אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיחות הגז תקועות: דלק ונובל לא מוכנות לשחרר את כריש ותנין, ולא להעבירם לנאמן צילום: אלעד גרשגורן

שיחות הגז תקועות: דלק ונובל לא מוכנות לשחרר את כריש ותנין, ולא להעבירם לנאמן

המחלוקת: המדינה דורשת מדלק ונובל אנרג’י למכור את המאגרים הקטנים כריש ותנין בתוך 14–18 חודשים, ואילו החברות דורשות שיותר להן להחזיק בהם עוד 36 חודשים

21.06.2015, 20:35 | ליאור גוטמן
הניסיון להגיע למתווה מוסכם לפירוק דואופול הגז שוב עלה על שרטון: סבב השיחות האחרון מול חברות הגז נתקע משום שהמדינה דורשת מדלק ונובל אנרג’י למכור את המאגרים הקטנים כריש ותנין בתוך 14–18 חודשים, ואילו החברות דורשות שיותר להן להחזיק בהם עוד 36 חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

חלק ממתווה פירוק הדואופול — שלטענת משרדי ראש הממשלה, האוצר והאנרגיה ייצר תחרות במשק — הוא מכירת כריש ותנין לשחקן חדש במשק.

רה"מ בנימין נתניהו ובעל השליטה בדלק יצחק תשובה רה"מ בנימין נתניהו ובעל השליטה בדלק יצחק תשובה רה"מ בנימין נתניהו ובעל השליטה בדלק יצחק תשובה

לפי תפיסת האוצר שלב המכירה הוא המפתח לכל המתווה, והם רואים בו “דמי רצינות” של דלק ונובל. לכן מבקשים באוצר שבמקרה שלא יימכרו (בכוונה או שלא) בתקופה הנקובה — יעברו לחזקת נאמן שימכור אותם עבור החברות. בדלק ובנובל לא ששים לקבל את הלו”ז שמכתיבה המדינה, ומבקשים 36 חודשים, ובנוסף הם מסרבים להעבירם לחזקת נאמן. קיים חשש שנתניהו יכריע לטובת דלק ונובל בסוגיית הלו”ז. ל”כלכליסט” נודע שהאוצר מטיל את כל כובד משקלו על הנושא. ראש אגף התקציבים אמיר לוי אמר לראש הממשלה שבמידה שדלק ונובל יסרבו להעביר את המאגרים לנאמן, הוא ימליץ לו שלא לאשר את המתווה בקבינט.

דרישה נוספת שעלתה בעבר, נדחתה וכעת עולה שוב מצד נובל היא לקבל מסמך של היועמ”ש שממליץ לא לשנות את המתווה הממשלתי, ולצרפו להחלטת הממשלה. המדינה נוטה לדחות את הבקשה על הסף מנימוקי התערבות בהליך הממשלתי ורצון שלא “לסנדל” ממשלות עתידיות מלהתערב במשק הגז. דלק סירבו להגיב לדברים.

מלשכת שר האנרגיה יובל שטייניץ נמסר בתגובה ש"הדיווחים על פיצוץ בשיחות אינם נכונים. מדרך הטבע, נותרו עדיין מספר מחלוקות, והשיחות בין גורמי הממשלה הרלוונטיים לבין חברות האנרגיה, נמשכות".

טרכטנברג: הטיפול הממשלתי בעולם הגז הוא חלם אחד גדול

בתוך כך, הבוקר (א') התבטא בנושא ח"כ מנואל טרכטנברג ואמר ש"מאז שנת 2009 הטיפול בגילוי "אוצר" הגז הטבעי הוא סיפור חלם אחד גודל, כשל שלטוני קולוסאלי ומתמשך מ-א' ועד ת'. זה הגיע למצב אבסורד עד כדי כך, שהשבוע צפוי להתכנס בבהילות הקבינט הביטחוני-מדיני כדי להכריע את גורלו של הגז הטבעי בישראל, כאילו לא ידעו על הבעיה עד עכשיו. אין תקדים לזה שנושא שעיקרו כלכלי ונידון בישראל שש שנים יידון בקבינט המדיני-בטחוני. רק בחודש דצמבר 2014, אומר הרגולטור הממשלתי שמשהו לא בסדר, איפה היינו כל השנים האלו?". הדברים נאמרו במסגרת כנס שכותרתו "הגז הטבעי והחברה בישראל" שהתקיים באוניברסיטת חיפה.

מנואל טרכטנברג, צילום: עמית שעל מנואל טרכטנברג | צילום: עמית שעל מנואל טרכטנברג, צילום: עמית שעל

טרכטנברג הזכיר שאחד ממחדלי הטיפול הממשלתי לדורותיו במשק הגז הוא אי היכולת של המדינה לחבר לצנרת ההולכה כל מיני מפעלים. "בזמן שאנחנו מדברים כאן, יש מפעלים לא רווחיים, שנסגרים או לא נפתחים, בגלל שאין גישה לגז הטבעי. גז טבעי, במחיר סביר, יכול להפוך מנוע תעסוקתי גדול, כי הוא הופך ענפים ותעשיות עתירי תעסוקה לכדאיים. הדוגמא הבולטת שלא קרתה - מפעל מגבות ערד שנסגר. אם היה מגיע גז טבעי כבר לפני שנתיים, עדיין היו מעסיקים שם עוד עשרות ומאות עובדים, שהיום מובטלים"

לפתוח את חוזי הגז, להפסיק להתעמר ביזמים

פרופ' טרכטנברג תקף קשות את המתווה הממשלתי המתגבש ואמר שאין תקדים בעולם למצב משק הגז הטבעי הישראלי. "המשק אינו תחרותי, לא יהיה תחרותי, אין סרט ואין תרחיש שאפשר לייצר משק תחרותי. לכן, צריך לפעול בפן של המחירים. בעוד שטווח המחירים בעולם רחב ויורד, בישראל נחתמו חוזים שעליהם יש הצמדה למדד המחירים האמריקאי פלוס אחוז אחד. אם האינפלציה שם תחזור לתלם, מדובר על גידול אוטומטי של 3 אחוז לשנה לאורך שנים, זה מצב בלתי סביר בעליל. לא ייתכן שאתה קושר את ידייך בחוזים כאלו לאורך כל כך הרבה שנים", אמר. לתפיסתו, על הממשלה לפתוח את חוזי הגז ולתקן את התמחור שנקבע בהם. יצוין שהמהלך אינו זוכה לתמיכה באף אחד ממשרדי הממשלה, לרבות משרד האנרגיה ויועצו איתן ששינסקי

"האחריות על הממשלה ולא על הטייקונים"

במקביל לביקורת, טרכטנברג הוקיע את השיח הציבורי שקורא לבעלי חברות הגז עושקי העם. "אני לא מאלו שכל שני וחמישי פולט את המילה טייקונים מהפה. זה לא מקובל עליי ההתייחסות המבזה הזו של כל מי שעוסק בעסקים משמעותיים במדינת ישראל. אנחנו פוגעים בעצמנו באמירות האלו וזה לא מוביל את הצרכן לשום מקום. אמרת טייקונים והמציאות השתנתה? לא. ככל שתגביר את הטון של האמירות האלו תקרב אותנו לפתרון טוב יותר? לא. אני מטיל את האחריות על מדינת ישראל, על הממשלה, לא על הטייקונים. כי זה אחריות שלנו לפעול בצורה מושכלת. קל מאוד להאשים את הצד השני, את הטייקונים, הם בסך הכול רוצים לעשות כסף על חשבונך ועל חשבוננו".

תגיות