ברוני סמים דרום אמריקאים. מה שחסר במגזר הערבי זו אכיפת חוק קשוחה ובלתי מתפשרת. איך יכול להיות שגם היום במגדל כרום ברחוב הראשי משתוללים נהגים על טרקטורונים בלי קסדה,מי שנפגע הם האזרחים הערבים איך יכול להיות שיש העלמת מיסים נרחבת במגזר הערבי,שתושבים לא משלמים ארונה שמועצות לא גובות ארנונה על שלטי פרסום וכיו"ב. אכיפת חוק היא שירות לאזרח שומר החוק וגם לערבים מגיע שירות.
תום  |  21.06.15