אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בפוסון משאירים הרבה מקום לעצמאות בחברות שהם רוכשים" צילום: בלומברג

"בפוסון משאירים הרבה מקום לעצמאות בחברות שהם רוכשים"

חברת ההשקעות הסינית ביצעה רכישות בהיקף אדיר של 30 מיליארד דולר בשנה וחצי האחרונות. הרכישה של הפניקס מצטרפת לשתי חברות ביטוח אמריקאיות ואחת פורטוגלית, קלאב מד הצרפתי וקרקס קנדי

22.06.2015, 08:42 | רן אברמסון

השם פוסון התגלגל בשנה האחרונה על לשונות בכל העולם. מאז תחילת השנה עלתה מניית פוסון אינטרנשיונל, הנסחרת בבורסת הונג קונג, ב־96%. בתחילת המסחר אתמול שווי השוק של החברה כבר עמד על 24.6 מיליארד דולר.  

קראו עוד בכלכליסט

המשקיעים לא נשארו אדישים להתרחבות המואצת של החברה בשנה האחרונה, המשקיע הבולט בה היה המיליארדר הסיני ג'ק מא, מייסד ומנכ"ל ענקית הקמעונאות המקוונת עליבאבא, שהשקיע בחברה 200 מיליון דולר. עוד לפני ש־2015 הגיעה למחציתה, הקונגלומרט הפרטי הגדול בסין כבר רשם שורה של רכישות משמעותיות, חלקן הן חברות בעלות שם בינלאומי.

פוסון ביצעה כבר עשר רכישות מתחילת השנה

הרכישה הבולטת ביותר היא זו של רשת כפרי הנופש הצרפתית קלאב מד, שפוסון רכשה את גרעין השליטה בה לאחר קרב ארוך עם המשקיע האיטלקי אנדריאה בונומי.

בפברואר השנה הודיע בונומי כי הוא פורש מהמירוץ, לאחר שהצעה שהגישה גליון, הזרוע שבה השתמשה פוסון כדי לרכוש את קלאב מד, הגיעה ל־939 מיליון יורו. פוסון רכשה השנה גם אחזקה של 5% בחברת התיירות הבריטית תומאס קוק בתמורה ל־91.8 מיליון ליש"ט.

השקעה מעניינת אחרת של פוסון השנה היתה רכישת השליטה בקרקס הקנדי המפורסם סירק דה סוליי ב־1.5 מיליארד דולר, בעסקה שבוצעה עם קרן TPG האמריקאית.

שלוש הרכישות הללו מעידות על ההימור של פוסון על שוק התיירות והבידור המתפתח בסין, כשהיא מאמינה שבזכות אחזקתה בחברות האלה הן יוכלו לצמוח במדינת הבית שלה.

אלא שמסתמן שפעילות הליבה של פוסון היא בתחום הביטוח, שבו נמצאות יותר משליש מאחזקותיה.

במאי האחרון השלימה פוסון עסקת ענק שבמסגרתה היא רכשה 80% מחברת הביטוח האמריקאית איירונשור ב־1.8 מיליארד דולר. ב־2014 רכשה החברה את פידלידדה, חברת הביטוח הגדולה בפורטוגל, ב־1.5 מיליארד דולר ואת חברת הביטוח האמריקאית מידוברוק ב־433 מיליון דולר.

סך הכל הוציאה פוסון 25.7 מיליארד דולר על 28 רכישות ב־2014. ב־2015 הגיע הסכום ל־4.5 מיליארד דולר עם עשר רכישות עד כה.

 , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי  , צילום: אי פי איי

 

"אין כוונה לאחד את עסקי הביטוח"

ככל הנראה, פוסון איננה מתכוונת לקחת חלק פעיל בניהול חברות הביטוח שהיא מחזיקה. יו"ר החברה ואחד ממייסדיה גואו גואנגצ'אנג אמר בעבר כי הוא מעריץ את המודל שבו פועלת ברקשייר הת'אוויי, חברת האחזקות הענקית של המיליארדר וגורו ההשקעות וורן באפט. לפי מודל זה, חברות הביטוח מספקות בסיס ומימון לעסקאות אחרות של קבוצת האחזקות.

הערכה דומה משמיע גם אנדרה לזקרוג־פייטרי, יו"ר ומייסד קרן ההשקעות Acapital, ומי שהביא את פוסון לרכוש את אחזקתם הראשונית בקלאב מד ב־2012. "לפוסון אין כוונה לאחד את עסקי הביטוח שהם רוכשים. עבורם זו דרך לבזר את אפשרויות המימון של פעילותם בטווח הארוך", מסביר לזרקרוג־פייטרי בשיחה עם "כלכליסט".

לזקרוג־פייטרי מציין גם שהענקית הסינית בדרך כלל אינה נוהגת להתערב בניהול החברות שהיא רוכשת. "פוסון היא בראש ובראשונה משקיע פיננסי, ולא אסטרטגי או תעשייתי. הם משקיעים בחברות שכבר יש להן הנהלה מוצלחת ומשאירים הרבה מקום לעצמאות של החברות האלה", הוא אומר.

אסטרטגיית ההשקעה מושפעת מטאי־צ'י

מלבד ההערצה לוורן באפט, גואו סיפר בראיון ל"פייננשל טיימס" לפני כחצי שנה על השפעת אמנות הלחימה הסינית העתיקה טאי־צ'י על האסטרטגיה העסקית של פוסון. "העניין הוא לא לעשות שום דבר באופן קיצוני, ולשמור על היין והיאנג מאוזנים", אמר אז. "המטרה של טאי־צ'י אינה להכות ביריב ראשון כדי להשיג שליטה עליו, אלא להמתין ולהכות בו ברגע הנכון".

הוא הסביר, "במילים אחרות, המטרה היא להיות הראשון לפעול לאחר שמתרחש שינוי מומנטום. השקעות דומות לטאי־צ'י כיוון שלאיש אין יתרון מהירות תמידי בגלל המגבלות האנושיות. היתרון צריך לבוא מהיכולת לזהות את השינוי מהר יותר ולקבל החלטות בעקבותיו". השפעה אחרת שמנה גואו באותו ראיון היא תורתו של הבודהה. "הרגשת האחר היא העקרון החשוב ביותר בבודהיזם, ואני מרגיש שעשיית עסקים היא בדיוק כמו תרגול בודהיסטי. כסף איננו המטרה היחידה, המטרה היא להיטיב את מצבם של אנשים אחרים, ובסופו של דבר הכסף יבוא כתוצאה מכך".

גואו הקים את פוסון ב־1992 יחד עם 3 מחבריו ללימודים באוניברסיטת פודאן. בתחילת הדרך עסקה החברה במחקרי שוק, ואט אט התרחבה גם לתחומים אחרים כמו שירותי בריאות ונדל"ן. ב־2007 הונפקו מניות החברה בבורסה בהונג קונג. מאז 2010 החלה החברה למקד את התרחבותה בחברות מחוץ לסין.

יו"ר חברת פוסון גואו גואנגצ יו"ר חברת פוסון גואו גואנגצ'אנג | צילום: בלומברג יו"ר חברת פוסון גואו גואנגצ

תגיות